CIASTO KOKOSOWE :
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki ,
- 1 ½ szklanki cukru ,
- 1 kostka „KASI „
- 3 jajka ,
- ½ szklanki gęstej śmietany ,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
½ SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
SPOSÓB : 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia .
2 .margarynę utrzeć z połową cukru na gładką , puszystą masę .
3. Nie przerywając ucierania dodawać żółtka , po jednym ( kolejne
dodać wówczas , gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą ) ,
a następnie śmietanę i mąkę (po łyżce )
4 . Ciasto przełożyć do formy , piec na jasno – złoty kolor
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C .
5 .Białka ubić na sztywną pianę , w połowie ubijania dodając
pozostały cukier .
6 .Na podpieczone ciasto nałożyć ubitą pianę i posypać wiórkami
kokosowymi .Piec jeszcze około 20 minut w piekarniku nagrzanym
do 150 stopni C .
.
spit5