Kuchnia_balkanska_s_0v02.pdf

(825 KB) Pobierz
K
UCHNIA BAŁKAŃSKA
110 przepisów na co dzień i od święta…
+
recepty na potrawy zapobiegające otyłości
Autorzy: Skarlet & Albert
© Copyright by Skarlet&Albert
Projekt okładki: Skarlet&Albert
Wszelkie prawa zastrzeżone. Rozpowszechnianie i kopiowanie całości lub części publikacji
zabronione bez pisemnej zgody autora.
1
Spis treści:
Kuchnia bałkańska. ............................................................... 3
Na świątecznym stole… ......................................................... 8
Przepisy na śniadania, obiady, desery, kolacje. .................... 29
Dyniowe pyszności. ............................................................. 80
Przetwory. .......................................................................... 89
Wina, nalewki, likiery. ......................................................... 96
Odchudzanie po bałkańsku (diety odchudzające). ...............103
Spis przepisów. ..................................................................118
Spis fotografii. ...................................................................122
2
Kup książkę
Kuchnia bałkańska.
Kraje bałkańskie, łączą tradycje kulturowe, historia, języki,
należące do tzw. ligi bałkańskiej. Wspólne położenie na terenie
Imperium Rzymskiego, Bizancjum, niewola turecka w czasach
Imperium Osmańskiego, odcisnęły ten sam ślad.
„Kocioł bałkański”, to wielonarodowościowe społeczeństwa,
współistniejący obok siebie chrześcijanie (głównie prawosławni)
i muzułmanie. Ten sam tradycjonalizm, obyczaje, muzyka…
wspólne cechy kuchni. Te same potrawy, spotykamy w Bułgarii,
w Grecji, w Serbii, w Macedonii… Często, nawet
ich nazwy
brzmią identycznie lub podobnie.
O Kuchni bałkańskiej, opowiemy na przykładzie
przedstawicielki regionu, tradycjonalistki Bułgarii.
Zaczynamy
od śniadania…
Pierwszym, tradycyjnym posiłkiem jest banica (inna
bułgarska nazwa: biurek; po serbsku:
banica, gibanica lub
burek; po grecku: bureki, pita). Przygotowuje się ją z cienkich
jak papier, płatów ciasta. Przekłada się je masą z sera typu feta,
czasem, serem ze szpinakiem lub mięsem mielonym. Każdego
ranka, gotowa, jeszcze ciepła, jest dostępna
w osiedlowych
sklepikach, piekarniach…
Banicy, „towarzyszy” boza. Jest to napój o
charakterystycznym, słodko kwaskowatym smaku, bardzo
popularny na Bałkanach. W Bułgarii produkuje się go z ryżu lub
pszenicy, czasem ryżu i prosa z dodatkiem kakao. Zawiera:
od
10 do 20 % węglowodanów, sole mineralne, witaminy z grupy B
i… 0,5 % do 1 % alkoholu. Ma bardzo krótki okres przydatności
do spożycia (latem do 24 godzin / od stycznia do kwietnia 48
godzin). Przez większą część roku, serwowany jest mocno
3
Kup książkę
schłodzony. Nazwa napoju, jest taka sama w języku bułgarskim,
greckim, serbskim, macedońskim.
W bułgarskim mieście Radomir, jest chyba jedyny na świecie
pomnik „bozadżijata”, czyli rzemieślnika produkującego boza.
W Bułgarii, każda pora dnia jest odpowiednia, żeby napić się
kawy. Musi być bardzo mocna, podana w malutkiej filiżance.
Jako, że pija się jej dużo, gotowa, jest dostępna „co krok”… w
ulicznych automatach, w sklepikach, bardzo często, nawet w
kioskach, w których sprzedaje się gazety…
Kawę pije się wyłącznie z ekspresu lub parzoną w kafetierze
(w dolnej części woda, nad nią kawa). W domach, przygotowuje
się też kawę po turecku. Do miedzianego naczynia wsypuje się
kawę z odrobiną cukru, zalewa zimną wodą, podgrzewa na
bardzo, bardzo wolnym ogniu, do momentu, kiedy kawa
zacznie się powoli podnosić i wytworzy się piana. (W niektórych
restauracjach serwowana jest kawa po turecku, gotowana na
rozgrzanym piasku.)
W Bułgarii, w większości regionów, rzadko pije się herbatę.
Wtedy, kiedy ktoś nie czuje się dobrze, jest chory,
parzy sobie
herbatkę ziołową.
W kawiarniach i restauracjach, czarna herbata jest dostępna
w miastach, w kurortach, tam gdzie bywają turyści. W menu,
obok niej, często spotyka się napary lipowe, rumiankowe.
W miejscach oddalonych od turystycznych
szlaków, zdarza
się spotkać współczujący wzrok kelnerki, podającej herbatę… W
końcu, nie pija się tego napoju, bez powodu…
Słony ser krowi, kozi lub owczy, używany do banicy, gości na
co dzień w każdym domu. Starty, dodaje się do frytek, szopskiej
sałaty, sałaty z pomidorów, ogórków, bakłażana. Przygotowuje
4
Kup książkę
się z niego zapiekanki (sirenie po szopski), nadziewaną paprykę,
hapki -
smażone panierowane kuleczki…
Serem numer dwa jest kaszkawał
-
rodzaj sera żółtego,
bardzo popularny i lubiany (w Macedonii: kaszkawał/w
Serbii:
kaczkawał).
W kuchni bałkańskiej używa się wielu przypraw, nadających
potrawom pikantny smak. Między innymi pieprzu, ostrej
papryki, czosnku.
Specyficzne, na co dzień stosowane przyprawy o
charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku, to:
-czubrica - Satureja Montana,
górska odmiana cząbru
(Poprawia
trawienie)
-dżodżen -
odmiana mięty, która rośnie dziko lub jest
uprawiana we Włoszech, Francji, na Bałkanach. (Poprawia
trawienie i wydzielanie żółci)
-rozmaryn -
często stosowany w kuchni bałkańskiej
i
hiszpańskiej. (Działa tonizująco na układ nerwowy, pobudza
pamięć).
Tradycyjną zupą w kuchni bułgarskiej jest kurban
z baraniny.
Nazwa, pochodzi od nazwy obrzędu składania ofiary Bogu,
którego korzenie sięgają czasów starożytnych. W dzisiejszych
czasach,
kurban, przygotowuje się najczęściej, w szczególnych
momentach. Może to być chęć zbliżenia się do Boga, może to
być podziękowanie np. za spełnienie prośby lub za
wyzdrowienie po poważnej chorobie. Jest to swego rodzaju
święto, na które zaprasza się rodzinę, najbliższych przyjaciół.
Charakterystyczne, tradycyjne potrawy, przygotowywane z
mięsa (głównie wieprzowiny i baraniny), warzyw i przypraw,
określa się mianem giuvecz (po serbsku duvecz). Nazwa
oznacza danie, które gotuje się w jednym naczyniu, często
w
5
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin