Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2630 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc11105
Czas:
0:20
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
2
WEGAŃSKIE GOFRY KUKURYDZIANE Z
Chcesz odkryć
Z NERKOWCÓW
SERKIEM
więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Składniki
GOFRY
mąka kukurydziana – 1/2 szklanki
mąka pszenna – 1/2 szklanki
mielone siemię lniane – 1 łyżka
sól – 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
napój sojowy – 3/4 szklanki
sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
syrop klonowy – 1 łyżeczka
oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przygotuj:
duże sitko
chochlę
pędzelek
gofrownicę
blender
obieraczkę do warzyw
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na
godzinę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Wszystkie suche składniki gofrów przesiewamy do
dużej miski. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce
i odstawiamy na 5 minut.
SEREK:
orzechy nerkowca – 1/2 szklanki
jogurt kokosowy naturalny – 150 g
sok z cytryny – 2 łyżki
sól – 1/2 łyżeczki
KROK 2: PIECZEMY GOFRY
Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka.
Ciasto nakładamy chochlą na gofrownicę i
rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 5 minut.
MARYNOWANE OGÓRKI
ogórek zielony – 1 szt.
MARYNATA:
woda – 1/2 szklanki
ocet jabłkowy – 2 łyżki
sól – 3/4 łyżeczki
syrop klonowy – 1 łyżka
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Wszystkie składniki serka miksujemy przy użyciu
blendera i przekładamy do miseczki.
Wartości odżywcze
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY
MARYNOWANEGO OGÓRKA
Ogórka kroimy na długie paski za pomocą obieraczki
do warzyw (pomijamy gniazda nasienne).
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wartości odżywcze Na 1 porcję
Wartość energetyczna 831,85 kcal
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Białko
Sól
46,25 g
86,8 g
7,15 g
17,1 g
4,6 g
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
Dodajemy ogórka i ponownie mieszamy. Odstawiamy
co najmniej na 10 minut (im dłużej marynujemy ogórka,
tym wyraźniejszy będzie smak).
KROK 6: PODAJEMY GOFRY
Na ciepłe gofry wykładamy twarożek z nerkowców i
marynowane ogórki. Całość skrapiamy oliwą.
Oprószamy posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc11105
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin