FALE DUNAJU - „KASI „ :
CIASTO :
- 2 szklanki mąki ,
- 1 szklanka cukru ,
- 1 kostka „KASI „
- 5 jajek ,
- 2 łyżki kakao ,
- 2 – 3 łyżki mleka ,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
- 4 duże jabłka .
KREM :
1 POAKOWANIE KREMU KARPATKOWEGO .
DO DEKORACJI :
Polewa czekoladowa .
SPOSÓB :
1.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę .Nie przerywając ucierania dodawać żółtka po jednym , a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia .
2 . Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem .
3. Formę do ciasta wyłożyć papierem .
4 . Ciasto podzielić na dwie części .Jedną przełożyć do formy .
5 . Do drugiej części ciasta dołożyć kakao roztarte z mlekiem .
Nałożyć na jasne ciasto .
6 .Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki lub wiśnie , wciskając je delikatnie w ciasto .
7 . Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
8 . Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu; wyłożyć na ciasto .Polać polewą czekoladową .
spit5