Klopsiki ale w trzech odsłonach, bo kto powiedział, że klopsy winny jeno w sosie pieczarkowym pływać? To ekstra dodatek obiadowy, a jakże, ale i jako zimne przekąski na przyjęciu czy dodatek do sałatki. Za każdym razem robię inne klopsiki, dodaję inne przyprawy, dodatki warzywne, kombinuję z rodzajem mięsa. To nieograniczone pole do manewrów. Czasem dodatek kuminu, kurkumy, czy garam masala zmieni nam klopsiki w coś bardziej indyjskiego. Dodatek chili, kukurydzy i zimny pomidorowy dip w coś meksykańskiego itd. Dziś...mój ulubiony temat - czyszczenie lodówki. Resztka pesto - czemu nie. Kawałek żółtego sera? Oczywiście. Otwarta puszka kukurydzy, świeże listki tymianku cytrynowego i sprawa załatwiona. Ja będę miała obiad w ciągu dnia, a małżonek sałatkę na kolację :)
Składniki:
(na ok.26 sztuk wielkości orzecha włoskiego)
250 g mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki kukurydzy
1/2 cebulki czerwonej
1 łyżka pesto (rukola-sezam) - nie jest obowiązkowe, ale z braku pesto polecam doprawić mięso roztartym ząbkiem czosnku i np. 1 łyżeczką ziół typu oregano, lub rozmaryn, cząber...co macie!)
tymianek cytrynowy 4-5 gałązek
jajo
2-3 łyżki bułki tartej do mięsa
2 łyżki staretego sera żółtego
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek bułki tartej do obtoczenia
olej do smażenia
Wszystkie składniki, poza olejem:) wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie do połączenia się składników. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą i wkładamy po 3 klopsiki utoczone wilgotnymi dłońmi. Podrzucamy miseczką do dokładnego obtoczenia bułką klopsików. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Układamy na talrzu wyłożonym papierem kuchennym, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu - gotowe!
Propozycja podania.
Przystawka:
Sałatka:
rukola, roszponka, pomidorki koktailowe, kukurydza, kapary, świeży rozmaryn, dressing musztardowy, pajda domowego chleba z ziarnami
Danie główne:
puree ziemniaczane, odsmażane, sałata masłowa, pomidorki koktailowe, gałązki tymianku cytrynowego, oliwa z oliwek, sól, pieprz
spit5