Zioła przyprawowe 2017rok.pdf
(
1669 KB
)
Pobierz
PRZYPRAWY
ZIOŁOWE
Warszawa, 15 III 2017
Dr hab. Renata Kazimierczak
Podział przypraw
Przyprawy, które stosuje się w sztuce kulinarnej można podzielić na 4 grupy:
•
Przyprawy egzotyczne
– części roślin uprawianych w krajach ciepłych i tropikalnych,
charakteryzują się mocnym, ostrym smakiem i silnym aromatem. Zbyt duża ilość może
obniżyć walory smakowe i zapachowe potrawy
Zioła przyprawowe
– są to różne części roślin klimatu umiarkowanego, mają mniejszą
zawartość substancji czynnych, co skutkuje łagodniejszym smakiem i aromatem oraz
znacznie słabiej oddziałują na organizm
Przyprawy uzyskane w wyniku procesów biologicznych, chemicznych
i technologicznych
– na ogół posiadają bardzo ukierunkowany i specyficzny smak i
aromat, najczęściej posiadają wyłącznie wartość smakową; np. glutaminian sodu,
ekstrakty drożdżowe, hydrolizaty białkowe, kwasy spożywcze, esencje aromatyzujące,
cukier wanilinowy
Mieszanki przyprawowe
– kompozycje surowców roślinnych, wzbogaconych
dodatkowo substancjami przyprawowymi pozyskanymi w wyniku procesów
biologicznych, chemicznych i technologicznych. Na rynku występują w postaci proszku,
płynów, kremów, past, kostek.
•
•
•
Zioła – Przyprawy ziołowe
•
Przyprawy ziołowe
dominują wśród dostępnych
przypraw sypkich, stanowiąc ok. 75% tej kategorii
produktów na rynku
• Obejmują: zioła przyprawowe, przyprawy egzotyczne
i mieszanki przyprawowe –
blends
(np. zioła
prowansalskie, oryginalna staroindyjska mieszanka curry)
Przyprawy ziołowe
Przyprawy ziołowe
• to części roślin zielarskich lub części roślin pochodzenia
egzotycznego,
• wykorzystywane jako dodatki do żywności
charakteryzujące się specyficznym aromatem lub
smakiem,
• używane
w postaci świeżej,
bądź przetworzonej jako
przyprawy
suszone, mrożone lub liofilizowane.
Przyprawy ziołowe - podział
Przyprawy ze względu na nadawany przez nie smak dzieli się na
trzy podstawowe grupy:
–
Korzenne
(pieprz, imbir, cynamon, wanilia, ziele angielskie,
goździki, gałka muszkatołowa);
–
Ziołowe
(tymianek, bazylia, majeranek, cząber, rozmaryn);
–
Warzywa przyprawowe
(czosnek, cebula, papryka).
Plik z chomika:
LUNA3366
Inne pliki z tego folderu:
Roślin potrzebnych pożytecznych wygodnych osobliwie krayowych 1802rok.pdf
(182351 KB)
Olejki eteryczne 1924rok.pdf
(99098 KB)
900 najlepszych środków domowych przeciw rozlicznym chorobom i cierpieniom człowieka 1843rok.pdf
(95901 KB)
Ziołolecznictwo nasze zioła i leczenie się nimi(1).pdf
(79490 KB)
Zielinska-Elzbieta-Xiega-zielarska.pdf
(70071 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zdrowie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin