Luboš Sobotka - Podstawy żywienia klinicznego.pdf

(35750 KB) Pobierz
PODSTAWY
ŻYWIENIA
KLINICZNEGO
Edycja
Czwarta
Redaktor
Naczelny
Luboś
Sobotka
Współredaktorzy
Simon
P.
Allison
Alastair
Forbes
Olle
Ljungqvist
Remy
F.
Meier
Marek
Pertkiewicz
Peter
B.
Soeters
Redaktorzy
wydania
polskiego
Stanisław
Kłęk
Teresa
Korta
Małgorzata
Łyszkowska
PODSTAWY
ŻYWIENIA
KLINICZNEGO
Edycja
czwarta
Redaktor
naczelny
Luboś
Sobotka
Współredaktorzy
Simon
R
Allison
Alastair
Forbes
Olle
Ljungqvist
Rémy
F.
Meier
Marek
Pertkiewicz
Peter
B.
Soeters
Redaktorzy
wydania
polskiego
Teresa
Korta
Stanisław
Kłęk
Małgorzata
Łyszkowska
Seien
ttfica
Krakowskie
Wydawnictwo
Scientifica
Sp.
z
o.o.
©
Copyright
by
ESPEN,
2013
©
First
published
by
Galen,
s.r.o.,
Prague
©
Copyright
2013.
All
rights
reserved.
©
Copyright
for
the
Polish
edition
by
Krakowskie
Wydawnictwo
Scientifica
Sp.
z
o.o.,
2013
Wszelkie
prawa
zastrzeżone.
Ta
książka
ani
żadna
jej
część
nie
może
być
rozpowszechniana
bez
pisemnej
zgody
Redakcji,
Autorów
i
Wydawnictwa.
W
razie
potrzeby
prosimy
kontaktować
się
z
ESPEN
lub
z
Polskim
Towarzystwem
Żywienia
Pozajelitowego,
Dojelitowego
i
Metabolizmu
oraz
z
Wydawnictwem.
Tytuł
oryginału:
„Basics
in
Clinical
Nutrition”
Redaktor
Naczelny
Luboś
Sobotka
Wydanie
II
polskie
tłumaczone
z
wydania
IV
oryginału
Wydawca:
Krakowskie
Wydawnictwo
Scientifica
Sp.
z
o.o.
A
ul.
Eisenberga
3/5,
31-523
Kraków,
Polska
I:
Redaktor
prowadzący:
Roman
Paul
P.'B'
l
V
Skład
i
łamanie:
Aleksandra
Skiba,
www.anronet.pl
www.wydawnictwo-scientifica.pl
biuro@wydawnictwo-scientifica.pl
i
//
żz
/'
/j
Druk
i
oprawa:
Drukarnia
M8,
www.m8drukarnia.pl
Dawkowanie
leków
Autorzy,
Tłumacze
i
Wydawnictwo
dołożyli
wszelkich
starań,
aby
wybór
i
dawkowanie
leków
w
tym
opracowaniu
były
zgodne
z
aktualnymi
wskazaniami
i
praktyką
kliniczną.
Mimo
to,
ze
względu
na
stan
wiedzy,
zmiany
regulacji
prawnych
i
nieprzerwany
napływ
nowych
wyni­
ków
badań
dotyczących
podstawowych
i
niepożądanych
działań
leków,
Czytelnik
musi
brać
pod
uwagę
informacje
zawarte
w
ulotce
dołączonej
do
każdego
opakowania,
aby
nie
przeoczyć
ewentualnych
zmian
we
wskazaniach
i
dawkowaniu.
Dotyczy
to
także
specjalnych
ostrzeżeń
i
środków
ostrożności.
Należy
o
tym
pamiętać,
zwłaszcza
w
przypadku
nowych
lub
rzadko
sto­
sowanych
substancji.
ISBN
978-83-936527-1-6
www.espenbluebook.org
EOBG^O
u
Redaktor
Naczelny
Luboś
Sobotka,
MD,
PhD
Professor
of
Medicine
Head
of
Department
of
Metabolic
Care
and
Gerontology
Medical
Faculty
Charles
University
Hradec
Krälove
Czech
Republic
Współautorzy
Simon
P
Allison,
MD,
FRCP
Professor
in
Clinical
Nutrition
Department
of
Diabetes,
Endocrinology
and
Nutrition
Queen’s
Medical
Center
Nottingham
United
Kingdom
Rémy
F
Meier,
MD
Professor
of
Medicine
Head
of
Department
of
Gastroenterology,
Hepatology
and
Nutrition
University
Hospital
Kantonsspital
Liestal
Liestal
Switzerland
Marek
Pertkiewicz,
MD,
PhD
Professor
of
Surgery
Department
of
General
Surgery
and
Clinical
Nutrition
Medical
University
of
Warsaw
Warsaw
Poland
Alastair
Forbes,
BSc,
MC,
FRCP,
FHEA
Professor
of
Gastroenterology
and
Clinical
Nutrition
University
College
London
London
United
Kingdom
Olle
Ljungqvist,
MD,
PhD
Professor
of
Surgery
Dept
of
Surgery
Orebro
University
Hospital
Orebro
Sweden
Peter
B
Soeters,
MD,
PhD
Emeritus
Professor
of
Surgery
Department
of
Surgery
University
Hospital
Maastricht
Maastricht
The
Netherlands
VI
Autorzy
Simon
P
Allison,
MD,
FRCP
Professor
in
Clinical
Nutrition
Department
of
Diabetes,
Endocrinology
and
Nutrition
Queen’s
Medical
Center
Nottingham
United
Kingdom
Raffaella
Antonione,
MD
Internal
Medicine
Clinica
Medica,
Ospedale
di
Cattinara
Azienda
Ospedaliero-Universitaria
Trieste
Italy
Peter
Austin
Senior
Pharmacist
Southampton
University
NHS
Hospitals
Trust
Southampton
United
Kingdom
Federico
Bozzetii,
MD
Surgeon
Oncologist
Faculty
of
Medicine
University
of
Milan
Milan
Italy
Marco
Braga,
MD
Professor
of
Surgery
Department
of
Surgery
San
Raffaele
Vita
Salute
University
Milan
Italy
Fang
Cai,
MD
Physician
Postdoc
R&D
Unit
of
Nutrition
Geneva
University Hospital
Geneva
Switzerland
Mette
M
Berger,
MD,
PhD
Professor
of
Intensive
Care
Medicine
Service
of
Intensive
Care
Medicine
&
Burns
Lausanne
University
Hospital
(CHUV)
CH
-
1011
Lausanne
Switzerland
Gyorgy
Bodoky,
MD,
PhD
Professor
of
Oncology
St.
Laszló
Teaching
Hospital
Department
of
Oncology
Budapest
Hungary
Philip
C
Calder,
PhD,
DPhil
Professor
on
Nutritional
Immunology
Institute
of
Human
Nutrition
and
Human
Development
and
Health
Academic
Unit
Faculty
of
Medicine
University
of
Southampton
Southampton
General
Hospital
Southampton
United
Kingdom
Maria
E
Camilo,
MD,
PhD
Professor
of
Medicine
and
Nutrition
Head
of
the
Research
Unit
of
Nutrition
and
Metabolism
Institute
of
Molecular
Medicine
Medical
Faculty
Lisbon
University
Lisbon
Portugal
Yves
Boirie,
MD,
PhD
Professor
of
Nutrition
University
of
Clermont-Ferrand
Clinical
Nutrition
Department
of
the
University
Hospital
of
Clermont-Ferrand
Human
Nutrition
Research
Center
Clermont-Ferrand
France
Zgłoś jeśli naruszono regulamin