WEGANSKIE-PRZEPISY-NA-START-05.pdf

(7214 KB) Pobierz
PRZEPISY LIDLOWE
WEGAŃSKIE
PROSTE PASTY
04
Pasta z bakłażana i marchewki
05
Humus z tahiną i płatkami chili + WSKAZÓWKI
08
Tapenada – pasta z oliwek
COŚ NA ZĄB
11
12
14
16
17
18
Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Steki z tofu
Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Tabbouleh z komosą ryżową
Guacamole
POMYSŁY NA SZYBKI OBIAD
20
22
23
24
26
Wegańskie burrito z fasolą
Zupa pomidorowa z bazylią
Burgery z tofu
Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
SŁODKOŚCI
28
29
30
31
Wegańskie ciasteczka brownie
Wegańskie gofry
Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
32
Wegańskie zamienniki mięsa i nabiału
34
Produkty wege w Lidlu
PASTY
PROSTE
3
Karol Okrasa
60 MIN
ŁATWY
PASTA
Z BAKŁAŻANA
I MARCHEWKI
SKŁADNIKI
bakłażan
– 1 szt.
marchewka
– 2 szt.
czerwona papryka
– 1 szt.
czosnek
– 2 ząbki
mała cebula
– 1 szt.
pieprz
musztarda Dijon
– 1 łyżeczka
olej rzepakowy
– 2 łyżki
PRZYGOTUJ
• blachę do pieczenia
• folię aluminiową
• piekarnik rozgrzany
do temperatury 180°C
• blender
1. PIECZEMY MARCHEW
Marchewki obieramy i kroimy w talarki
o grubości ok. 1 cm, marynujemy
w 1 łyżce oleju. Dodajemy pokrojony
w plasterki czosnek. Warzywa zawijamy
w folię aluminiową i pieczemy w piekarni-
ku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
2. PIECZEMY POZOSTAŁE
WARZYWA
Paprykę smarujemy olejem. Bakłażana
kroimy w plastry o grubości 2 cm,
a cebulę w cienkie plastry. Warzywa
układamy na blasze do pieczenia,
dokładamy paprykę w całości.
Skrapiamy pozostałym olejem.
Dokładamy warzywa do piekącej się
marchewki – bakłażana pieczemy
20 minut aż do zbrązowienia,
paprykę – tak długo, aż popęka skórka.
3. MIKSUJEMY WARZYWA
Paprykę obieramy ze skóry i usuwamy
gniazda nasienne. Miąższ papryki wraz
z pozostałymi warzywami przekładamy
do naczynia blendera. Miksujemy na
gładką masę. Doprawiamy musztardą
i pieprzem.
4. PODAJEMY PASTĘ WARZYWNĄ
Podajemy z chlebem lub serem feta
i listkami mięty.
4
PROSTE PASTY
Kinga Paruzel
60 MIN
ŁATWY
4 PORCJE
HUMUS Z TAHINĄ
I PŁATKAMI CHILI
SKŁADNIKI
sucha ciecierzyca
– 400 g
soda oczyszczona
– 2 łyżeczki
liście laurowe
– 2 szt.
tahina (pasta sezamowa)
– 100 g
sok wyciśnięty z �½ cytryny
czosnek
– 4 ząbki
różowa sól himalajska
– �½ łyżeczki
lodowata woda
– 120 ml
płatki papryczki chili
– 1 łyżeczka
oliwa z oliwek
– 4 łyżki
PRZYGOTUJ
• sitko
• łyżkę cedzakową
• blender lub rozdrabniacz
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
W dużej misce z dużą ilością wody mocz przez
całą noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej.
1. GOTUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę
opłukujemy dużą ilością wody na
sitku. Przekładamy do garnka,
dodajemy liście laurowe i resztę
sody. Gotujemy do miękkości
(ok. 40-50 minut) na średnim ogniu,
uważając, aby całość nie wykipiała.
Co jakiś czas zbieramy białą pianę
łyżką cedzakową.
Po ugotowaniu usuwamy liście
laurowe, odsączamy ciecierzycę,
przekładamy do dużej miski
i odstawiamy do przestudzenia.
2. DODAJEMY TAHINĘ
I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
2 łyżki ciecierzycy pozostawiamy do
ozdobienia talerza. Resztę przekłada-
my do blendera. Dodajemy tahinę, sok
z cytryny, obrane ząbki czosnku i sól.
Blendujemy do momentu uzyskania
kremowej konsystencji. Pod koniec
blendowania dodajemy wodę, tak aby
całość była gładka i jedwabista.
Wszystko może potrwać ok. 15 minut.
3. PODAJEMY HUMUS
Humus przekładamy do miski. Dekoru-
jemy płatkami chili, ciecierzycą i oliwą.
PROSTE PASTY
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin