Risotto, paella, pilaw.pdf

(1053 KB) Pobierz
RISOTTO, PAELLA, PILAW
przepisy.pl
Risotto z warzywami
przepisy.pl
Składniki:
ryż arborio - 300 gramów
cebula - 1 sztuka
Rosół z kury Knorr
- 1 sztuka
zielony groszek - 0.5 szklanek
brokuł - 0.5 sztuk
szparagi - 0.5 pęczków
suszona żurawina - 40 gramów
30 minut
4 osoby
Łatwe
śmietana - 100 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj ryż. Całość smaż, aż wszystko
się lekko zeszkli.
2. Wlej tyle wody, aby zakryła ryż. Dodaj kostkę Knorr i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż
ryż wchłonie płyn. Ewentualnie ponownie wlej odrobinę wody. Całość gotuj około 18 minut.
3. W tym czasie brokuł podziel na mniejsze różyczki, a szparagi pokrój w plastry.
4. Pod koniec gotowania wlej śmietankę, dodaj wszystkie warzywa i żurawinę. Gotuj jeszcze
około 3 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Risotto z boczkiem i brokułami
przepisy.pl
Składniki:
cebula średnia - 1 sztuka
tymianek świeży - 1 łyżka
brokuł - 1 sztuka
chudy boczek lub szynka - 200 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 3 sztuki
Rama Classic
- 2 łyżki
wino białe wytrawne (opcjonalnie) - 1
szklanka
45 minut
4 osoby
Łatwe
ryż arborio lub inny ryż do risotto - 300
gramów
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Brokuł podziel na małe różyczki. Boczek pokrój w kawałki
na jeden kęs. Przygotuj bulion, rozpuszczając kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 l wody.
Zagotuj, zmniejsz ogień i utrzymuj na ogniu.
2. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Dodaj cebulę
i boczek, a następnie smaż przez 3–4 minuty do momentu zarumienienia. Dodaj wino a
następnie pozwól mu odparować. Dodaj ryż i mieszaj, dopóki wszystkie składniki się dobrze
połączą ze sobą. Zacznij wlewać bulion. Dodawaj go stopniowo, porcjami. Pamiętaj, aby nie
przerywać mieszania — aby ryż nie przywarł do spodu rondla.
3. Po 20 minutach gotowania ryż powinien być już miękki. Dodaj wtedy brokuły i gotuj wszystko
jeszcze przez 5 minut. Dodaj tymianek. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
przepisy.pl
Składniki:
kalafior średni - 1 sztuka
filet z piersi kurczaka - 300 gramów
Rosół z kury Knorr
- 2 sztuki
ząbki czosnku - 2 sztuki
pietruszka natka - 1 łyżka
ryż basmati - 300 gramów
kurkuma - 1 łyżka
Rama Classic
- 1 łyżka
30 minut
4 osoby
Łatwe
rodzynki - 100 gramów
orzechy nerkowca - 100 gramów
Sposób przygotowania:
1. Podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój mięso kurczaka na 1-centymetrowe kostki. Drobno
posiekaj czosnek i 1 czubatą łyżkę pietruszki.
2. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę Ramy Smaż kurczaka przez 3–4 minuty lub
do momentu przyrumienienia. Przełóż do miski. Zmniejsz ogień. Dodaj na patelnię czosnek.
Smaż mieszając, przez 2 minuty lub aż będzie miękki. Dodaj ryż, kawałki kalafiora i kurkumę.
Żeby danie było pełne smaku dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, 750 ml wody i zagotuj. Zmniejsz
płomień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy ryż stanie się miękki,
a płyn zostanie wchłonięty. W razie konieczności dodaj więcej wody.
3. Dodaj rodzynki, orzechy nerkowca i pietruszkę. Włóż mięso z powrotem do garnka. Gotuj
jeszcze przez 2–3 minuty. Odstaw na 5 minut przed podaniem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
przepisy.pl
Składniki:
ryż arborio - 2 szklanki
pierś z kurczaka - 2 sztuki
Rosół z kury Knorr
- 1 sztuka
woda - 1 litr
kieliszek białego wina
cebula szalotka - 2 sztuki
ząbki czosnku - 2 sztuki
60 minut
4 osoby
Łatwe
kilka gałązek świeżego tymianku
masło lub margaryna - 2 łyżki
śmietana - 0.5 szklanek
zielony groszek - 1 szklanka
parmezan - 80 gramów
oliwa z oliwek - 100 mililitrów
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kostkę Rosołu z kury Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion. Na patelni rozgrzej połowę
oliwy. Podsmaż mięso pokrojone w paski i doprawione świeżym pieprzem.
2. Wyjmij mięso z patelni i wlej na nią pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę
oraz czosnek.
3. Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie wlej wino.
4. Gdy alkohol odparuje, wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn.
Następnie dolej kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie
półpłynna.
5. Na koniec dodaj do ryżu usmażonego kurczaka, listki tymianku, masło, śmietankę, starty ser i
zielony groszek. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu
w głębokim talerzu. Powinno być płynne. Na końcu dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin