Kociol Nr 34 - Zima 2021.pdf

(19928 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
PIECZARKI I PROSO
NUMER 34
ZIMA 2021
PIERNIKI, KISZONE SPECJAŁY I WYWIAD Z WROCŁAWSKIM „NA GRAMY”
Drodzy Czytelnicy,
W tym numerze towarzyszyć nam będą pieczarki – najbardziej znane
i niezwykle lubiane grzyby. Pomimo tego, że dostępne są przez cały
rok, najczęściej sięgamy po nie właśnie teraz. Są bazą wielu dań w stylu
comfort food, jak paszteciki, zapiekanki czy tosty, których zimą sobie nie
odmawiamy.
Drugi z naszych bohaterów to nieco obco brzmiące proso, które tak
naprawdę jest dobrze nam znaną kaszą oraz mąką jaglaną, czyli składnikami,
które w ostatnich latach coraz częściej goszczą w naszych kuchniach.
Jeżeli jeszcze nie udało się Wam ich oswoić, przygotowaliśmy dla Was pakiet
startowy z budyniem, jaglanką i koktajlem. Dla zaawansowanych mamy
jagielnik, burgery oraz buddha bowl.
Jak już wiecie z poprzednich numerów – uwielbiamy kiszonki. W jesiennym
wydaniu zapraszaliśmy do wspólnego kiszenia, natomiast w tym zapoznamy
Was z „Kiszonymi specjałami” – dolnośląskim producentem kiszonych
dobroci. Bartek opowie o historii powstania wytwórni i o wspaniałych
produktach, których użyliśmy do przygotowania kilku pysznych dań.
W tym numerze poznamy Was też z Dorotą i Elą, które prowadzą na
wrocławskim Gaju sklep „Na gramy”, wspierający niezwykle ważną
inicjatywę, jaką jest dbanie o dobro naszej planety i potomnych, poprzez
eliminowanie jednorazowych opakowań i promowanie lokalnych
produktów.
W ramach historii przesiedleńczej przedstawimy Wam Piotra i jego
chwytającą za serce opowieść o tym, w jaki sposób dotarł do Polski
i Wrocławia, a także jego kulinarnych wspomnieniach.
Jak przystało na zimowy numer, mamy również element świąteczny,
którym w tym roku są pierniczki. Mamy nadzieję, że uda się nam nimi
delikatnie wprowadzić Was w nastrój zbliżającej się Gwiazdki.
Drodzy Czytelnicy, niech ten numer będzie pierwszym z mikołajkowych
prezentów. Przyjmijcie od nas życzenia zdrowych i pysznych świąt.
Do zobaczenia w 2022 roku!
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
BIGOS ZE ŚLIWKAMI
12
PRZEPISY Z PIECZARKAMI
42
PRZEPISY Z PROSEM
68
TEMAT SPECJALNY – PIERNIKI
82
SPECJAŁY KISZONE Z SERCEM
88
PRZEPISY Z KISZONKAMI
96
Z WOŁYNIA DO WROCŁAWIA
98
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
104
ZIEMIA NIE NALEŻY DO CZŁOWIEKA, CZŁOWIEK NALEŻY DO ZIEMI
Zgłoś jeśli naruszono regulamin