Praktyczny przewodnik po kuchni roślinnej (IKEA).pdf

(9321 KB) Pobierz
Praktyczny przewodnik
po kuchni roślinnej
Przygotowany z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu i Dnia Wegan
Autorzy: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski - weganie, biegacze ultra,
promagatorzy aktywności fizycznej i kuchni roślinnej
ŚWIATOWY DZIEŃ WEGETARIANIZMU
Święto obchodzone 1 października przez 
wegetarian na całym świecie. Zostało 
ustanowione 22 listopada 1977 roku 
przez Międzynarodową Unię Wegetariańską.
ŚWIATOWY DZIEŃ WEGAN
Święto obchodzone 1 listopada przez wegan na 
całym świecie. Zostało ustanowione dla 
upamiętnienia powstania w 1944 roku w Wielkiej 
Brytanii Towarzystwa Wegańskiego. W Polsce – 
ze względu na przypadające w tym dniu święto 
Wszystkich Świętych – Dzień Wegan obchodzony 
jest miesiąc wcześniej, razem ze Światowym 
Dniem Wegetarianizmu.
Słowo „weganizm” ma już prawie 80 lat. 
Wymyślili je w 1940 roku Donald Watson i Elsie 
Shringley, członkowie-założyciele Towarzystwa 
Wegańskiego.
SPIS
TREŚCI
WSTĘP
WEGANIZM,
WEGETARIANIZM,
DIETA ROŚLINNA –
CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?
7
DLACZEGO WARTO
PRZEJŚĆ NA DIETĘ
ROŚLINNĄ?
1.
Dla zdrowia
2.
Dla natury
3.
Dla zwierząt
12
MITY ZWIĄZANE
Z DIETĄ WEGAŃSKĄ
JAK ZACZĄĆ?
1.
Prosto i z pasją
2.
Na zakupy - 5 grup
produktów w koszyku
produktów
3.
Wegańskie zamienniki
4.
Na talerz zamiast do
kosza – food upcycling
5. Zdrowie pod kontrolą
– suplementacja
i badania
26
OD ŚNIADANIA DO
KOLACJI: ROŚLINNE
PRZEPISY DLA
KAŻDEGO
1.
Tofucznica
2.
Naleśniki z duszoną
38
NIE TYLKO DIETA
1.
Wegańskie kosmetyki
66
i środki czystości
zwierzętom
2.
Odzież przyjazna
marchewką
3.
Koktajl z kaszą jaglaną
4.
Zupa soczewicowa
5.
Papryka faszerowana
amarantusem
26
88
4
Wstęp
Jako  organizatorzy 
Biegu Wegańskiego 
co-
dziennie spotykamy osoby, które myślą o przej-
ściu na weganizm albo ciekawi je, skąd wziął się 
ten trend i dlaczego zyskał w Polsce taką popu-
larność. Skoro czytasz te słowa, to całkiem moż-
liwe,  że  Ty  również  do  nich  należysz.  Z  okazji 
Dnia  Wegetarian  (a  w  Polsce  również  Dnia  We-
ganizmu)  przypadającego  1  października  przy-
gotowaliśmy dla Ciebie krótki przewodnik po tej 
tematyce.  Dzięki  niemu  dowiesz  się  m.in.  czym 
różni  się  wegetarianizm  od  weganizmu,  jakie 
korzyści dla zdrowia płyną z diety roślinnej i na 
co zwrócić szczególną uwagę, zmieniając nawy-
ki  żywieniowe.  Przygotowaliśmy  też  dla  Ciebie 
przykładowy jadłospis na jeden dzień. Być może 
właśnie 1 października będzie dobrą okazją, aby 
wprowadzić go w życie. Pierwszym argumentem 
(kolejne zaraz się pojawią!), żeby to zrobić niech 
będzie  fakt,  że  według  badań  wegetarianie  za-
padają  na  choroby  serca  o  20-29%  rzadziej  niż 
osoby na diecie tradycyjnej
1,2,3
. Jeśli przejście na 
dietę w 100% roślinną to dla ciebie za duże zmia-
ny,  proponujemy  plan  minimum:  jeden  posiłek 
roślinny dziennie, ale codziennie!
CZY WIESZ, ŻE…
Warszawa znalazła się w pierwszej trójce miast 
na  świecie  z  największą  liczbą  wegańskich 
restauracji  przypadających  na  mieszkańca? 
Według amerykańskiego portalu happycow.net 
w stolicy Polski działa obecnie 61 „zielonych” 
restauracji,  z  czego  37  ma  profil  wegański, 
a  w  menu  kolejnych  39  lokali  znajdują  się 
wegańskie opcje dań. Łącznie daje to aż 100 
miejsc przyjaznych osobom na diecie roślinnej. 
W ten trend wpisują się także restauracje IKEA, 
w  których  serwowane  są  wegańskie  klopsiki 
podbiły  serca  polskich  wegetarian  i  wegan. 
Warto  dodać,  że  na  miejscu  pierwszym  listy 
happycow.net  znalazł  się  Berlin,  na  drugim 
Los  Angeles,  a  na  czwartym  i  piątym  Tajpej 
i Nowy Jork
4
. Całkiem dobre towarzystwo!
Bieg Wegański to inicjatywa, która z jednej
strony przybliża biegaczom dietę roślinną,
a z drugiej – zdeklarowanym weganom
pozwala poznać radość z biegania.
Wszystko to zgodnie z hasłem przewodnim
wydarzenia, które brzmi: „Łatwiej niż
myślisz”. W trakcie całodniowej imprezy
każdy znajdzie coś dla siebie. Odbywają
się biegi dla dorosłych na dystansach od
5 do 21 km, biegów dla dzieci i Rodzinny
Bieg po Zdrowie na dystansie 2 km.
Na mecie na biegaczy czeka roślinny
posiłek regeneracyjny, a na wszystkich
głodnych – Zabiegany Targ Wegański,
który oferuje dania kuchni roślinnej
z całego świata. Tego dnia można też
posłuchać wykładów ekspertów z zakresu
dietetyki, kardiologii, diabetologii oraz
związanych z tematyką praw zwierząt
i ochrony środowiska naturalnego. Można
także wziąć udział w warsztatach jogi,
slow joggingu i nordic walkingu.
Mimo że Bieg Wegański jest świętem
i okazją do spotkania biegających wegan,
to na obu jego edycjach – wiosennej
i jesiennej – równie mile widziane są
osoby, które o diecie roślinnej wiedzą
jeszcze
niewiele.
Wydarzenie
jest
współorganizowane przez Run Vegan!
oraz Fundację Viva! Akcja Dla Zwierząt.
Część wpłat z pakietów startowych
przeznaczana jest na Schronisko dla
Zwierząt w Korabiewicach.
Więcej informacji i zapisy: www.biegweganski.pl
SPIS TREŚCI
5
Weganizm, wegetarianizm, dieta
roślinna – czym się różnią?
WEGETARIANIZM – NIE CAŁKIEM NOWA MODA
Wegetarianizm  rozwinął  się  na  Półwyspie 
Indyjskim  w  II  tysiącleciu  p.n.e.  na  podło-
żu  religijnym.  Przyjmuje  się,  że  do  Europy  trafił 
w  IV  wieku  p.n.e.  dzięki  Pitagorasowi,  który  pod-
kreślał  jego  etyczne  wartości.  Wśród  znanych 
wegetarian  można  wymienić  również  Leonarda 
da Vinci, Ryszarda Wagnera czy bardziej współcze-
snych  nam  Mahatmę  Ghandiego  i  Isaaca  Bashevi-
sa Singera. Ruch prowegetariański zyskał na zna-
czeniu  w  XIX  wieku,  kiedy  powstały  liczne  stowa-
rzyszenia  wegetariańskie,  z  Międzynarodową  Unią 
Wegetariańską (założoną w 1908 roku i zrzeszającą 
organizacje krajowe) na czele. Przypomnijmy, że to 
właśnie  Unia  ustanowiła  1  października  Międzyna-
rodowym Dniem Wegetarianizmu. 
WEGANIZM, WEGETARIANIZM, KUCHNIA RO-
ŚLINNA – CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?
Wegetarianizm
to  świadome  i  celowe  wyłączenie 
z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza) oraz pro-
duktów pozyskanych z uboju (takich jak smalec lub 
żelatyna). Wegetarianie dopuszczają w swojej diecie 
nabiał i produkty pochodne (mleko, masło, sery, jo-
gurty) oraz jajka – w odróżnieniu od mięsa, smal-
cu i żelatyny, ich pochodzenie nie wiąże się bowiem 
bezpośrednio ze śmiercią zwierząt.
Pescowegetarianizm 
to  odmiana  wegetariani-
zmu, która dopuszcza jedzenie ryb.
Weganizm
to styl życia, którego częścią jest dieta 
wegańska, zakładająca jedzenie wyłącznie produk-
tów pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to 
wykluczenie z jadłospisu zarówno mięsa, jak i pro-
duktów,  których  wytwarzanie  wiąże  się  z  eksplo-
atacją zwierząt (np. jajek i nabiału). Weganie swoją 
postawą etyczną sprzeciwiają się masowej hodowli 
zwierząt i ich przedmiotowemu traktowaniu. Wega-
nizm to nie tylko dieta – weganie dążą do eliminacji 
produktów  odzwierzęcych  także  w  innych  aspek-
tach  życia:  unikają  ich  w  produktach  kosmetycz-
nych  (pochodzenie  odzwierzęce  mają  np.  lanolina 
czy wosk) oraz odzieży (skóra, futra, kleje na bazie 
kości  zwierząt).  Weganizm  jako  postawa  życiowa 
wiąże się również z rezygnacją z produktów testo-
wanych  na  zwierzętach  i  rozrywek  wykorzystują-
cych  dzikie  zwierzęta,  takich  jak  cyrk,  zoo,  rodeo 
czy delfinaria.
Kuchnia roślinna
to kuchnia oparta wyłącznie na 
produktach  pochodzenia  roślinnego.  Jest  koniecz-
nym  elementem  weganizmu,  jednak  ze  względu 
na swoje właściwości prozdrowotne jest popularna 
również wśród nie-wegan. Za oceanem taki sposób 
SPIS TREŚCI
Zgłoś jeśli naruszono regulamin