PLACEK MACEDOŃSKI
CIASTO :
- 5 jajek ,
- 5 łyżek cukru ,
- 3 łyżki mąki ,
- 3 łyżki kakao ,
- 1 łyżka cukru waniliowego ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
KREM KOKOSOWY :
- 20 dag wiórków kokosowych ,
- 10 dag cukru pudru ,
- ½ kostki margaryny ,
- 3 białka ,
KREM CZEKOLADOWY :
- 3 łyżki cukru pudru ,
- 20 dag „KASI „
- 1 opakowanie waniliowego ,
- 2 jajka .
ORAZ :
- 3 opakowania galaretki agrestowej ,
- okrągłe biszkopty ,
- ½ szklanki wódki .
SPOSÓB :
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę , a następnie dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao .Pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek .
2 . Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem .Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
3 . Przygotować krem kokosowy : wymieszać roztopioną margarynę z cukrem i wiórkami kokosowymi .Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę .Krem nałożyć na upieczony wcześniej biszkopt .
4 . Przygotować galaretki agrestowe wg przepisu na opakowaniu .Gdy zaczną tężeć ,wylać je na krem kokosowy .
5 . Na gęstniejącej galaretce układać jeden obok drugiego okrągłe biszkopty , maczane w alkoholu .
6 . Przygotować krem czekoladowy : margarynę roztopić , dodać cukier , cukier waniliowy i kakao , a następnie dokładnie wymieszać .
7 . Do przestudzonej masy wbić całe 2 jajka i mikserem ubić na puszysty krem .Polać biszkopty .
spit5