Ciato herbaciano-owocowe.doc

(20 KB) Pobierz
A już teraz zapraszam Was na bakaliowe ciasto herbaciane

A już teraz zapraszam Was na bakaliowe ciasto herbaciane. Robi się je szybciutko, tylko trzeba pamiętać, żeby dzień wcześniej namoczyć suszone owoce, żeby ładnie napęczniały.

Ciasto herbaciano-owocowe

Składniki:
1 ¼ szklanki herbaty owocowej
100 g rodzynek
100 g śliwek suszonych
100 g moreli
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 jajko
50 g cukru trzcinowego
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić:
1. Posiekaj owoce. W dużej misce zmieszaj je z herbatą. Zostaw na całą noc w temperaturze pokojowej.
2. Podgrzej piekarnik do 180°C.
3. Wysmaruj olejem foremkę do ciasta.
4. Rozbij jajko i dodaj je do miski z herbatą i bakaliami.
5. Wsyp cukier i całość dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i znów wymieszaj.
7. Przełóż ciasto do formy i wstaw je do pieca na 1 godz.
8. Wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.
9. Podawaj ze śmietaną 36% lub z jogurtem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin