Kocioł Nr 33 - Jesien 2021.pdf

(26344 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
GRUSZKA I PAPRYKA
NUMER 33
JESIEŃ 2021
KISZONKI, WINNICA MODERNA, KRZYWY KOMIN
Drodzy Czytelnicy,
Tym razem jesień wyprzedziła nasze wydanie i zaanonsowała się już pod
koniec sierpnia. Na szczęście jesteśmy świetnie przygotowani na ochłodzenie
i ugotowaliśmy kilkadziesiąt pysznych, rozgrzewających dań. W tym sezonie
postawiliśmy na papryki oraz gruszki i mianowaliśmy ich bohaterami
tej jesieni. Na kolejnych stronach znajdziecie więc mnóstwo sprawdzonych
przepisów z tymi składnikami w rolach głównych.
W tym numerze też zamykamy lato w słoikach i kisimy. Kisimy bez umiaru
i kisimy wszystko. Sprawdźcie, kto nam towarzyszył w tej zabawie.
W jesiennym wydaniu poznajemy Nestora – właściciela Winnicy Moderna
z dolnośląskiej Toskanii. Rozmawiamy o początkach tego miejsca, wkręceniu
się w wino i wydarzeniu Żar Wino. Proponujemy także kilka prostych
i pysznych przekąsek do wina.
Rozmawiamy też z Gosią z Krzywego Komina, która opowiada nam, jakie
rozwiązania w trakcie pandemii wprowadziło to miejsce, aby jak najlepiej
wesprzeć swoich odwiedzających. Dowiadujemy się także, jakie dalsze plany
i pomysły ma Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin.
Agnieszka – autorka książki „Przy rumuńskim stole. Historie prosto
z kuchni” – podzieliła się z nami fragmentem swojego wydania, w którym
rodzinne opowieści o poszukiwaniu korzeni przeplatają się z przepisami.
Kilkoma z nich (z wykorzystaniem papryk!) Agnieszka podzieliła się na
łamach KOTŁA.
W numerze jak zawsze mamy też dla Was kilka przepisów dolnośląskich
oraz danie z kotła.
Zaparzcie kubek aromatycznej herbaty, rozsiądźcie się wygodnie i zanurzcie
w lekturze jesiennego numeru.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
KREWETKI W SOSIE TAJSKIM
12
PRZEPISY Z GRUSZKAMI
34
PRZEPISY Z PAPRYKĄ
66
TEMAT SPECJALNY – KISZONKI
110
ZACZĘŁO SIĘ OD TEGO, ŻE PILIŚMY WINO – WINNICA MODERNA
120
PRZEPISY DO WINA
124
SMAK PIECZONEJ PAPRYKI
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
128
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
134
MIEJSCE KULTUROTWÓRCZE – KRZYWY KOMIN
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplace.pl
Agnieszka Śliwinska-Jamróz
fioletoweaparaty.pl
Diego Gorrion
diego_gorrion
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
michalkiewicz.photo
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Nicole Michalkiewicz
Zdjęcia dodatkowe: Katarzyna Sieradz, Laura Chołodecka
SPIS PRZEPISÓW
Chutney gruszkowy
na chrupiącej grzance z camembertem
Danie z kotła – Krewetki w sosie tajskim
Dip z pieczonej papryki i bakłażana
Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem
Faszerowana papryka śniadaniowa
Grillowana papryka w oliwie
Gruszki gotowane w czerwonym winie
podawane z jogurtem i migdałami
Gruszki zapiekane z gorgonzolą,
orzechami włoskimi i miodem
Jogurtowa bułka z rodzynkami na drożdżach
Kimchi
Kiszona cukinia
Kiszona dynia hokkaido
z cynamonem i pomarańczą
Kiszona fasolka szparagowa
Kiszona kapusta z marchewką
Kiszona marchew z chili
Kiszona marchew z imbirem
Kiszony miks warzyw
30
10
60
40
42
44
Kiszony seler naciowy
Kiszony winogron
Kotlety z fasoli
Muhammara – pasta z pieczonej papryki
i orzechów włoskich
Mus z pieczonej papryki na słodko
Paluchy drożdżowe
Pieczona papryka z burratą i pesto
20
130
100
96
Pisto manchego
Pizza z gruszką
Podpłomyk z ricottą
i konfitowanymi pomidorkami
Sałatka z kaczką i salsą gruszkową
74
72
70
92
104
78
80
106
84
90
102
94
Sałatka z pieczonej papryki
Souvlaki z indyka, sos romesco
i domowy podpłomyk
Steki wołowe
Tarta rustykalna z gruszkami
Tarta z gruszkami i gorgonzolą
Tarta z gruszkami i nutellą
Tartinki z dorszem i pastą z pieczonej papryki
Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką
Tosty z karmelizowaną papryką
Zupa krem z gruszki i pietruszki
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
54
120
22
26
24
56
58
62
28
64
118
18
128
46
48
122
50
52
32
68
86
98
132
16
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Kiszona sałatka z buraka i pietruszki
Kiszone czereśnie
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Kiszone jabłka z marchewką i gożdzikami
Kiszone ogórki klasyczne
Kiszone pomidory z papryką
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Kiszone rzodkiewki
Kiszony kalafior dwa kolory z kurkumą
8
MAGAZYN KOCIOŁ JESIEŃ 2021
MAGAZYN KOCIOŁ JESIEŃ 2021
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin