Moja_grecka_kuchnia_e_0nbz.pdf
(
1331 KB
)
Pobierz
kpt. Piotr Kasperaszek
przepisy z tawerny
i kambuza
kpt. Piotr Kasperaszek
PRZEPISY Z TAWERNY
I KAMBUZA
Kup książkę
kpt. Piotr Kasperaszek
PRZEPISY Z TAWERNY
I KAMBUZA
Kup książkę
kpt. Piotr Kasperaszek
Kup książkę
Jestem kapitanem jachtowym oraz miłośnikiem Grecji i greckiej
kuchni. Żeglować zacząłem już w dzieciństwie. Moja przygoda
z Grecją trwa od ponad 25 lat i w licznych rejsach odwiedziłem
większość jej portów, a w tych najpopularniejszych bywałem wie-
lokrotnie. Tam gdzie nie można było dopłynąć, dojeżdżałem wy-
najętym samochodem.
Moim celem było jak najlepsze poznanie Grecji, jej mieszkań-
ców, kuchni, i zrozumienie fenomenu tego kraju. Zawsze dużą
wagę przykładałem do greckiego jedzenia. Jak większość z nas,
początkowo byłem zafascynowany typowymi, popularnymi da-
niami (sałatką grecką, gyrosem czy
souvláki),
jednak w kolejnych
podróżach starałem się odkrywać coraz to nowe dania, które
później próbowałem przygotować (na początku z lepszym lub
gorszym skutkiem). Największą przyjemność sprawia mi jedzenie
w małych ustronnych tawernach, w miejscach poza utartymi szla-
kami turystycznymi, gdzie czasem jestem zapraszany do kuch-
ni, aby móc zobaczyć, jak właściciel przyrządza dania dla gości.
Zdarza się też, że mogę pomóc.
W stu procentach podzielam zdanie Greków, że smaczne je-
dzenie można uzyskać tylko z dobrych jakościowo i świeżych
produktów, więc zakupy robię najczęściej w małych rodzinnych
sklepikach lub na bazarach. Grecka kuchnia uznawana jest za
jedną z najsmaczniejszych i najprostszych na świecie. Jej istotą
nie są skomplikowane przepisy, lecz doskonałe składniki, łączo-
ne ze sobą w taki sposób, żeby wydobyć z nich bogactwo smaku.
Grecki kucharz nie trzyma się ściśle przepisów, ale tworzy swoje
własne wersje popularnych dań. Gotuje spontanicznie i intuicyj-
nie, a podstawą jego „twórczości” nie jest książka kucharska, lecz
przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Kuchnia hel-
leńska nie jest tak zróżnicowana wewnętrznie, jak np. kuchnia
włoska, gdzie dania z Sycylii zdecydowanie różnią się od tych
z północy Włoch. W Grecji odmienności wynikają z dostępu do
produktów, inne potrawy serwowane są na wybrzeżu, które obfi-
tuje w ryby i owoce morza, a inne w głębi kraju.
O tym, jak ważnym elementem życia jest dla Greków jedzenie,
świadczy ich typowa rozmowa, w której w pierwszej kolejności
najczęściej pada pytanie o zdrowie, ale już następne dotyczy
posiłków. Czy jadłeś już lunch? A dzieci? Czy zjadłbyś dziś na ko-
lację jagnięcinę? Całe godziny mijają na omawianiu, gdzie można
dostać najlepsze składniki potrzebne do przyrządzenia ulubionej
potrawy. Często rozmowy o jedzeniu przeradzają się w kłótnie,
gdyż każdy uważa, że jego przepis jest najlepszy. Przepisy te są
przekazywane z pokolenia na pokolenie i stąd zaciekłość roz-
mówców – przecież zachwalanie swojej kuchni jest równoznacz-
ne z przyznaniem, że rodzina adwersarza gotuje gorzej. Wielkim
błędem jest zlekceważenie w rozmowie tematu jedzenia, ale naj-
gorszym jest pójście do kogoś na kolację i choćby wspomnienie,
że nie jest się głodnym lub poinformowanie gospodarzy, że np.
musaka (podana akurat na kolację) nie jest twoim ulubionym da-
niem. Być może gospodarze spędzili kilka godzin, przyrządzając ją.
Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Państwu do gustu.
WSTĘP
Kup książkę
Plik z chomika:
P.Kuba-47
Inne pliki z tego folderu:
Doradca_smaku_2_e_706p.pdf
(13823 KB)
Bez_glutenu_Bez_wyrzeczen_Natchnione_przepisy_dla_bezglutenowcow_wegetarian_i_calej_reszty_swiata_diebez.pdf
(1992 KB)
Ciasta_i_desery_dla_diabetykow_e_0ltl.pdf
(1196 KB)
Busy_businessman_s_cookbook_Ksiazka_kucharska_dla_zapracowanych_biznesmenow_e_0g56.pdf
(1591 KB)
Bezglutenowe_wariacje_kulinarne_e_08qv.pdf
(1072 KB)
Inne foldery tego chomika:
Administracja
Afryka
After Effects
Agile - Programowanie
AJAX
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin