Moja_grecka_kuchnia_e_0nbz.pdf

(1331 KB) Pobierz
kpt. Piotr Kasperaszek
przepisy z tawerny
i kambuza
kpt. Piotr Kasperaszek
PRZEPISY Z TAWERNY
I KAMBUZA
Kup książkę
kpt. Piotr Kasperaszek
PRZEPISY Z TAWERNY
I KAMBUZA
Kup książkę
kpt. Piotr Kasperaszek
Kup książkę
Jestem kapitanem jachtowym oraz miłośnikiem Grecji i greckiej
kuchni. Żeglować zacząłem już w  dzieciństwie. Moja przygoda
z Grecją trwa od ponad 25 lat i w licznych rejsach odwiedziłem
większość jej portów, a w tych najpopularniejszych bywałem wie-
lokrotnie. Tam gdzie nie można było dopłynąć, dojeżdżałem wy-
najętym samochodem.
Moim celem było jak najlepsze poznanie Grecji, jej mieszkań-
ców, kuchni, i zrozumienie fenomenu tego kraju. Zawsze dużą
wagę przykładałem do greckiego jedzenia. Jak większość z nas,
początkowo byłem zafascynowany typowymi, popularnymi da-
niami (sałatką grecką, gyrosem czy
souvláki),
jednak w kolejnych
podróżach starałem się odkrywać coraz to nowe dania, które
później próbowałem przygotować (na początku z  lepszym lub
gorszym skutkiem). Największą przyjemność sprawia mi jedzenie
w małych ustronnych tawernach, w miejscach poza utartymi szla-
kami turystycznymi, gdzie czasem jestem zapraszany do kuch-
ni, aby móc zobaczyć, jak właściciel przyrządza dania dla gości.
Zdarza się też, że mogę pomóc.
W  stu procentach podzielam zdanie Greków, że smaczne je-
dzenie można uzyskać tylko z  dobrych jakościowo i  świeżych
produktów, więc zakupy robię najczęściej w małych rodzinnych
sklepikach lub na bazarach. Grecka kuchnia uznawana jest za
jedną z  najsmaczniejszych i  najprostszych na świecie. Jej istotą
nie są skomplikowane przepisy, lecz doskonałe składniki, łączo-
ne ze sobą w taki sposób, żeby wydobyć z nich bogactwo smaku.
Grecki kucharz nie trzyma się ściśle przepisów, ale tworzy swoje
własne wersje popularnych dań. Gotuje spontanicznie i intuicyj-
nie, a podstawą jego „twórczości” nie jest książka kucharska, lecz
przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Kuchnia hel-
leńska nie jest tak zróżnicowana wewnętrznie, jak np. kuchnia
włoska, gdzie dania z  Sycylii zdecydowanie różnią się od tych
z północy Włoch. W Grecji odmienności wynikają z dostępu do
produktów, inne potrawy serwowane są na wybrzeżu, które obfi-
tuje w ryby i owoce morza, a inne w głębi kraju.
O tym, jak ważnym elementem życia jest dla Greków jedzenie,
świadczy ich typowa rozmowa, w której w  pierwszej kolejności
najczęściej pada pytanie o zdrowie, ale już następne dotyczy
posiłków. Czy jadłeś już lunch? A dzieci? Czy zjadłbyś dziś na ko-
lację jagnięcinę? Całe godziny mijają na omawianiu, gdzie można
dostać najlepsze składniki potrzebne do przyrządzenia ulubionej
potrawy. Często rozmowy o  jedzeniu przeradzają się w  kłótnie,
gdyż każdy uważa, że jego przepis jest najlepszy. Przepisy te są
przekazywane z pokolenia na pokolenie i  stąd zaciekłość  roz-
mówców – przecież zachwalanie swojej kuchni jest równoznacz-
ne z przyznaniem, że rodzina adwersarza gotuje gorzej. Wielkim
błędem jest zlekceważenie w rozmowie tematu jedzenia, ale naj-
gorszym jest pójście do kogoś na kolację i choćby wspomnienie,
że nie jest się głodnym lub poinformowanie gospodarzy, że np.
musaka (podana akurat na kolację) nie jest twoim ulubionym da-
niem. Być może gospodarze spędzili kilka godzin, przyrządzając ją.
Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Państwu do gustu.
WSTĘP
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin