Potrawy staropolskie i regionalne 1985.pdf

(7751 KB) Pobierz
Barbara Snaglewska
Irmina Zahorska
POTRAWY
STAROPOLSKIE
I REGIONALNE
Wydawnictwo Spółdzielcze
Barbara Snaglewska
Irmina Zahorska
i
POTRAWY
STAROPOLSKIE
I REGIONALNE
Wydanie H I
Wydawnictwo Spółdzielcze
Warszawa 1985
© Copyright by
Barbara Snagtewska, Irmina Zahorska
Warszawa 1976
Recenzenci
Anna Ners, Elżbieta Wojtyniak
Okładkę, stronę tytułową i ilustracje projektowała
Teresa Cichowicz-Porada
Redaktor techniczny
Elżbieta Śląską
Korektor
Elżbieta Bujak
I
IS B N 83-209-0231-2
SPIS TREŚCI
W s t ę p ................................................................ . . .
POTRAWY STAROPOLSKIE
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie z ogórków
Barszcz polski z r u r ą .......................................................
Krupnik z kaszy j a g l a n e j ...............................................
Zupa chłopska z k a p u s t ą ...............................................
Zupa c e b u lo w a ..............................................................
Kapuśniak s ta ro p o ls k i...................................................
Żur świąteczny lu d o w y ....................1 ..........................
Flaki w o ło w e ................................................... ... . . ,
Zupa z b a ra n in y ................................
Zupa z gęsich podróbek ...........................................
C z a r n in ą .......................................................................
Zupa. z ogórków św ieżych...........................................
C h ło d n ik ......................................................................
Chłodnik na kwaśnym m l e k u ...................................
Zupa m igdałow a...........................................................
Moczka Skolimowska ...............................................
Befsztyk z polędwicy po s ta ro p o ls k u ........................
Schab pieczony ze śliw k a m i.......................................
Zrazy cielęce z jabłkami ...........................................
Zrazy po ch ło p sk u .......................................................
Zrazy staropolskie k o r o n n e .......................................
Zrazy z mięsa i kapusty
...........................................
Pieczeń cielęca z estragonem ................................1 .
Pieczeń wołowa z jarz y n am i.......................................
Pieczeń wołowa z w ó d k ą ...........................
Mostek cielęcy z rodzynkam i ...................................
Sztuka mięsa po w i e j s k u ...........................................
Rożenki po staropolsku ...........................................
Gulasz mięsno-pieczarkowy............................... .... .
Cynadry na winie .......................................................
Wątróbka z ja b łk a m i...................................................
Wątróbka na dziko ...........................................
Kiełbasa biała w sosie polskim ................................
Ryba po p o l s k u ...........................................................
Karp po sta ro p o lsk u ...................................................
Karp d o sk o n a ły ...........................................................
Śledzie z kminkiem i śm ie ta n ą ...................................
Kurczę w potrawce z ja r z y n a m i................................
Kurczak po staropolsku ...........................................
Kurczak po szlachecku ...............................................
9
11
12
12
12
12
11
13
13
13
14
14
14
14
15
15
15
15
16
16
16
16
17
17
17
18
18
18
18
19
19
19
20
20
20
20
21
21
21
21
22
Zgłoś jeśli naruszono regulamin