Makowiec z twarogiem.docx

(15 KB) Pobierz

          Makowiec z twarogiem

 

 

Składniki

Ciasto podstawowe:

·       380 g mąki pszennej typ 405

·       150 g cukru

·       75 g masła extra (roztopić i wystudzić)

·       ½ szklanki mleka (zagrzać, aby było lekko ciepłe)

·       1 jajko

·       40 g świeżych drożdży

·       Szczypta soli

Ciasto kruszonka:

·       300 g mąki typ 405

·       1 jajko

·       160 g cukru

·       150 g masła extra

·       1 łyżka cukru waniliowego

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       Szczypta soli

Masa:

·       250 g twarogu tłustego

·       850 g masy makowej Bakalland

·       30 g posiekanych migdałów

·       30 g posiekanych orzechów laskowych

·       30 gram posiekanych orzechów włoskich

·       2 jajka

 

Przygotowanie ciasta podstawowego

W mleku rozpuszczamy drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Łączymy mąkę, cukier, sól, masło, jajko i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto powinno odchodzić od rąk – w razie potrzeby dodać mąkę). Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

 

Przygotowanie ciasta kruszonki

Składniki na kruszonkę wyrabiamy na jednolitą masę i wsadzamy do zamrażarki na ok. jedną godzinę.

 

Masa:

Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.

 

Polewa toffi:

·       ¾ szklanki cukru

·       ½ szklanki śmietany 18%

 

Wykonanie końcowe:

 

Ciasto podstawowe przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę i posypaną bułką tartą blachę do pieczenia (40x25cm) . Wykładamy  masę i na nią ścieramy na tarce jarzynowej ciasto na kruszonkę.

 

Piekarnik ogrzewamy na 180 stopni. Wkładamy blachę z ciastem i pieczemy 180 stopniach 60 minut.

 

Wykonanie karmelu:

 

Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem i czekać aż się roztopi na lekko brązowy kolor. Następnie dodać  śmietanę ( uważać na to aby nie wyciekł).

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin