Kasztanowiec + nalewka.
Nalewka z owoców kasztanowca.
Weź 7-8 dużych owoców kasztanowca, zetrzyj na tarce, lub drobno pokrój, dodatkowo z 3-4 owoców zetrzyj skórkę z kiełkiem). Wsyp do dużego słoja i zalej 1/2 litra 50%- 60 % spirytusu tak by zakryć przecier, jeśli trzeba uzupełnij dodatkowym 1/3-1/2 l. spirytusu. ( biedny może zalać 40% wódką białą ale dobrej jakości. Jednak najlepiej z 1/2 l. 96 spirytusu zrobić roztwór ok. 60%(2 części spirytusu + 1 część wody) i tym zalać przecier)) Odstaw w ciemne miejsce na co najmniej dwa tygodnie. 2 razy dziennie wstrząsaj słojem mieszając. Po 2-3 tygodniach przefiltruj przez bibułę filtracyjną ( lub papier filtracyjny do kawiarek, wpierw ostrożnie zlej czysty klarowny płyn). Pozostałość wyciśnij i jeszcze w miarę możliwości przefiltruj dodając do filtratu. Przelej do butelki lub słoika. Oznacz nalewkę zaznaczając datę i moc oraz sposób zażywania. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Zażywaj co najmniej raz dziennie wieczorem 20 kropli lub 1 łyżeczkę od herbaty (20 ml) popijając filiżanką wody (dla samochodziarzy) LUB 2 X dziennie rano i wieczorem po ok 15 kropli (niepełna łyżeczka)można przed i po jedzeniu. Zażywaj w przypadku bólów stawów kolanowych , biodrowych, bólu kręgosłupa, zakrzepów, zaburzeń krążenia żylnego i mózgowego(zawroty),skrzypiących stawów,-- co najmniej przez 5 dni a lepiej przez 8-10 dni.
=======================================================================
Leczniczym surowcem kasztanowca są kasztany, a także okazałe kwiaty stojące na drzewie, oraz kora. Dojrzałe kasztany zbiera się jesienią, rozdrabnia i suszy w przewiewie. Następnie dosusza w temperaturze około 60 ° C. Kwiaty, zebrane w czasie słonecznej pogody, suszy się w temperaturze otoczenia, zaś korę zbiera się z gałązek na wiosnę.Związki czynneSurowiec zawiera wiele aktywnych substancji, m.in. trójterpentynowe saponiny, flawonoidy, kumaryny, garbniki, cukry, a także witaminy B6, B12 i inne związki dotychczas mało zbadane.Działanie i zastosowanieW związku ze swoimi licznymi walorami dekoracyjnymi kasztanowce są bardzo popularnymi drzewami ozdobnymi, przede wszystkim parkowymi i alejowymi, rzadziej - ze względu na duże rozmiary są sadzone w ogrodach. Ich nasiona (kasztany) stanowią karmę dla zwierzyny, ale także dzięki dużej zawartości saponin są używane do wyrobu klejów, kosmetyków, mydła i innych środków piorących oraz substancji gaśniczych. Kwiaty, kora i owoce kasztanowca posiadają cenne właściwości lecznicze i są stosowane do produkcji rozmaitych leków, związanych z niewydolnością krążenia, żylakami, oparzeniami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, artretyzmem, hemoroidami itp. Owoce, kwiaty i kora kasztanowca działają przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco na układ krwionośny. Z powodzeniem stosuje się ten surowiec wewnętrznie przy pękających żylakach, guzach krwawniczych odbytnicy, przy sklerozie i reumatyzmie, a także wykrztuśnie w zastarzałych bronchitach i zaflegmieniu płuc u nałogowych palaczy.Przepisy1. Lecznicza nalewka z kasztanowca zwyczajnego Składniki:50 gram suszonych kwiatów50 gram suszonych owoców kasztanalub 100 gram młodych owoców4 szklanki wódkiSposób przygotowania:Kasztany rozdrobnić, kwiaty rozkruszyć, zalać w odpowiednim słoju alkoholem, odstawić na 10 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka z kasztanowca uszczelnia ściany naczyń włosowatych i zwiększa ich przepuszczalność do stanu normalnego dzięki zmniejszeniu kruchości naczyń. Usprawnia się przepływ krwi w naczyniach żylnych, co hamuje krzepliwość krwi i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów wewnątrznaczyniowych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodnie ściągająco. Garbniki zawarte w kasztanowcu wywierają na przewód pokarmowy działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i łagodnie zapierające. Ułatwia wydalanie moczu przy przeroście prostaty. Hemoroidy, dolegliwości w okresie klimakterium, stany zapalne wątroby, gruczołu krokowego, miednicy mniejszej, żylaki nóg, żylak powrózka nasiennego, odmroziny, obrzęki skóry i tkanki podskórnej, obrzęki głośni, płuc, a nawet mózgu, krwiaki, zapalenie ścięgna, zakrzepowe zapalenie żył.Zewnętrznie przetwory z kasztanowca podaje się w postaci okładów w leczeniu oparzeń, odmrożeń, ubytków naskórka, zapalenia naczyń włosowatych skóry. Intrakt ze świeżych niedojrzałych owoców leczy zakrzepy i zastoje żylne, nadmierną przepuszczalność naczyń, jest także stosowany w stanach zapalnych i nieżytowych żołądka i jelit.Dawkowanie: 40 kropli 3 razy dziennie przez okres 30 dni.
SUROWCE LECZNICZE: nasiona, kwiaty, kora, liście.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: wzmacniające naczynia, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zatrzymujące krwawienia.
Dzięki zawartym w nasionach i kwiatach związkom czynnym kasztanowiec:wzmacnia naczynia, poprawia elastyczność ściań, zapobiega pękaniu przy niewielkich urazach, zmniej sza przepuszczalność naczyń oraz zmniejsza obrzęk izapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach (Dlatego jest zalecany operacjach i w przypadku nadkrzepliwości krwi.
działa przeciwzapalnie (zwłaszcza w stanach zapalnych w żyłach oraz w stanach zapalnych żylaków odbytu działa przeciwzapalnie w przewodzie pokarmowym reguluje rozwój floty bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Kasztanowiec jest szczególnie polecany:przy braku łaknienia, w biegunkach, w nieżytach żołądka, w stanach skurczowych jelit w cukrzycy z uszkodzeniami naczyń. Wyciągi z nasion i kwiatów kasztanowca likwidują obrzęki powstałe w wyniku stanów zapalnych, zwichnięć lub. stłuczeń. Zaleca się ich stosowane także w odmrozinach, zapaleniach ścięgien, zapaleniach żył, a także w owrzodzeniach na tle żylaków.
Homeopatia zaleca preparaty z kasztanowca:w przewlekłym nieżycie nosa, w zapaleniu gardła, przy obrzęku nóg (np. po długim marszu), w bólach w okolicy lędźwiowej nasilających się przy ruchu i pochylaniu, w żylakach odbytu, którym towarzyszy uczucie ?małego obcego ciała w odbycie".
Przepisy stosowania
Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania kasztanowca są ciąża, ostra niewydolność nerek.
ODWAR Z KWIATÓW. Przygotowujemy go w następujący sposób: do naczynia wrzucamy łyżkę suszonych kwiatów i zalewamy je szklanką wody. Następnie gotujemy przez 5 minut. Po odstawieniu na ok. 10 minut, przecedzamy. Pijemy w 2-3 porcjach dziennie po posiłku.
ODWAR Z KORY KASZTANOWCA. Przepis: do naczynia wrzucamy łyżkę suszonej kory i zalewamy ja 2 szklankami wody. Całość gotujemy przez 5-10 minut. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie na kwadrans przed posiłkiem.
Wyciągi z nasion i kory kasztanowca służą do przygotowywania Wyciąg z kory kasztanowca dodawany jest do maści AESCULAN i czopków HEMOROL. Wyciąg alkoholowy INTRACTUM HIPPOCASTANI używa się 2-3 razy dziennie, 20-40 kropli po posiłku. Znanym lekiem na bazie wyciągów z kasztanowca jest jeszcze REPARIL.
Zbiór i konserwacja
Nasiona (tzw. kasztany) zbieramy jesienią. Suszenie przeprowadzamy w suszarniach w tempe raturze do 60°C.
Kwiaty zrywamy na początku kwitnienia. Zbieramy tylko białe kwiaty. Zbiór przeprowadzamy w czasie suchej pogody. Do suszenia kwiaty rozkładamy cienką warstwą, wybierając do tego ocienione miejsca.
Zbioru kory dokonujemy wiosną. Suszymy ją w suszarniach w temperaturze do 40°C.
Substancje lecznicze
W nasionach kasztanowca obecna jest escyna (mieszanina saponiny), flawonoi dy, pochodne kumaryny (z których najważniejsze są eskulina oraz eskuletyna). Kwiaty zawierają escynę, flawonoidy, kwasy polifenolowe, cukry oraz garb niki. W korze są przede wszystkim związki kumarynowe (eskulina i fraksyna), flawonoidy, terpeny oraz garbniki.
Kasztanowiec zwyczajny – Aesculus hippocastanum L. zaliczany jest do rodziny Hippocastanaceae, czyli kasztanowcowatych. Z drzewa tego pozyskiwane jest do celów leczniczych kora – Cortex, owoc – Fructus, nasienie – Semen, kwiat – Flos, liść –Folium, pączek – Gemmae oraz gałązki – Turio Hippocastani....
xarxar