A już teraz zapraszam Was na bakaliowe ciasto herbaciane. Robi się je szybciutko, tylko trzeba pamiętać, żeby dzień wcześniej namoczyć suszone owoce, żeby ładnie napęczniały. Ciasto herbaciano-owocowe Składniki: 1 ¼ szklanki herbaty owocowej 100 g rodzynek 100 g śliwek suszonych 100 g moreli 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 jajko 50 g cukru trzcinowego 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak to zrobić: 1. Posiekaj owoce. W dużej misce zmieszaj je z herbatą. Zostaw na całą noc w temperaturze pokojowej. 2. Podgrzej piekarnik do 180°C. 3. Wysmaruj olejem foremkę do ciasta. 4. Rozbij jajko i dodaj je do miski z herbatą i bakaliami. 5. Wsyp cukier i całość dokładnie wymieszaj. 6. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i znów wymieszaj. 7. Przełóż ciasto do formy i wstaw je do pieca na 1 godz. 8. Wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki. 9. Podawaj ze śmietaną 36% lub z jogurtem.
spit5