Pizza krzyśka.docx

(12 KB) Pobierz

Ciasto składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 10 gram Świerzych drożdży (mogą być mrożone)

- 150 ml ciepłej wody

- 1 łyżka cukru

- 1,5 łyżki oliwy z oliwek

- pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

- ser żółty (starty na jarzynowych oczkach)

- 3 ząbki czosnku (pokroić w cienkie plasterki)

- 1 pomidor (pokroić w talarki)

- bazylia, oregano

- ½ kg pieczarek (pokroić w talarki)

- świeża papryka różne kolory (pokroić w drobne paski)

- liście szpinaku (duża garść)

- passata pomidorowa

Ciasto wykonanie:

Do miski wkruszyć drożdże, cukier, dwie łyżki czubate mąki i wodę.Wymieszać składniki i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Następnie dodajemy pozostałą część mąki, sól i oliwę- wyrabiamy na jednolitą masę.Odkładamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Wykonanie pizzy:

Ciasto wałkujemy i układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Zawijamy brzegi pizzy do góry. Całość smarujemy passatą. Układamy pieczarki, paprykę, szpinak i posypujemy serem, bazylią i oregano. Piec na najwyższej temperaturze przez 15 min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin