Kod otylosci ksiazka kucharska dla zdrowia Przepisy kulinarne dzieki ktorym pokonasz cukrzyce schudniesz i poprawisz samopoczucie.pdf

(1435 KB) Pobierz
Redakcja: Irena Kloskowska
Skład: Dorota Sikora
Projekt okładki: Dorota Sikora
Tłumaczenie: Juliusz Poznański
Zdjęcia wewnętrzne: Gabriel Cabrera, przy współpracy z Marley Hutchinson
Współpraca: Blanka Smekal i Brianne Beaudoin
Wydanie I
BIAŁYSTOK 2020
ISBN 978-83-8168-609-9
Tytuł oryginału:
The Obesity Code Cookbook
Copyright © 2019 by Jason Fung and Alison Maclean
First Published by Greystone Books Ltd.
343 Railway Street, Suite 302, Vancouver, B.C. V6A 1A4, Canada
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2019
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez uprzedniej pisemnej zgody wydawcy żadna część tej książki nie może być
powielana w jakimkolwiek procesie mechanicznym, fotograficznym lub elektronicznym ani w formie nagrania
fonograficznego. Nie może też być przechowywana w systemie wyszukiwania, przesyłana lub w inny sposób
kopiowana do użytku publicznego lub prywatnego – w inny sposób niż „dozwolony użytek” obejmujący krótkie
cytaty zawarte w artykułach i recenzjach.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować
porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś
skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono
wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji.
Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić
w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 –
www.vitalni24.pl
– detal
strona wydawnictwa:
www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu
www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
Kup książkę
Książkę tę dedykuję mojej rodzinie,
która zawsze udzielała mi pomocy i wsparcia
w podróży zwanej życiem.
To prawdziwe błogosławieństwo.
Moim rodzicom,
Wing i Mui Hun Fung,
Michaelowi i Margaret Chan,
od których bardzo dużo się nauczyłem.
Mojej żonie, Minie, która jest dla mnie wszystkim.
Moim dzieciom, Jonathanowi i Matthew,
które zawsze radują moje serce.
Kup książkę
SPIS TREŚCI
WPROWADZENIE
9
Co jeść ........................................................................................................
18
Kiedy jeść ...................................................................................................
30
Epidemia otyłości ......................................................................................
Praktyczne informacje o poście i najczęściej
zadawane pytania ......................................................................................
35
PRZEPISY KULINARNE
Spiżarnia ....................................................................................................
Potrawy na przerywanie postu ...............................................................
Ważne sałatki ............................................................................................
Warzywa .....................................................................................................
Drób: kurczak, kaczka i indyk ..................................................................
Ryby i owoce morza ..................................................................................
Mięso: wołowina, jagnięcina i wieprzowina ...........................................
Smakołyki i przekąski ...............................................................................
Buliony i inne napoje ................................................................................
45
50
68
86
106
122
144
166
184
DODATEK
Plany postów 16-, 24- i 36-godzinnych ....................................................
197
PODZIĘKOWANIA
....................................................................................
204
INDEKS
........................................................................................................
205
9
Kup książkę
WPROWADZENIE
EPIDEMIA OTYŁOŚCI
Dorastałem w Toronto w Kanadzie, a ów okres mojego życia przypadł na
lata siedemdziesiąte ubiegłego stulecia. Gdyby ktoś wtedy powiedział mi, że
w ciągu kilkudziesięciu lat otyłość stanie się palącym problemem w skali glo-
balnej, byłbym głęboko zszokowany. W tamtych czasach istniały – oparte na
maltuzjanizmie* – poważne obawy, że potrzeby żywieniowe światowej popu-
lacji przekroczą światowe możliwości produkcji żywności, w związku z czym
grozi nam masowy głód. Największym zmartwieniem przyrodników było
globalne
ochłodzenie
z powodu odbijania się światła słonecznego od znajdu-
jących się w powietrzu pyłów, w czym upatrywano przyczyny początku no-
wej epoki lodowcowej.
Po niemal pięćdziesięciu latach okazało się jednak, że mamy zupełnie
odwrotne problemy. Globalne ochłodzenie przestało zaprzątać nam głowy,
a jego miejsce zajęły globalne ocieplenie i topnienie polarnej czapy lodowej –
dziś to one dominują w wiadomościach. A zamiast światowego głodu mamy
największą w historii ludzkości epidemię otyłości.
Możemy tu wskazać na dwa wzajemnie powiązane aspekty.
Pierwszy – jaka jest przyczyna tego zjawiska? Fakt, że ma ono wymiar
globalny i  że jest relatywnie nowe, nie pozwala upatrywać jej w  wadach
* Maltuzjanizm (statyczna teoria zasobów) – opublikowana w  1798 roku teoria, zgodnie z  którą wzrost liczby
ludności, odbywający się w  postępie
geometrycznym,
oraz wzrost produkcji żywności, zachodzący w  postępie
arytmetycznym,
muszą prowadzić do przeludnienia. Jej twórcą był Thomas Malthus, żyjący w  XVIII i  XIX w.
angielski ekonomista (przyp. tłum.).
11
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin