Dziś opowiem, jak dieta wpływa na kamienie nerkowe. Jak się pozbyć tego problemu, gdy już wystąpi, a dokładniej jak pozbyć się kamieni nerkowych domowym sposobem – o tym nagram osobny film, w większości przypadków usuwanie odbywa się wraz z moczem, np. dzięki większemu spożyciu wody. Gdy częściej oddajemy mocz, tym szybciej się one przesuwają. W tym filmie powiem, jak tworzą się kamienie nerkowe, a także jak zapobiec kamicy nerkowej poprzez kilka ważnych zmian w diecie. Zatem jeśli interesuje Cię temat, jakim są kamienie nerkowe, jak leczyć to schorzenie i jak powinna wyglądać zdrowa dieta, jeśli jesteś w grupie ryzyka, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - Temat. Kamica nerkowa: zapobieganie jej dietą 0:46 - Jak powstają kamienie nerkowe? 1:31 - Czy kamienie nerkowe są groźne? 1:54 - Kamica nerkowa: objawy, które o niej świadczą 2:48 - Przyczyny powstawania kamieni w nerkach 3:00 - Kamica: nerki a picie wody 4:08 - Zdrowe warzywa i owoce a wpływ na nerki 4:48 - Kiedy nadmiar białka w diecie może zaszkodzić nerkom 5:55 - Fruktoza z produktów przetworzonych 8:33 - Czy sól szkody na nerki? 10:26 - Wapń: wróg czy przyjaciel nerek? 12:27 - Szczawiany: kamienie nerkowe są skutkiem? 13:33 - Magnez i potas a zdrowie nerek 14:33 - Kamienie nerkowe: zapobieganie przez eliminację czynników ryzyka ✔️ LITERATURA PRZYWOŁYWANA: https://pastebin.com/dKdUyWtT ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal