Co dzisiaj gotować - Czyli sposób sporządzenia smakowitych potraw.pdf

(110414 KB) Pobierz
Co d z i s i a y gotować*
>
\V'f- v
/•
-£ S .
c z y l i
Sposób sporządzenia smakowitych po­
traw z mięsiwa, r y b , iarzyny i ciasta,
przyprawiania rozmaitey podlewy, czyli
sosów, tudzież robienia przednich ga-
leret, tortów i pasztetów.
W e Lwowie,
Nakfadem i drukiem Józefa Jana Pillera.
1 8 2 2
.
1
»
.kSli'€5
Biblioteka Narodowa
Warszawa
30001017642260
V
WVO
'< \G3 Ą I1
M
I
Pierwsze Danie.
R o s o ł y , Z u p y i s z t u k a mięsa.
P i e r w s z ć m daniem iest sztuka mięsa ;
lecz ponieważ rosół obiadu początkiem,
w ię c od rosołu zaczynam. —
C ały obiad z a n ic , ieżeli ro só ł iest
s ła b y , m ę tn y , albo niesm aczny; a luboć
w ieló m zdaw ać się m o że, iż nieustrzeże-
nie się od zepsucia ro s o łu , zbyt rzadko
się w y d a r z a , gdy ugotow anie iego bez
tru d u i bez wszelkiey sztuki się dzicie,
iednakże zbyt często z w y k ło się to przy-
trafiać. P rzeciw n ie zaś w yborna zupa,
uprzedzaiąc biesiaduiących o dobrym gu­
ście i zdolności kucharza, każe się spo-
dzićw,ać w yśm ienitego obiadu.
Chceszli m ieć d o bry , tęgi i smaczny
ro só ł, bierz kruchego m ięsa; takie bo­
w ie m łacniey żuć i snadnićy tra w ić się
daie. Dla tego dobrze iest m ieć zapas
m ięsa na dni kilka , w k tó ry m przeciągu
A 2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin