Paluszki z oliwkami 12 szt.
Składniki:
• 375 g ciasta francuskiego
• 15 dużych oliwek, nadziewanych papryką
• 1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wyciąć dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przełożyć na blachę i schłodzić w lodówce 10 minut.
Na mniejszym kawałku ułożyć po 5 oliwek w odległości 1, 5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć większy kawałek ciasta i mocno docisnąć pomiędzy oliwkami. Wstawić do lodówki na ok.20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przyciąć równo brzegi a następnie pokroić na paski szerokości ok. 0, 6 cm. i ułożyć płaską stroną na blasze do pieczenia i piec 6-10 minut.(Można na końcu włożyć na chwilę pod grzałkę grilla, aby ładnie przyrumienić paluszki)
Po upieczeniu przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.
Paluszki z serem 24 szt.
• 400 g ciasta
• 80 g świeżego parmezanu
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• Szczypta pieprzu kajeńskiego
Ciasto rozwałkować na prostokąt 28x12 cm i grubości 2 mm. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni.
Ciasto posmarować żółtkiem, posypać serem, papryką i pieprzem. Przekroić ciasto na dwa prostokąty 14x12 cm. Kroić na paski szerokości 1 cm i skręcać je spiralnie 6 razy. Piec 5-10 minut. Wyjąć ostrożnie na talerz i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego:)
spit5