Makowiec z twarogiem
Składniki
Ciasto podstawowe:
· 380 g mąki pszennej typ 405
· 150 g cukru
· 75 g masła extra (roztopić i wystudzić)
· ½ szklanki mleka (zagrzać, aby było lekko ciepłe)
· 1 jajko
· 40 g świeżych drożdży
· Szczypta soli
Ciasto kruszonka:
· 300 g mąki typ 405
· 160 g cukru
· 150 g masła extra
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
· 250 g twarogu tłustego
· 850 g masy makowej Bakalland
· 30 g posiekanych migdałów
· 30 g posiekanych orzechów laskowych
· 30 gram posiekanych orzechów włoskich
· 2 jajka
Przygotowanie ciasta podstawowego
W mleku rozpuszczamy drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Łączymy mąkę, cukier, sól, masło, jajko i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto powinno odchodzić od rąk – w razie potrzeby dodać mąkę). Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotowanie ciasta kruszonki
Składniki na kruszonkę wyrabiamy na jednolitą masę i wsadzamy do zamrażarki na ok. jedną godzinę.
Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.
Polewa toffi:
· ¾ szklanki cukru
· ½ szklanki śmietany 18%
Wykonanie końcowe:
Ciasto podstawowe przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę i posypaną bułką tartą blachę do pieczenia (40x25cm) . Wykładamy masę i na nią ścieramy na tarce jarzynowej ciasto na kruszonkę.
Piekarnik ogrzewamy na 180 stopni. Wkładamy blachę z ciastem i pieczemy 180 stopniach 60 minut.
Wykonanie karmelu:
Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem i czekać aż się roztopi na lekko brązowy kolor. Następnie dodać śmietanę ( uważać na to aby nie wyciekł).
tatanka.com