CIASTO MANDARYNKOWE
CIASTO :
- 40 dag mąki
- 30 dag cukru
- 1 kostka KASI
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 puszka mandarynek w syropie
- szczypta soli
DO DEKORACJI :
- cukier puder
1. Mandarynki osączyć na sitku, syrop zachować.
2. Miękką KASIĘ utrzeć na puszystą masę z 25 dag cukru, cukrem waniliowym
oraz szczyptą soli.
3. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku / kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie
dobrze połączy się z masą /
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną . Przesiać przez sito.
Dodawać po łyżce do masy.
5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
6. Tortownicę średnicy 28 cm posmarować KASIĄ i posypać bułką tartą.
7. Przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek.
8. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzony placek można
posypać cukrem pudrem.
spit5