Kocioł Nr 28 - Lato 2020.pdf

(34311 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
BRZOSKWINIE I MORELE, ZIOŁA
NUMER 28
LATO 2020
MŁYN SKOKOWA, WYWIAD Z PANIĄ Z WARZYWNIAKA , OPOWIEŚĆ PRZESIEDLEŃCZA
Drodzy Czytelnicy,
Po miesiącach spędzonych w czterech ścianach i wspólnym
pieczeniu domowego chleba, zaczynamy wychodzić z domów.
Nie opuszczamy jednak naszych kuchni i w dalszym ciągu
pichcimy w nich wyborne dania. W tym sezonie stawiamy
na zioła z balkonowo-ogródkowych upraw oraz brzoskwinie
i morele. Nie zapominamy również o zapasach, które zrobiliśmy
na czas zamknięcia i gotujemy również ze zgromadzonych puszek.
W letnim wydaniu przygotowaliśmy dla Was łącznie 44 przepisy.
Jest przekrojowo, a na kolejnych stronach znajdziecie ciasta,
ciasteczka, drożdżówki, sałatki, trochę ryb i mięs, napoje, lody,
chleby, gofry, zupy i wiele innych. Mamy też galette, dutch baby,
focaccię, frittatę i tabbouleh. Niech obco brzmiące nazwy
Was nie odstraszą, przygotowanie tych dań jest banalnie proste.
W tym numerze rozmawiamy z Mają – Panią z warzywniaka, która
na wrocławskich Kuźnikach sprzedaje świeżutkie owoce
i warzywa, walczy z foliówkami i zbiera liście dla kozy Melanii.
Zaglądamy również do Młyna Skokowa, który funkcjonuje od
trzech pokoleń dzięki rodzinie Sznajderów. Z dolnośląskiej mąki
szykujemy oczywiście kilka prostych przepisów.
Przedstawiamy Wam też historię Andrzeja, jak z Borysławia trafił
do Wałbrzycha, a następnie zamieszkał we Wrocławiu oraz jakie
smaki mu towarzyszyły w tej podróży. Jak zawsze mamy też kilka
receptur na dolnośląskie dania.
Drodzy Czytelnicy, trzymajcie się zdrowo i delektujcie razem
z nami sezonowymi produktami i sprawdzonymi przepisami.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
KOCIOŁEK MIĘSNO-WARZYWNY
danie z kotła
12
PRZEPISY Z BRZOSKWINIAMI I MORELAMI
44
PRZEPISY Z ZIOŁAMI
82
PRZEPISY Z PUSZEK
100
TRZECIE POKOLENIE W MŁYNIE SKOKOWA
110
HISTORIA PRZESIEDLEŃCZA:
Z BORYSŁAWIA DO WAŁBRZYCHA – ANDRZEJ
114
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
120
WYWIAD Z PANIĄ Z WARZYWNIAKA
Zgłoś jeśli naruszono regulamin