Praktyczny przewodnik po kuchni roślinnej (IKEA).pdf
(
9321 KB
)
Pobierz
Praktyczny przewodnik
po kuchni roślinnej
Przygotowany z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu i Dnia Wegan
Autorzy: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski - weganie, biegacze ultra,
promagatorzy aktywności fizycznej i kuchni roślinnej
ŚWIATOWY DZIEŃ WEGETARIANIZMU
Święto obchodzone 1 października przez
wegetarian na całym świecie. Zostało
ustanowione 22 listopada 1977 roku
przez Międzynarodową Unię Wegetariańską.
ŚWIATOWY DZIEŃ WEGAN
Święto obchodzone 1 listopada przez wegan na
całym świecie. Zostało ustanowione dla
upamiętnienia powstania w 1944 roku w Wielkiej
Brytanii Towarzystwa Wegańskiego. W Polsce –
ze względu na przypadające w tym dniu święto
Wszystkich Świętych – Dzień Wegan obchodzony
jest miesiąc wcześniej, razem ze Światowym
Dniem Wegetarianizmu.
Słowo „weganizm” ma już prawie 80 lat.
Wymyślili je w 1940 roku Donald Watson i Elsie
Shringley, członkowie-założyciele Towarzystwa
Wegańskiego.
SPIS
TREŚCI
WSTĘP
WEGANIZM,
WEGETARIANIZM,
DIETA ROŚLINNA –
CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?
7
DLACZEGO WARTO
PRZEJŚĆ NA DIETĘ
ROŚLINNĄ?
1.
Dla zdrowia
2.
Dla natury
3.
Dla zwierząt
12
MITY ZWIĄZANE
Z DIETĄ WEGAŃSKĄ
JAK ZACZĄĆ?
1.
Prosto i z pasją
2.
Na zakupy - 5 grup
produktów w koszyku
produktów
3.
Wegańskie zamienniki
4.
Na talerz zamiast do
kosza – food upcycling
5. Zdrowie pod kontrolą
– suplementacja
i badania
26
OD ŚNIADANIA DO
KOLACJI: ROŚLINNE
PRZEPISY DLA
KAŻDEGO
1.
Tofucznica
2.
Naleśniki z duszoną
38
NIE TYLKO DIETA
1.
Wegańskie kosmetyki
66
i środki czystości
zwierzętom
2.
Odzież przyjazna
marchewką
3.
Koktajl z kaszą jaglaną
4.
Zupa soczewicowa
5.
Papryka faszerowana
amarantusem
26
88
4
Wstęp
Jako organizatorzy
Biegu Wegańskiego
co-
dziennie spotykamy osoby, które myślą o przej-
ściu na weganizm albo ciekawi je, skąd wziął się
ten trend i dlaczego zyskał w Polsce taką popu-
larność. Skoro czytasz te słowa, to całkiem moż-
liwe, że Ty również do nich należysz. Z okazji
Dnia Wegetarian (a w Polsce również Dnia We-
ganizmu) przypadającego 1 października przy-
gotowaliśmy dla Ciebie krótki przewodnik po tej
tematyce. Dzięki niemu dowiesz się m.in. czym
różni się wegetarianizm od weganizmu, jakie
korzyści dla zdrowia płyną z diety roślinnej i na
co zwrócić szczególną uwagę, zmieniając nawy-
ki żywieniowe. Przygotowaliśmy też dla Ciebie
przykładowy jadłospis na jeden dzień. Być może
właśnie 1 października będzie dobrą okazją, aby
wprowadzić go w życie. Pierwszym argumentem
(kolejne zaraz się pojawią!), żeby to zrobić niech
będzie fakt, że według badań wegetarianie za-
padają na choroby serca o 20-29% rzadziej niż
osoby na diecie tradycyjnej
1,2,3
. Jeśli przejście na
dietę w 100% roślinną to dla ciebie za duże zmia-
ny, proponujemy plan minimum: jeden posiłek
roślinny dziennie, ale codziennie!
CZY WIESZ, ŻE…
Warszawa znalazła się w pierwszej trójce miast
na świecie z największą liczbą wegańskich
restauracji przypadających na mieszkańca?
Według amerykańskiego portalu happycow.net
w stolicy Polski działa obecnie 61 „zielonych”
restauracji, z czego 37 ma profil wegański,
a w menu kolejnych 39 lokali znajdują się
wegańskie opcje dań. Łącznie daje to aż 100
miejsc przyjaznych osobom na diecie roślinnej.
W ten trend wpisują się także restauracje IKEA,
w których serwowane są wegańskie klopsiki
podbiły serca polskich wegetarian i wegan.
Warto dodać, że na miejscu pierwszym listy
happycow.net znalazł się Berlin, na drugim
Los Angeles, a na czwartym i piątym Tajpej
i Nowy Jork
4
. Całkiem dobre towarzystwo!
Bieg Wegański to inicjatywa, która z jednej
strony przybliża biegaczom dietę roślinną,
a z drugiej – zdeklarowanym weganom
pozwala poznać radość z biegania.
Wszystko to zgodnie z hasłem przewodnim
wydarzenia, które brzmi: „Łatwiej niż
myślisz”. W trakcie całodniowej imprezy
każdy znajdzie coś dla siebie. Odbywają
się biegi dla dorosłych na dystansach od
5 do 21 km, biegów dla dzieci i Rodzinny
Bieg po Zdrowie na dystansie 2 km.
Na mecie na biegaczy czeka roślinny
posiłek regeneracyjny, a na wszystkich
głodnych – Zabiegany Targ Wegański,
który oferuje dania kuchni roślinnej
z całego świata. Tego dnia można też
posłuchać wykładów ekspertów z zakresu
dietetyki, kardiologii, diabetologii oraz
związanych z tematyką praw zwierząt
i ochrony środowiska naturalnego. Można
także wziąć udział w warsztatach jogi,
slow joggingu i nordic walkingu.
Mimo że Bieg Wegański jest świętem
i okazją do spotkania biegających wegan,
to na obu jego edycjach – wiosennej
i jesiennej – równie mile widziane są
osoby, które o diecie roślinnej wiedzą
jeszcze
niewiele.
Wydarzenie
jest
współorganizowane przez Run Vegan!
oraz Fundację Viva! Akcja Dla Zwierząt.
Część wpłat z pakietów startowych
przeznaczana jest na Schronisko dla
Zwierząt w Korabiewicach.
Więcej informacji i zapisy: www.biegweganski.pl
SPIS TREŚCI
5
Weganizm, wegetarianizm, dieta
roślinna – czym się różnią?
WEGETARIANIZM – NIE CAŁKIEM NOWA MODA
Wegetarianizm rozwinął się na Półwyspie
Indyjskim w II tysiącleciu p.n.e. na podło-
żu religijnym. Przyjmuje się, że do Europy trafił
w IV wieku p.n.e. dzięki Pitagorasowi, który pod-
kreślał jego etyczne wartości. Wśród znanych
wegetarian można wymienić również Leonarda
da Vinci, Ryszarda Wagnera czy bardziej współcze-
snych nam Mahatmę Ghandiego i Isaaca Bashevi-
sa Singera. Ruch prowegetariański zyskał na zna-
czeniu w XIX wieku, kiedy powstały liczne stowa-
rzyszenia wegetariańskie, z Międzynarodową Unią
Wegetariańską (założoną w 1908 roku i zrzeszającą
organizacje krajowe) na czele. Przypomnijmy, że to
właśnie Unia ustanowiła 1 października Międzyna-
rodowym Dniem Wegetarianizmu.
WEGANIZM, WEGETARIANIZM, KUCHNIA RO-
ŚLINNA – CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?
Wegetarianizm
to świadome i celowe wyłączenie
z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza) oraz pro-
duktów pozyskanych z uboju (takich jak smalec lub
żelatyna). Wegetarianie dopuszczają w swojej diecie
nabiał i produkty pochodne (mleko, masło, sery, jo-
gurty) oraz jajka – w odróżnieniu od mięsa, smal-
cu i żelatyny, ich pochodzenie nie wiąże się bowiem
bezpośrednio ze śmiercią zwierząt.
Pescowegetarianizm
to odmiana wegetariani-
zmu, która dopuszcza jedzenie ryb.
Weganizm
to styl życia, którego częścią jest dieta
wegańska, zakładająca jedzenie wyłącznie produk-
tów pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to
wykluczenie z jadłospisu zarówno mięsa, jak i pro-
duktów, których wytwarzanie wiąże się z eksplo-
atacją zwierząt (np. jajek i nabiału). Weganie swoją
postawą etyczną sprzeciwiają się masowej hodowli
zwierząt i ich przedmiotowemu traktowaniu. Wega-
nizm to nie tylko dieta – weganie dążą do eliminacji
produktów odzwierzęcych także w innych aspek-
tach życia: unikają ich w produktach kosmetycz-
nych (pochodzenie odzwierzęce mają np. lanolina
czy wosk) oraz odzieży (skóra, futra, kleje na bazie
kości zwierząt). Weganizm jako postawa życiowa
wiąże się również z rezygnacją z produktów testo-
wanych na zwierzętach i rozrywek wykorzystują-
cych dzikie zwierzęta, takich jak cyrk, zoo, rodeo
czy delfinaria.
Kuchnia roślinna
to kuchnia oparta wyłącznie na
produktach pochodzenia roślinnego. Jest koniecz-
nym elementem weganizmu, jednak ze względu
na swoje właściwości prozdrowotne jest popularna
również wśród nie-wegan. Za oceanem taki sposób
SPIS TREŚCI
Plik z chomika:
jaaania
Inne pliki z tego folderu:
Praktyczny przewodnik po kuchni roślinnej (IKEA).pdf
(9321 KB)
RoślinnieJemy. Postawy Polaków wobec produktów roślinnych. Raport z badań opinii publicznej.pdf
(9337 KB)
RoślinnieJemy. Kuchnia polska. Ciekawostki, zamienniki, przepisy.pdf
(8782 KB)
RoślinnieJemy. Roślinne opcje w piekarniach - poradnik.pdf
(9003 KB)
RoślinnieJemy. Kuchnia roślinna - przewodnik dla restauracji.pdf
(9159 KB)
Inne foldery tego chomika:
!zdrowo i dietetycznie (123)
~Ręczne
1
1 Odżywianie in
3D
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin