Paulina Walczak-Matla, Maciej Matla - Japonia. Subiektywny przewodnik nieokrzesanego gaijina.pdf

(6125 KB) Pobierz
Spis treści
Karta redakcyjna
 
Wstęp
Dlaczego nie mówimy po japońsku?
Jedzenie
Dlaczego restauracja to drugi dom dla Japończyka?
Jak się nie zbłaźnić w restauracji i dlaczego jest to niemożliwe?
Wolny stolik, onegai shimasu
Wyskakuj z kapci
Nie oceniaj książki po okładce, a restauracji po ręczniczku
Czy Polacy również Japończyków nauczyli jeść widelcem?
Dwie kawy i dwie wuzetki. I co jeszcze?
A ile to kosztuje?
Smak umami, czyli dlaczego to jest takie dobre?
A czy nie szkoda tego zjeść?
Przepraszam, a co tu dają?
Sushi
Yakiniku
Teppanyaki
Yakitori
Ramen
Soba i udon
Gyoza
Okonomiyaki
Monjayaki
Takoyaki
Tonkatsu
Nabe
Co na deser?
Królowa soja
Zielona herbata
Ryż czy może ryż?
Onigiri
Bento
Wege... co?
Izakaya
Vending machines
Alkohole
Ze mną się nie napijesz?
Sake, czyli nihonshu
Shochu
Sake/shochu smakowe: umeshu i yuzushu
Umeshu
Yuzushu
Whisky
Piwo
Rozrywka
Karaoke
Paczinko
Salony gier
Maid café
Hostess kluby
Zagłębia imprezowe Tokio
Disnejowskie parki rozrywki
Praca
Pokaż mi swoje CV, a powiem ci, jaki jesteś
Hierarchia rzecz święta
Pozycja kobiety w firmie
Jak się pracuje w Japonii?
Work-life balance
Spotkania
Chodźmy się napić, moi drodzy
Bonusy
Życie rodzinne
Dlaczego Japonki mają fajnie?
Wyposażenie mieszkania
Rowery
Kariera
Męskie przyjemności
Ciąża
Gdzie jest ojciec?
Wychowywanie dzieci
Japońskie mieszkanie
Tapety
Ogrzewanie
Toaleta
Łazienka
Kuchnia
Tatami room
Pralka
Co mają trzęsienia ziemi do wyposażenia mieszkania?
Tajfuny
Życie erotyczne
Love hotele
Prostytucja
Zgłoś jeśli naruszono regulamin