Brudne jedzenie w kuchni polskiej (art.).pdf

(6575 KB) Pobierz
Czlowiek- czystość i
brud
Tom 1
Aspekt humanistyczno-etnologiczny
Redakcja:
Krzysztof Krzemiński
Anna Kmieć
Karolina Olszewska
WYDAWNICTWO
NAUKOWE
UNIWERSYTETU
MIKOŁAJA KOPERNIKA
Toruń
2016
Recenzent
Ks. pro! dr hab. Wojciech Cichosz
Opracowanie redakcyjne
Mirosława Buczyńska
Proj ekt okładki
Monika Pest
Na okładce wykorzystano projekt plakatu autorstwa Jakuba Grabowskiego
ISBN
978-83-231-3776-4
©
Copyright by Wydawnictwo Naukowe
Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
2016
~
I
Toruń
WYDAWNICTWO
NAUKOWE
UNIWERSYTETU MIKOŁAJA KOPERNIKA
Redakcja: ul. Gagarina
5,87-100
Toruń
tel.
(56) 611 42 95,
fax
(56) 611 47 05
e-mail: wydawnictwotpumk.pl
Dystrybucja: ul. Mickiewicza
2/4, 87-100
Toruń
tel./fax
(56) 611 42 38
e-mail:
books@umk.pl
www.wydawnictwoumk.pl
Druk i oprawa: Wydawnictwo Naukowe UMK
ul. Gagarina
5, 87-100
Toruń
Spis treści
Wstęp /
7
Agnieszka Bywalec
Czystość i brud a morowe powietrze w XVI i XVII wieku
w Krakowie /
15
Tomasz Kowalczyk
Znaczenie higieny w leczeniu pacjentów chorych na gruźlicę
w pierwszej połowie XX wieku na przykładzie "Sanatorium
dla chorych piersiowych" w Rudce pod Mrozami /
31
Aleksandra Kleśta-Nawrocka,
Rafał Kleśta-Nawrocki
Brudne jedzenie w kuchni polskiej /
53
Agnieszka Laddach
Człowiek o człowieku, czyli problematyka intymności
w biografistyce /
71
Anna Kmieć
"Czeczenia" i "Lipsk" - bloki socjalne w percepcji mieszkańców osiedla
Rubinkowo w Toruniu /
93
Ks. Wiesław Łużyński
Chrześcijańska troska o czystość wspólnego domu.
Uwagi na marginesie encykliki
Laudato si /
107
6
Katarzyna Pętlicka
Spis treści
Ekologia ludzka
w nauce społecznej Kościoła. Wczoraj - dziś - jutro /
123
Ireneusz Słoma
Kwestia "czystości i brudu" w świetle encykliki
Laudato si
papieża Franciszka /
145
Człowiek - czystość i brud
t. 1: Aspekt humonistyano-etnologiczny
Toruń
2016
Aleksandra Kleśta-Nawrocka"
Rafał Kleśta-Nawrocki**
Brudne iedzenie
w
kuchni polskiei
Niniejszy tekst traktuje o podrobach, resztkach, obrzezkach, ogonach, wy-
mionach, podniebieniach, mózgach, ozorach, cynaderkach, tłustościach,
grasicach, płuckach, owadach, nóżkach, uszach, wątróbkach, żołądkach,
policzkach, jądrach, szpiku, panierce, wieprzowinie, a nawet o chemii
i
konserwantach. Traktuje o tym, co w kuchni, kulinariach, zachowaniach
żywieniowych niepoprawne, skażone, zanieczyszczone, obrzydliwe, obce
czy nawet złe.
Wychodząc z założenia, że to, co jest "jedzeniem': jest ostatecznie kultu-
rowo-społecznie warunkowane i konstruowane, przypatrujemy się temu,
jak na gruncie polskich praktyk żywieniowych przebiega linia podziału
pomiędzy
tym,
co czyste, preferowane, akceptowane i zalecane, a tym, co
brudne, marginalizowane, zakazywane i deprecjonowane. Rekonstrukcja
wyobrażeń i praktyk kulinarnych w tym zakresie pozwala na prześledzenie
Aleksandra Kleśta-Nawrocka - doktor, historyk, etnolog/antropolog
kulturowy,
rykładowca studiów podyplomowych
Pood Studies
na Uniwersytecie SWPS w Warszawie;
specjalizuje się w antropologii i historii jedzenia; prowadzi blog kulinarno-etnologiczny
rww.prowincjaodkuchni. pl.
Rafał Kleśta-Nawrocki - doktor, etnolog/antropolog kulturowy, adiunkt w Katedrze
Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
*
**
Zgłoś jeśli naruszono regulamin