CIASTO MANDARYNKOWE.doc

(20 KB) Pobierz
CIASTO MANDARYNKOWE

                                         CIASTO   MANDARYNKOWE

 

 

CIASTO  :

-          40 dag mąki

-          30 dag cukru

-          1 kostka KASI

-          6 jajek

-          1 łyżeczka proszku do pieczenia

-          1 łyżeczka sody oczyszczonej

-          1 opakowanie cukru waniliowego

-          1 puszka mandarynek w syropie

-          szczypta soli

 

DO DEKORACJI  :

-          cukier puder

 

 

1.      Mandarynki osączyć na sitku, syrop zachować.

2.      Miękką KASIĘ utrzeć na puszystą masę z 25 dag cukru, cukrem waniliowym

oraz szczyptą soli.

3.      Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku / kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie  

dobrze połączy się z masą /

4.      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną . Przesiać przez sito.

Dodawać po łyżce do masy.

5.      Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

6.      Tortownicę średnicy 28 cm  posmarować KASIĄ i posypać bułką tartą.

7.      Przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek.

8.      Piec ok. 30 min  w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzony placek można

posypać cukrem pudrem.                       

Zgłoś jeśli naruszono regulamin