Kocioł Nr 31 - Wiosna 2021.pdf

(28552 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
POR I MAJONEZ
NUMER 31
WIOSNA 2021
SERNIKI, PRZYSMAKI DOMU WIŚNIOWIECKICH,
HISTORIA CUKIERNI ŁOMŻANKA, WROCŁAWSKI BAZAR SMAKOSZY
Drodzy Czytelnicy,
Tym wydaniem otwieramy czwartą dziesiątkę kotłowych numerów. Ba, wliczając
wszystkie nasze wydania specjalne możemy nawet mówić o rozpoczęciu piątej dziesiątki.
Tym razem bohaterami wiosny mianowaliśmy pora oraz majonez i przygotowaliśmy
z nimi prawie trzydzieści przepisów. Wśród nich znajdziecie zarówno klasyki, jak
i dania bardziej fantazyjne, propozycje wytrawne oraz słodkie, lekkie, jak i nieco cięższe,
wegańskie i bez laktozy oraz wypełnione po brzegi glutenem, cukrem i masłem, a także
rzeczonym majonezem.
W ramach opowieści przesiedleńczych i dolnośląskich mamy dla Was pierwszą część
wzruszającej historii najstarszej wrocławskiej cukierni Łomżanka, którą powinni znać
wszyscy miłośnicy słodkości i pączków. Jak zawsze znajdziecie też garstkę przepisów
dolnośląskich.
W wiosennym numerze Kotła poznacie Małgosię oraz Tomka, którzy prowadzą jeden
z najdłużej działających bazarów we Wrocławiu – Wrocławski Bazar Smakoszy.
Rozmawiamy z nimi o ich działalności przez ostatnie 8 lat oraz o tym, co się zmieniło
w trakcie pandemicznego roku.
W numerze przedstawiamy Wam również Radosława i jego historię kontynuowania
babcinego zamysłu na delikatesy, które obecnie funkcjonują pod marką „Przysmaki
Domu Wiśniowieckich”. Przeczytacie o tym, jak Radek odtwarza smaki dzieciństwa
w swoich produktach oraz poszukuje kulinarnych perełek na całym świecie.
Nadchodzące święta wielkanocne skłoniłynas do przygotowania kilku dań z chrzanem.
Możecie powtórzyć je w swoich kuchniach wykorzystując domowy chrzan, na który
przepis znajdziecie na kolejnych stronach, jak i ten z „Przysmaków”.
Skoro jesteśmy przy Wielkanocy, to nie może zabraknąć serniczka, a nawet serniczków.
Ten temat jest nam na tyle bliski, że postanowiliśmy przygotować cały sernikowy dział
i ugryźć temat z wszystkich możliwych stron.
Drodzy Czytelnicy, życzymy Wam przyjemnej lektury, najlepiej z kawałkiem pysznego
sernika pod ręką.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
ŻUREK
12
PRZEPISY Z MAJONEZEM
36
PRZEPISY Z POREM
68
SERNIKI
86
PRZYSMAKI DOMU WIŚNIOWIECKICH
92
PRZEPISY Z CHRZANEM
98
HISTORIA CUKIERNI ŁOMŻANKA – CZĘŚĆ I
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
106
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
112
WROCŁAWSKI BAZAR SMAKOSZY
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Justyna Wojczyńska
korekta tekstu
figazmakiem.art
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Monika Szeffler
Zdjęcia dodatkowe: Katarzyna Sieradz, Monika Szeffler, Rafał Komorowski
SPIS PRZEPISÓW
Burger z polędwicą wołową
Chleb żytni na zakwasie i serwatce
Chrzan
Gratin z porem
Jajka faszerowane bekonem
i majonezem truflowym
Kakaowa babka majonezowa
Kanapka klubowa
Kanapki z wędliną i majonezem truflowym
Krewetki w maśle czosnkowym
Majonez bazyliowy
Majonez domowy
22
Sałatka żydowska
24
20
28
64
26
16
26
40
84
72
30
42
110
44
46
Serniczki limonkowe w słoikach
Sernik cytrynowy z lemon curd
Sernik karmelowy
Sernik na zimno
Sernik straciatella
Sernik z migdałami bez cukru
Surówka z pora
Szaszłyki z porem i krewetkami
Tarta z porem
Tradycyjne pączki
Wegetariańska lasagne z porem i gorgonzolą
Zupa chrzanowa
Zupa z pora z parmezanem
Żurek
78
82
80
70
74
76
54
56
62
106
58
96
60
10
34
18
108
92
66
Pory zapiekane z serem
Pulpety w sosie chrzanowym
Risotto z porem i cukinią
Sałatka Cezar
Sałatka z porem i ziemniakami
48
94
50
32
52
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Majonez z anchois
Makaron z porem i groszkiem
Mini serniczki czekoladowe
Mini serniczki z czekoladą
Pancakes majonezowe
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Pizza z porem, boczkiem i gorgonzolą
Placki ziemniaczane z twarogiem
Pory smażone w boczku
Pory z burratą
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
8
MAGAZYN KOCIOŁ WIOSNA 2021
MAGAZYN KOCIOŁ WIOSNA 2021
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin