Etos polskich przetworcow zywnosci.pdf

(774 KB) Pobierz
Spis treści
Wykaz skrótów
Ks. Artur Wysocki, Marcin Zarzecki
Etos zawodowy a współczesne problemy produkcji żywności
Część I
Sytuacja sektora przetwórstwa żywności w Polsce i jego wyzwania
Andrzej Gantner
Przemysł żywnościowy w Polsce – zmiany na miarę sukcesu
Janusz B. Berdowski
System zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w Polsce
w latach 1991—2015. Klub „Polskie Forum ISO 9000”
Ks. Artur Wysocki
Podstawowe zasady etyki w biznesie żywnościowym
Część II
Postawy religijne przedsiębiorców i ich dylematy etyczne
Marcin Choczyński
Normy religijne w etosie zawodowym polskich przetwórców żywności
Marcin Zarzecki
Ideologiczne
axis mundi
przedsiębiorców w Polsce. Przyczynek do
identyfikacji etosu zawodowego w kategoriach hegemonii ideologicznej
Antonio Gramsciego
Wojciech Klimski
Religijność – komponent etosu przetwórców żywności
Rafał Wiśniewski
W okowach korupcji, czyli niekończący się problem
polskich przedsiębiorców
7
9
25
37
53
71
85
99
129
6
Spis treści
Część III
Społeczny kontekst etosu polskich przetwórców żywności
Joanna Wróblewska-Skrzek
Wybrane aspekty odpowiedzialności społecznej polskich przetwórców
żywności
Irena Ozimek
Wybrane aspekty bezpieczeństwa zdrowotnego i informacji na
opakowaniu produktu w opinii przedsiębiorców branży żywnościowej
Anna Linek
Kilka słów o odżywianiu i żywności w świecie konsumpcji
Ks. Paweł Prüfer, Łukasz Budzyński
Żywność i jej produkcja a logika społecznego działania
Ks. Artur Wysocki
Etos polskich przetwórców żywności „w pigułce”
141
153
179
211
229
Bibliografia zbiorowa
Aneks
Kodeks etyki żywnościowej
Kodeks etyki żywnościowej
Noty biograficzne autorów opracowań
235
251
255
Kup książkę
Wykaz skrótów
– standard certyfikacji opracowany przez British Retail
Consortium
BZJ
– Biuro Znaku Jakości
CA
– encyklika Centesimus
annus
CBJW – Centralne Biuro Jakości Wyrobów
CETA – umowa o wolnym handlu między UE a Kanadą
CV
– encyklika Caritas
in veritate
FSSC – Food Safety System Certification
HACCP – hazard analysis and critical control points
IFS
– International Food Standard
ISO
– International Organization for Standardization
KER
Kodeks Etyki Reklamy
LS
– encyklika Laudato
si’
KKK
Katechizm Kościoła katolickiego
KNSK –
Kompendium nauki społecznej Kościoła
PCBC – Polskie Centrum Badań i Certyfikacji
PFPŻ – Polska Federacja Przetwórców Żywności
PPPiW – Polski Pomiar Postaw i Wartości; zespół badawczy Instytutu
Socjologii UKSW
SRS
– encyklika Sollicitudo
rei socialis
TTIP – negocjowana umowa o wolnym handlu między UE a USA
BRC
Kup książkę
Kup książkę
Ks. Artur Wysocki, Marcin Zarzecki
Etos zawodowy a współczesne problemy produkcji żywności
Problematyka etyczna w gospodarce staje się przedmiotem zaintereso-
wania coraz większej liczby badaczy, ale także polityków gospodarczych.
Jednym z ważnych impulsów do nowej refleksji nad tym zagadnieniem
była w ostatnim czasie, wydana w okresie kryzysu gospodarczego, en-
cyklika papieża Benedykta XVI Caritas
in veritate, która z całą mocą
podkreśliła nierozerwalność wymiaru etycznego i życia gospodarczego
we wszystkich jego aspektach i na każdym etapie. Działalność ekono-
miczna bowiem prowadzona jest przez człowieka i jest dla człowieka,
a wszędzie tam, gdzie jest człowiek, wkraczają też zasady moralne
[Benedykt XVI, 2009].
Współczesny świat jest światem wielu kontrastów i różnic, które
dotykają życia codziennego ludzi oraz świadczą o problemach etycznych
w rozwoju i kształtowaniu relacji zarówno między poszczególnymi
osobami, jak i pomiędzy całymi społecznościami. Bardzo wyraźnie
te kontrasty widać w całej sferze gospodarczej. Różnice w poziomie
rozwoju, różnice w bogactwie krajów i poszczególnych ludzi, mimo
wielu działań ze strony organizacji międzynarodowych, w tym ONZ
i jej agend (m.in. Agendy ds. Rozwoju – UNDP), nieustannie wzrastają,
co pokazują dane z ostatnich lat [por. Slater, 2015; Fuentes-Nieva, 2015].
We wrześniu 2015 ONZ przyjęła tzw. Agendę
na Rzecz Zrównoważo-
nego Rozwoju 2030, będącą kontynuacją jej Milenijnych Celów Rozwoju,
poprzez które kraje wyraziły wolę i podjęły konkretne kroki na rzecz
walki z ubóstwem i poprawy jakości życia na świecie [UN, 2015].
Działaniom politycznym i gospodarczym na rzecz poprawy sy-
tuacji ludzi najbiedniejszych, jak podkreśla coraz większa liczba ba-
daczy w Polsce i na świecie, powinna towarzyszyć również dbałość
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin