Kocioł Nr specj._2020 -Świąteczne wypieki.pdf

(25498 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI
NUMER
SPECJALNY
Drodzy Czytelnicy,
Święta coraz bliżej, więc postanowiliśmy uprościć i osłodzić Wam
czas przygotowań. Oddajemy w Wasze ręce zbiór sprawdzonych
wypieków, które prezentowaliśmy na kotłowych łamach w ciągu
ostatnich lat. Wśród nich znajdziecie świąteczne klasyki, jak keksy,
serniki, szarlotki, pierniki, jak również ciasta z nowoczesnym twistem,
a wśród nich świąteczne trifle, wieńce, gwiazdy i inne słodkości.
Życzymy Wam pysznych i zdrowych świąt!
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
SPIS PRZEPISÓW
Babeczki czekoladowe
Bezy chałwowe
Brownie z borówkami
Ciasto marchewkowe
Ciasto migdałowe
Ciasto piernikowe z nutą brandy
Ciasto truflowe z mascarpone i kasztanami
Ciasto ze słonecznikiem
Cynamonowo-gruszkowe muffinki
Cynamonowy wieniec drożdżowy
Czekoladowe ciasto z kalafiora
z kremem orzechowym
Czekoladowe muffinki z czerwonym winem
Gryczane ciasto marchewkowe
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną
Kakaowy piernik z brandy i bakaliami
Keks świąteczny
Kruche rogaliki orzechowe
Lekki tort orzechowo-kawowy
Muffiny z kremem chałwowym
Placek kruchy z pianką
Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami
68
74
66
Świąteczny makowiec
44
32
46
24
8
Wegański słonecznikowiec marchewkowy
38
58
76
Zawijaniec serowy
52
26
Tarta z borówkami
Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
Torcik czekoladowy z kremem jaśminowym
62
78
64
16
34
36
60
Sernik pomarańczowy z żurawiną
70
72
12
18
28
54
40
Szarlotka
Świąteczne trifle
Świąteczny keksik
42
20
10
Sernik z musem daktylowym i popcornem
Sernik z żurawiną
Słodkie kulki z twarogu
80
22
48
Sernik z masłem orzechowym, solonym karmelem
i czekoladą
50
14
Sernik dyniowy
Sernik matcha
56
30
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Sebastian Karkowski
foodthrualens.net
Łukasz Majchrowski
food².pl
Justyna Wojczyńska
korekta tekstu
figazmakiem.art
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Natalia Bogubowicz
Zdjęcia dodatkowe: Monika Pazdej, Katarzyna Sieradz, Monika Szeffler
LEKKI TORT ORZECHOWO-KAWOWY
PRZEPIS I ZDJĘCIE: MONIKA SZEFFLER
Liczba porcji:
tort o średnicy 20 cm
Czas przygotowania:
3 godziny
Składniki na biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
200 g mąki z orzechów laskowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
�½ łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
200 g miękkiego masła
160 g cukru pudru
400 g serka kremowego typu philadelphia w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
1 ostudzone espresso
Przygotowanie:
Ciasto: spody 3 tortownic wykładamy papierem, piekarnik rzgrzewamy do 170°C. Jajka ubijamy
z cukrem 5-8 minut na najwyższych obrotach miksera, na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie
mąki wymieszane z cynamonem i delikatnie, za pomocą kopystki, mieszamy. Masę dzielimy
na trzy równe części i wykładamy do przygotowanych tortownic. Pieczemy 20-25 minut na
środkowym poziomie piekarnika. Biszkopty wyciągamy z piekarnika, ostrym cienkim nożykiem
odkrawamy boki od blaszki, delikatnie wyciągamy i studzimy.
Krem: bardzo miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, łyżka po łyżce dodajemy serek.
Krem wychodzi dość sztywny, ale łatwo się go rozsmarowuje.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i rozsmarowujemy ¼ kremu, następnie
układamy kolejny biszkopt i powtarzamy czynności. Resztą kremu smarujemy boki, uzupełniamy
szczeliny między biszkoptami i całość wyrównujemy szpatułką do tortów, zbierając krem tak,
żeby były widoczne warstwy biszkoptu. Chłodzimy minimum 3-4 godziny.
Ozdabiamy wedle uznania: żurawiną w cukrze, gałązkami choinki lub mandarynkami.
Uwaga: jeśli nie posiadamy trzech tortownic, biszkopt możemy upiec jako jeden placek
i następnie go przekroić lub upiec kolejno blaty w tej samej foremce.
8
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI 2020
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI 2020
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin