Jedz pysznie z niskim indeksem - Magdalena Makarowska.pdf

(7043 KB) Pobierz
Spis treści
Wstęp
Nadwaga, insulinooporność i cukrzyca stały się powszechne
Choroba wypracowana latami
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Dieta cukrzycowa
Rola i rodzaj składników pokarmowych w żywieniu osób
z zaburzeniami glikemii
Magiczny indeks glikemiczny
Jak można obniżać indeks glikemiczny
Skrobia oporna – ratunek dla cukrzyka
Gotowanie wg zasad niskiego IG
Na czym oprzeć dietę?
Co należy wykluczyć?
Produkty, które należy wyeliminować ewentualnie ograniczyć, dbając
o ich odpowiednie przygotowanie i jedząc je łącznie z innymi
zalecanymi składnikami diety przy wahaniach glikemii
Mleko… stary przyjaciel czy nowy wróg?
Przepisy na fermentowane produkty mleczne
Gluten – szkodliwa moda czy realne zagrożenie?
Dobroczynne kiszonki – prawdziwe dary natury i mądrość naszych
babć
Cukier… cichy zabójca czy chłopiec do bicia?
Czym słodzić? Kontrowersyjny temat w cukrzycy
Natura na pomoc! Zioła wspomagające stabilizację glikemii
Zdrowe tłuszcze w zdrowej diecie
Planuj, szanuj, nie marnuj!
Jedz sezonowo i lokalnie, jedz po polsku!
Zasady diety normalizującej poziom glukozy i insuliny
Zasady komponowania posiłków w celu STABILIZACJI WAGI
Zasady komponowania posiłków w celu REDUKCJI WAGI
PRZEPISY IG
Propozycje śniadań
Przepisy na pieczywo
Pasty do chleba
Wędliny domowe na kanapki
Omletowe wariacje – inspirowane apetytem mojego męża :)
Drugie śniadania
Obiady
Zupy
Wariacje na temat curry
Potrawy z ryb
Pyszności bezmięsne
Drób w wielu odsłonach
Różne mięsa
Podwieczorki
Kolacje
Desery
Batony na jeden kęs, tzw. zdrowe kęski
Smacznego i zdrowego życia!
Bibliografia
Wykaz potraw
Magdalena Makarowska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin