Specjalności kuchni węgierskiej - Zawistowska•Gutowska - 1958.pdf

(15432 KB) Pobierz
Recenzent: Krystyna Janik
>::
Redaktor: Jerzy Malysz
Okładkę projektował:
Stronę tytułową,
Franciszek Winiarski
projektowała
winiety
i
przerywniki
Janina Wodzicka
*
PRINTED
IN
POLAND
PWG
119151. Wydanie
I.
NakŁad
10160 egz. Ark. wyd.
4,7;
ark.
druk. 6,25.
Papier druk. sat. kI.
V,
SO
g, 82Xl04/32. Fabryka
Papieru
we
Włocła'wku.
Oddano
do
składania
2.
VI.
1958
T. Podpisano
do
'druku
31.
VII.
J958
r.
Druk
ukończono
w
sierpniu 1958 r.
Cena
8,-
Katowfcka Drukarnia Dzielowa
:.....
Katowice, ul.
3
Maja 12
Zam.
nr
424/4.6.58.
C-13
UWAGI OGÓLNE
O
POTRAWACH
KUCHNI
WĘGIERSKIEJ
Potrawy
przyrządzane
na sposób
węgierski
mane
na
całym świecie
i podawane w licznych specjalistycmych
restauracjach. Natomiast
iPrzyrządzane
w Polsce gulasz czy
paprykarz
poza
nazwą
nie
mają
nic wspólnego z tymi
ogólnie znanymi potrawami kuchni
węgierskiej.
Poza nie-
licznymi
wyjątkami
kuchnia
węgierska
jest w Polsce
;
niez;nana, a na jej temat
powstało
wiele legend,
w
których
papryka odgrywa
główną !folę.
Warto
podkreślić, że
koszt potraw przygotowywanych
na SiPosób
węgierski
nie <>4biega
od
kosztu podobnych
potraw kuchni polskiej.
Potrawy
węgierskie wywodzące się
z ludowej kuchni
madziarskiej cechuje swoista
rubaszność,przechodząca
w pi-
kantność. Może
ona
zaspokoić
zarówno
wyrafinćwane
pod-
niebienia smakoszów, jak
i
pra'gnących
mocno
"podjeść
H
3
biesiadników. Potrawy
węgierskie, dzięki
ich aromatowi
i ostremu smakowi, zdolne
są pobudzić
apetyt "niejadkó-N"
płacących chudością
za
stały
brak apetytu. Dlatego
też
przepisy podane w tej broszurce
mogą być
pomocne stro-
skanym mamom, którym
grymaszące
pociechy
przysparzają
dużo kłopotu.
Szeroko stosowana do
przy.-ząd'Zania
typowych potraw
węgierskich
papryka jest
równocześnie przyprawą
(sprosz-
kowana) i
jarzyną
(zielona i 'czerwona -
strąki świefŻe
i konserwowane).
Ułatwia
ona bardzo trawienie
tłustych
potraw.
Celem opracowania jest przekazanie czytelnikowi rzetel- .
nerinformacji o kuchni
węgierskiej. Będzie
to obraz praw-
dziwy,
gdyż
przepisy
zostały
opracowane przy
ścisłej
współpracy
z
węgierskimi
specjalistami.
Wiele potraw
węgierskich
z punktu widzenia zasad racjo-
nalnego
żywienia
nie
spełnia
wszystkich potrzebnych
warunków.
Stąd też
broszura
ta
nie koryguje 'przepisów ku-
chni
węgierskiej
w przypadkach, gdy
one niezgodne z za-
sadami racjonalnego
przyrządzania
potraw, aby
umożliwić
licznynl amatorom tej kuchni
spożycie
prawd2iwych
dań
węgierskich
i w Polsce. Proponujemy jednak
zastąpić
nie-
odłączny
Tokay (czyt. Tokaj)
jakimś
krajowym napojem
bezalkoholowym.
Przyrządzanie
potraw na sposób
węgierski
nie
nastręczy
i
u nas wielkich
trudności.
CHARAKTERYSTYKA POTRAW
Węgrów
należy
zaliczyć
WĘGIERSKICH
do smakoszów; ich upodo-
jak
twierdzą
licmi
turyści
- nad
Węgrami
unosi
się
stale zapach papryki. Nader esencjo-
naine i suto polane tluszczem typowe potrawy
węgierskie
stają się
strawne dopiero
dzięki
obfitemu dodatkowi
papryki. Papryka nie jest
zresztą jedyną jarzyną spoży­
waną
]1a
Węgrzech.
Jedną
z najbardziej charakterystycznych cech kuchni
węgierskiej
jest szerokie stosowanie jarzyn w najrozmait-
szych postaciach,
oczywiście
ze specjalnym
uwzględnieniem
papryki (we wszelkich jej odmianach), rpamidorów, czosn.1{u
bania
sprawiają, iż
-
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin