post-warzywno-owocowy-jadlospis-tydzien6.pdf

(464 KB) Pobierz
Tydzień 6
Śniadanie
(przed
wyjściem z domu)
Przekąska 1
Obiad
Przekąska 2
Kolacja (3 godziny
przed snem)
Dzień 36
Koktajl z brokuła z
jabłkiem i
grejpfrutem
Ogórek kiszony z
bazylią, marchewką i
pietruszką
Zupa: Krem z warzyw
+ II danie: Zapiekanka
z papryki, cebuli,
pomidorów i
pietruszki z
dodatkiem czosnku
Surówka z
buraków z
chrzanem lub
czosnkiem
Kalafior z brokułem i
kiełkami
Dzień 37
Koktajl z buraka,
jabłka i marchewki
Sałatka ze szpinaku
z pomidorem i
kiełkami
Zupa: Krem z warzyw
(z poprzedniego dnia)
+ II danie: sałatka z
pieczonych lub
duszonych buraków z
rukolą, roszponką lub
sałatą i kawałkami
grejpfruta
Marchewka z
selerem
naciowym
Surówka z kiszonej
kapusty z natką
pietruszki i papryką
Dzień 38
Koktajl z ogórka z
jabłkiem, grejpfrutem
i miętą
Surówka z kapusty
pekińskiej z cebulą i
koperkiem
Zupa: krem z
marchewki + II danie:
zapiekanka z
bakłażanów z
papryką, cebulą,
czosnkiem i ziołami
Zupa: krem z
marchewki (z
poprzedniego dnia) +
II danie: jarmuż
duszony z papryką i
pomidorem
Zupa: krem z selera +
II danie: kapusta
duszona z cebulą i
pomidorami
Zupa: krem z selera (z
poprzedniego dnia) +
II danie: makaron
marchewkowy ze
szpinakiem,
pomidorem,
bakłażanem i cebulą
Zupa z cukinii + II
danie: ratatouille z
pomidorów, papryki,
cebuli, czosnku,
cukinii i dyni
Ogórek kiszony z
pomidorem,
papryką i rukolą
Kiełki brokuła z
cebulą, pomidorami i
roszponką
Dzień 39
Koktajl miętowy z
jabłkiem, marchewką
i cytryną
Sałatka z marchewki
i selera z jagodami
Kiełki brokuła z
cebulą,
pomidorami i
roszponką
Surówka z pora z
jabłkiem i
marchewką + ogórek
kiszony
Dzień 40
Koktajl grejpfrutowy z
marchewką
Surówka z pora i
czerwonej kapusty z
odrobiną cebuli +
ogórek kiszony
Kiełki rzodkiewki
z pietruszką + 2
łodygi
selera
naciowego
Sałatka pomidorowa
z cebulą
Dzień 41
Koktajl jarmużowy z
jabłkiem, marchewką
i cytryną
Papryka i seler
naciowy w słupkach
+ kiełki
Kapusta kiszona z
burakiem
Sałatka ze szpinaku z
cebulą i pietruszką
oraz pomidorem
Dzień 42
Koktajl z jabłka,
grejpfruta i natki
pietruszki
Surówka z czerwonej
kapusty z papryką i
porem
Sałatka owocowa
z jabłka, jagód i
malin ze
świeżą
miętą
Ogórek kiszony z
pomidorem, papryką
i rukolą
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
134
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
135
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
136
Post warzywno-owocowy - jadłospis dla 1 osoby
Tydzień 6
Dzień 36 z 42
Śniadanie
Koktajl z brokuła
Składniki:
1 jabłko (145 g) (dokładnie umyte, może być ze skórką, jeśli zostało sparzone, bez ogryzka;
pokrojone w grube kawałki)
1 grejpfrut (wyciśnięty sok i miąższ w wyciskarce do cytrusów lub obrany, oczyszczony z
błon i pestek)
100 g brokuła (młody, umyty, tylko różyczki i cieńsze
łodyżki,
pokrojony na grube kawałki)
3 gałązki
świeżej
mięty (30 g) (umyta, osuszona, posiekana razem z
łodyżką)
lub 3
łyżki
natki
pietruszki (posiekana)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od grejpfruta, potem jabłko, na
koniec brokuł i mięta lub pietruszka).
2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie najkrócej, do połączenia składników
w koktajl.
Przekąska 1
Ogórek kiszony z bazylią, marchewką i pietruszką
Składniki:
2 ogórki kiszone (po 50 g) (pokrojone w wysokie słupki)
1 marchewka (50 g) (umyta, oskrobana, pokrojona w wysokie słupki)
1 pietruszka (50 g) (umyta, oskrobana, pokrojona w wysokie słupki)
kilka liści
świeżej
bazylii lub 1
łyżka
koperku (świeży, drobno posiekany)
Przygotowanie:
1. Zaserwuj w jednej misce.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
137
Obiad
Krem z warzyw
Składniki:
400-500 ml wywaru warzywnego
wszystkie warzywa z gotowania zapasu wywaru poprzedniego dnia
zioła prowansalskie lub tymianek, suszona bazylia i oregano
1-2
łyżki
soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Warzywa zalej w garnku wywarem, zmiksuj na gładki krem i dopraw ziołami i sokiem z
cytryny. Połowę odstaw do lodówki na kolejny dzień, drugą połowę podgrzej.
Zapiekanka z bakłażanów z papryką i cebulą
Składniki:
1 bakłażan (500 g) (umyty, sparzony, pokrojony w talarki lub półksiężyce)
1 pomidor (100 g) (umyty, pokrojony w plastry)
1 papryka (145 g) (umyta, bez nasion, pokrojona w grubą kostkę lub długie paski)
1 cebula (50 g) (pokrojona w półksiężyce)
2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Warzywa ułóż warstwowo, naprzemiennie, w naczyniu
żaroodpornym,
oprószając każdą
warstwę przyprawami.
3. Piecz przez ok. 30 minut.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
138
Zgłoś jeśli naruszono regulamin