Ciasto jesienne.doc

(20 KB) Pobierz
Ciasto jesienne

Ciasto jesienne

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Składniki:
5 jabłek
100 g grubo krojonych orzechów
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g cukru
2 całe jaja
2 łyżeczki cynamonu w proszku
3/4 szklanki oleju
210 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia

Jak to zrobić:

1. Podgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Pokrój jabłka. Wymieszaj je w misce z orzechami i połową cukru. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
3. Wymieszaj jajka z resztą cukru, mąką, cynamonem, cukrem waniliowym, olejem i proszkiem do pieczenia.
4. Wyrób ciasto. Wymieszaj je z jabłkami, orzechami i sokiem, który puściły owoce.
5. W blaszce z dziurką wstaw ciasto na 50 min do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C.
6. Inny wariant ciasta otrzymasz, zastępując olej masłem lub śmietanką.

Bon Appetit!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin