Wegańska kapusta faszerowana - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2199 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc11115
Czas:
1:40
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
6
WEGAŃSKA KAPUSTA FASZEROWANA
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Przygotuj
naczynie żaroodporne
folię aluminiową
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
sito o drobnych oczkach lub gazę
robot wielofunkcyjny lub wyciskarkę do owoców
tarkę o grubych oczkach
Składniki
biała kapusta – 1 główka
oliwa z oliwek – 4 łyżki
wegańskie mięso mielone Next Level – 275 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
seler naciowy – 2 łodygi
marchewka – 1 szt.
pomidory krojone z bazylią i czosnkiem – 400 g
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
suszona bazylia – 1 łyżka
słodka, wędzona papryka – 1 łyżka
sos sojowy – 1 łyżka
syrop klonowy – 1 łyżeczka
czerwona soczewica – 4-5 łyżek
sól – 1 szczypta
pieprz czarny, mielony – 1 szczypta
siemię lniane – 1 szczypta
natka pietruszki – �½ pęczka
Sposób przygotowania:
Krok 1: DRĄŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści – 1 liść
odkładamy do późniejszego wykorzystania. Usuwamy
z niej twardy głąb: w tym celu obkrawamy głąb
dookoła, wyjmujemy go z główki, a następnie
wycinamy resztki głąba za pomocą noża lub
wyjmujemy je za pomocą łyżki.
WSKAZÓWKA!
Głąba nie wyrzucamy – sprawdzi się
jako składnik soku lub, gdy pokroimy go odpowiednio
cienko, jako baza kapuścianego carpaccio.
Gdy głąb zostanie usunięty w całości, dalej drążymy
kapustę za pomocą łyżki, by jej ścianki osiągnęły
docelowo ok. 1,5 cm grubości. Wewnątrz główki
kapusty powinno powstać spore zagłębienie na farsz.
Kawałków kapusty, które pozostaną po drążeniu
kapusty nie wyrzucamy – odkładamy je do
późniejszego wykorzystania.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze Na 1 porcję
Wartość energetyczna 2148,8 kcal
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Białko
Sól
90,9 g
177,9 g
80,3 g
113,4 g
60,4 g
Krok 2: NACIERAMY KAPUSTĘ OLIWĄ
Wydrążoną kapustę nacieramy w środku i na zewnątrz
ok. 2 łyżkami oliwy, a następnie przekładamy do
naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.
Arkusz folii powinien być odpowiednio duży, by w jego
brzegi owinąć kapustę przed pieczeniem.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy smażymy
cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli,
dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych
oczkach, łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki
(razem z liśćmi) i czosnek pokrojony w plasterki.
Mieszamy. Smażymy ok. 2 minut.
Dodajemy wegańskie mięso, rozdrabniamy je za
pomocą drewnianej łyżki lub łopatki i smażymy całość
ok. 4 minut, aż mięso się zarumieni. Dodajemy
kapustę, która pozostała po drążeniu główki.
Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy,
wędzoną paprykę, suszoną bazylię, koncentrat
pomidorowy i pomidory z puszki. Ponownie mieszamy i
przesmażamy ok. 5 minut. Dodajemy soczewicę.
Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 4: FASZERUJEMY KAPUSTĘ
Wydrążoną kapustę obficie wypełniamy farszem. Farsz
dociskamy, by jak najlepiej wypełnił warzywo. Otwór
domykamy liściem kapusty. Główkę w całości owijamy
folią aluminiową.
Krok 5: PIECZEMY I PODAJEMY KAPUSTĘ.
Kapustę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec
pieczenia odsuwamy folię na boki, by kapusta
zarumieniła się z wierzchu.
Upieczoną kapustę wyjmujemy z naczynia i folii,
układając ją na talerzu otworem ku dołowi. Z wierzchu
oprószamy posiekaną natką pietruszki i siemieniem
lnianym. Gdy lekko przestygnie, kroimy ją na trójkątne
kawałki.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc11115
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin