MOTYLOWE KUCHCIKOWO.pdf

(133 KB) Pobierz
MOTYLOWE KUCHCIKOWO
– ZAJĘCIA KULINARNE
NAZWA PRZEDSZKOLA: NIEPUBLICZNE PRZEDSZKOLE „AKADEMIA MALUCHA” W UMIESZCZU
ROK SZKOLNY: 2021/2022
GRUPA: „MOTYLE”
PROWADZĄCA: JOANNA TOMKIEWICZ
CZAS TRWANIA: 3 RAZY W MIESIĄCU
CELE OGÓLNE
– stwarzanie okazji sprzyjających rozwijaniu dziecięcych talentów i predyspozycji,
– wdrażanie do stosowania się do zasad higieny osobistej podczas
przyrządzania i spożywania dań,
– nabywanie i rozwijanie umiejętności posługiwania się sprzętem AGD,
kształtowanie
nawyków zdrowego odżywiania się,
– nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych,
– rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy,
wprowadzenie dziecka w świat sztuki kulinarnej,
stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego,
zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku,
zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa w kuchni,
zapoznanie dzieci z różnymi naczyniami, przyborami i sprzętem kuchennym,
wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole, posługiwania się sztućcami.
CELE SZCZEGÓŁOWE
osiąganie radości z samodzielnego przygotowywania posiłków,
wyzwalanie kreatywnej postawy dziecka,
– rozwijanie umiejętności kulinarnych,
sprzyjanie wszechstronnemu rozwojowi dziecka,
– kształtowanie umiejętności współdziałania w grupie,
– kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości,
– rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna,
– stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego,
zapoznanie dzieci z cechami charakterystycznymi i przeznaczeniem warzyw,
mięsa, owoców,
– wdrożenie do nauki przetwarzania produktów żywnościowych i gotowania.
Oprócz zajęć praktycznych dzieci zapoznają się z zagadnieniami teoretycznymi:
– przyczynami psucia się żywności,
– sposobami przechowywania żywności,
– wartościami odżywczymi owoców i warzyw.
ROCZNY PLAN ZAJĘĆ KULINARNYCH PT. „MOTYLOWE KUCHCIKOWO”*
(*plan ten może ulec zmianie w miarę potrzeb grupy przedszkolnej)
WRZESIEŃ
1.
SAŁATKA OWOCOWA (OWOCE
KRAJOWE I EGZOTYCZNE)
2.
SOK JABŁKOWY
3. PIECZONE
ZIEMNIAKI (ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA – 27 WRZEŚNIA)
PAŹDZIERNIK
1.
SAŁATKA JARZYNOWA
2. DESER NORWESKI (KRUSZONY HERBATNIK-
PRAŻONE JABLKA- BITA ŚMIETANA)
3.
PIECZONE JABŁKA
LISTOPAD
1.
JEŻYK Z GRUSZKI I WINOGRONA ( DZIEŃ JEŻA –
10 LISTOPADA)
2.
CIASTO (DZIEŃ CIASTA –
26 LISTOPADA)
3. KANAPKI JESIENNE
NA WAFLACH RYŻOWYCH
GRUDZIEŃ
1.
MUFFINKI CZEKOLADOWE (DZIEŃ POKRYWANIA WSZYSTKIEGO CZEKOLADĄ
-16 GRUDNIA)
2.
KANAPKI Z SEREM BIAŁYM (DZIEŃ SERKA WIEJSKIEGO –
30 GRUDNIA
– WCZEŚNIEJ ZRÓB!!!)
3. PIERNICZKI
STYCZEŃ
1.
BITA ŚMIETANA Z OWOCAMI (DZIEN BITEJ ŚMIETANY –
5 STYCZNIA)
2.
PIZZA (SWIATOWY DZIEŃ PIZZY –
17 STYCZNIA)
3. KORECZNI SEROWO-WARZYWNE
(DZIEŃ MIŁOŚNIKÓW SERA –
20 STYCZNIA)
LUTY (FERIE ZIMOWE 14-27 LUTY)
1.
CIASTECZKA SERDUSZKA Z MARMOLADĄ
MARZEC
1.
ROGALE Z MARMOLADĄ (DZIEŃ PIEKARZY I CUKIERNIKÓW –
15 MARCA)
2.
GOFRY Z OWOCAMI (MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ GOFRA –
25 MARCA)
3.
MUFFINKI Z WARZYWAMI (ŚWIATOWY DZIEŃ MUFFINKA –
30 MARCA)
KWIECIEŃ
1. KANAPKI WIOSENNE
Z RZERZUCHĄ I SZCZYPIORKIEM
2.
CIASTO MARCHEWKOWE (DZIEŃ MARCHEWKI –
4 KWIETNIA)
3. KULKI MOCY
MAJ
1.
KANAPKI BIAŁO –
CZERWONE (SER I POMIDOR)
2.
SZASZŁYKI OWOCOWE
3. DESER JOGURTOWY
CZERWIEC
1. KOKTAJL OWOCOWY
2. LEMONIADA
3. OWOCOWE PUCHARKI
Zgłoś jeśli naruszono regulamin