SNICKERS :
CIASTO :
- 60 dag mąki ,
- ¾ szklanki cukru ,
- 2 jajka ,
- 2 żółtka ,
- 20 dag margaryny ,
- 3 łyżki mleka ,
- 3 łyżki miodu ,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej ,
- 1 opakowanie cukru waniliowego ,
POLEWA ORZECHOWA :
- ½ kostki „KASI „ ,
- 4 łyżki cukru ,
- 2 łyżki miodu ,
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich .
KREM 1 : 1 OPAKOWANIE BUDYNIU ŚMIETANKOWEGO .
KREM 2 : 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO .
SPOSÓB :
1 . Mąkę wymieszaną z sodą ( przesianą przez sito ) ,posiekać z margaryną .
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto .Ciasto podzielić na 3 części .
2 . Trzy identyczne części ( 20 /30 cm ) upiec .Na jedną część wylać polewę orzechową i upiec z pozostałymi plackami .
3 . Ugotować budyń śmietankowy wg przepisu podanego na opakowaniu , zużywając o 1/3 mleka mniej , niż podane na opakowaniu .
Ostudzić .
4 . Z mleka zrobić karmel .
5 . Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń , przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
spit5