RWANY CHLEBEK CZOSNKOWO.pdf

(491 KB) Pobierz
RWANY CHLEBEK CZOSNKOWO - ZIOŁOWY, PRZEPIS W LINKU:
https://youtu.be/P3PBeigl1QE
SKLADNIKI:
CIASTO:
500 G MAKI TORTOWEJ
50 ML OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
1 JAJKO
125 G NATURALNEGO JOGURTU
125 ML MLEKA + ŁYŻKA DO POSMAROWANIA CIASTA
10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
1 ŁYŻECZKA SOLI
1 ŁYŻECZKA CUKRU
MASLO:
150 - 200 G MASŁA
5 - 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA U MNIE SZCZYPIOREK I PIETRUSZKA ZIELONA.
120 G STARTEGO ZOLTEGO SERA
WYKONANIE:
W GARNUSZKU PODGRZAD MLEKO DO TEMP CIALA. DO MLEKA DODAD CUKIER I ROZPUŚCID W NIM
DROŻDŻE.
DO MISKI PRZESIAD MĄKĘ OPRÓCZ SOLI.
ZACZĄD WYRABIAD CIASTO DO POLACZENIA SIE SKLADNIKOW. POD KONIEC DODAD SÓL I DALEJ
WYRABIAD CIASTO PRZEZ NASTĘPNE 7 - 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO ZOSTAWID W MISCE,
PRZYKRYD FOLIA SPOŻYWCZĄ I ODSTAWID W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOLO 40 - 60
MINUT. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAD MASŁO ZIOŁOWE. ZIOLA POSIEKAC, CZOSNEK ZETRZED,
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEŁOŻYD DO MISECZKI I DOKŁADNIE WYMIESZAD. MASŁO MUSI BYD
MIĘKKIE. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁOŻYD NA STOLNICE. PODZIELID NA MNIEJSZE KAWAŁKI. KAŻDY
KAWAŁEK ROZWAŁKOWAD NA GRUBOŚD 4 MM I WYCIĄD Z CIASTA KÓŁKA O ŚREDNICY 7 CM. KAZDY
KRAZEK POSMAROWAC MASLEM ZIOLOWYM. GOTOWE KRĄŻKI ZŁOŻYD "PRAWIE" NA PÓŁ,
ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY MALA PRZERWE. "ROGI" U PODSTAWY PÓŁKOLA ŚCISNĄD ZE SOBĄ, TAK JAK
NA USZKA. (PATRZ INSTRUKCJA NA FILMIE) UTWORZONE W TEN SPOSÓB PŁATKI UKŁADAD JEDEN
OBOK DRUGIEGO W TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM. CHLEB PIEC W 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40
MINUT. PODAWAD NA CIEPŁO LUB ZIMNO. SMACZNEGO!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin