- suche 1/2 szklanki mąki z nasion konopi (około 75 - 80 g), 1/2 szklanki siemienia lnianego (około 75 - 80 g), 1 szklanka mączki migdałowej (około 100 g ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie) 1 łyżka nasion konopnych do posypania - mokre 4 jajka (duże) 3 łyżeczki octu jabłkowego (potrzebujesz tego do aktywacji sody, w przeciwnym razie użyj soku z cytryny) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotuj formę do bochenków o wymiarach 20 cm na 7 cm (może być większa lub mniejsza, ale zapewni Ci wyższy lub krótszy chleb). Przykryj spód kawałkiem papieru pergaminowego i nasmaruj spód oraz boki odrobiną oleju. Rozgrzej piekarnik do 170 C. Połącz suche składniki w dużej misce i wymieszaj. Wymieszaj mokre składniki w innej misce. Wlej masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj widelcem, aż będą dobrze połączone. Przełóż mieszaninę do formy do pieczenia chleba i równomiernie rozprowadź na wierzchu. Posyp nasionami konopnymi. Wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 40 minut. ============================ Chleb keto z formy 1 chleb 200 g zmielonych migdałów 30 g nasion sezamu 30 g nasion słonecznika 30 g łamanego siemienia lnianego 2 łyżki błonnika witalnego 40 g mączki z konopii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 4 duże jajka 100 ml oleju 200 ml wysokotłuszczowej śmietany lub creme fraiche, 36% Przygotowanie W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu Ubić lekko jajka ze śmietaną i olejem. Dodać suche składniki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Ciasto napęcznieje przez ten czas. Jeśli jest za bardzo gęste dodać więcej śmietany lub wody. Ciasto powinno być gęste ale dać się lekko mieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piec chleb przez około 40 – 45 minut. Ostudzić chleb i pokroić na 18-20 kromek. Przechowywać chleb zawinięty w folię w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Audiobooki2.pl