PLACEK MACEDOŃSKI.doc

(22 KB) Pobierz
PLACEK MACEDOŃSKI

                                PLACEK  MACEDOŃSKI 

 

     CIASTO :

-          5  jajek ,

-          5 łyżek  cukru ,

-          3 łyżki  mąki  ,

-          3 łyżki  kakao  ,

-          1 łyżka  cukru  waniliowego ,

-          1 łyżeczka  proszku do  pieczenia  ,

   KREM KOKOSOWY :

 

-          20 dag  wiórków  kokosowych ,

-          10 dag cukru  pudru  ,

-          ½  kostki  margaryny ,

-          3  białka ,

 

KREM    CZEKOLADOWY :

 

-          3 łyżki  kakao  ,

-          3 łyżki  cukru  pudru ,

-          20  dag  „KASI „

-          1  opakowanie waniliowego ,

-          2 jajka .

 

ORAZ  :

-          3 opakowania  galaretki  agrestowej ,  

-          okrągłe  biszkopty ,

-          ½  szklanki  wódki .

 

SPOSÓB  :

 

         1. Żółtka   utrzeć   z  cukrem i cukrem  waniliowym  na  pulchną  masę ,  a  następnie dodać  porcjami  mąkę  wymieszaną  z  proszkiem  do  pieczenia  i  kakao .Pod  koniec  dodać ubitą  na    sztywno   pianę  z białek  .

        2 . Ciasto  przelać  do  tortownicy  wyłożonej  papierem .Piec  około 30  -  40  minut  w  piekarniku  nagrzanym  do 180 stopni C .

        3 . Przygotować  krem  kokosowy  :  wymieszać  roztopioną  margarynę  z  cukrem  i wiórkami  kokosowymi .Następnie  dodać  białka  ubite  na  sztywną  pianę  .Krem  nałożyć  na  upieczony  wcześniej  biszkopt .

        4 . Przygotować galaretki  agrestowe wg  przepisu na  opakowaniu .Gdy  zaczną  tężeć  ,wylać  je  na  krem  kokosowy .

         5 . Na  gęstniejącej galaretce   układać  jeden  obok  drugiego okrągłe biszkopty  ,  maczane  w  alkoholu .

        6   . Przygotować   krem  czekoladowy  :  margarynę  roztopić , dodać cukier ,  cukier  waniliowy  i  kakao , a następnie   dokładnie  wymieszać .

          7 . Do  przestudzonej  masy  wbić  całe  2 jajka i  mikserem ubić na  puszysty  krem .Polać  biszkopty .

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin