Mahoniówka.docx

(10 KB) Pobierz

 Mahoniówka

owoce zbieram ,myję i trochę gniotę ,zalewam 70 procentowym spirytusem , tak aby całkowicie zalać owoce . Tak stoi ok 3-4 tygodni w zalezności od temperatury ,od czasu do czasu potrząsam słojem ,żeby się owoce równo macerowały . Po tym czasie zlewam płyn ,a owoce zasypuję cukrem ,tak jak na sok . Znowu stoi jakiś czas aż puści sok , potem owoce wyciskam ,łączę nalew spirytusowy z sokiem i tu następuje najlepsze PRÓBUJĘ  .W zależności od smaku mozna dosłodzić ,dolać trochę wody jeśli nalewka jest zbyt mocna .Po doprawieniu ,przecedzam wszystko przez filtr od kawy , wlewam w butelki i staram się zapomnieć o nalewce na jakieś 2 miesiące . Po tym czasie taka nalewka bije wszystkie inne na głowę , jeśli mam mało owoców łączę mahonię z dereniem jadalnym też wychodzi pysznie

Zgłoś jeśli naruszono regulamin