Clafoutis z pstrąga z pomidorkami koktajlowymi i świeżym serem.doc

(20 KB) Pobierz
Clafoutis z pstrąga z pomidorkami koktajlowymi i świeżym serem

Clafoutis z pstrąga z pomidorkami koktajlowymi i świeżym serem


Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Dla 4 osób

Składniki:
300 g filetów z pstrąga
500 g pomidorów koktajlowych
6 jaj
250 ml śmietanki
200 g sera ricotta albo tartare z ziołami
4 łyżki stołowe mąki
pęczek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Podgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2. Umyj pomidorki, oderwij szypułki, włóż je do żaroodpornego naczynia i polej oliwą z oliwek.
3. Wstaw do pieca na 15 min.
4. W tym czasie ugotuj filet z pstrąga na parze (ok. 5 min).
5. Schłodź go, obierając ze skórki i z ości.
6. Ubij jaja i śmietankę w miseczce. Dodaj mąkę i ser zmiażdżony widelcem.
7. Posól i popieprz do smaku.
8. Dodaj listki tymianku i mięso pstrąga.
9. Wlej masę na upieczone pomidorki w żaroodpornym naczyniu i piecz ok. 20 min.
10. Podawaj zimne lub letnie ze świeżą sałatą (najlepiej rukolą).

Bon appetit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin