Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 35 minut Dla 4 osób Składniki: 300 g filetów z pstrąga 500 g pomidorów koktajlowych 6 jaj 250 ml śmietanki 200 g sera ricotta albo tartare z ziołami 4 łyżki stołowe mąki pęczek świeżego tymianku oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Podgrzej piekarnik do 160 stopni C. 2. Umyj pomidorki, oderwij szypułki, włóż je do żaroodpornego naczynia i polej oliwą z oliwek. 3. Wstaw do pieca na 15 min. 4. W tym czasie ugotuj filet z pstrąga na parze (ok. 5 min). 5. Schłodź go, obierając ze skórki i z ości. 6. Ubij jaja i śmietankę w miseczce. Dodaj mąkę i ser zmiażdżony widelcem. 7. Posól i popieprz do smaku. 8. Dodaj listki tymianku i mięso pstrąga. 9. Wlej masę na upieczone pomidorki w żaroodpornym naczyniu i piecz ok. 20 min. 10. Podawaj zimne lub letnie ze świeżą sałatą (najlepiej rukolą). Bon appetit!
spit5