Płodozmian polowej uprawy warzyw 1928rok Feliks Kotowski(1895-1929).pdf

(15031 KB) Pobierz
SłSfZJ
ODBITKA Z ROCZNIKÓW NAUK ROLNICZYCH
I LEŚNYCH
lAW.
9 SD
/
Feliks Kotowski
Płodozmian polowej
uprawy warzyw
„Roczniki Nauk Rolniczych
i
Leśnych" T
o b k
J
T X ''
liczych i Ceśnych"
I
otj^X
> > ,'
=-~-
t & f
is i »
r\
\
\
<
•..
«'■
\
%
\
,
\
V
v
V Tft,
A- * 'O l
Poznań 1928
Czcionkami D rukarni U niw ersytetu Poznańskiego
Biblioteka
Narodowa
Warszawa
30001019214663
Feliks Kotowski.
Płodozmian polowej uprawy warzyw.
Z Zakładu Uprawy i H odow li W arzyw Szkoły Głównej Gospodarstwa
W iejskiego w W arszawie.
(W płynęło 29. HI. 1928).
M etoda i przebieg doświadczenia.
P łodozm ian w gospodarstw ach warzywnych spotyka się
ob ecn ie często, pomimo to nie mamy materjalu, któryby nam
uwidoczniał korzystne zmiany w wydajności roślin warzywnych,
osiągnięte przez uprawę w płodozmianie.
P rac e wykonane na stacji rolniczej w Kingston, Rhode
Island U. S. są jedynym, jak się zdaje, przykładem wieloletnich
studjów, prowadzonych w tym kierunku (por. B u r g e s s 2,
H a r t w e l l 4, 5 i 6). Wyniki tej stacji nie mają głębszego
znaczenia dla Polski, a prac z terenów sąsiadujących z Polską
wcale nie posiadamy, gdyż autorzy europejscy/Zupełnie te łt-p ro ­
blem at omijają (por. B e c k e r , 1).
f &
Zakład Uprawy i Hodowli Warzyw S. ĆL G. W .
rfygj/foctąię
w Skierniew icach w 1922 r. doświadczeni^,?-która, zaęfoj<jkt(>-°*j
wane na lat kilkanaście, m oże przyczynić \%ię do w^jaśrrlea/ap
w jakim stopniu wahanie plonów da się połcfeyć na karb s t f l s ^
'
wania lub niestosowania płodozm ianu. Jako p o d s t a w ę obser-
wacyj przyjęto kultury polowe warzywne w rotacji trzyletniej
(co czwarty rok rośliny wracają na te sam e m iejsca) oraz kul­
tury bez zmianowania, stale te sam e rośliny po sobie idące.
W obrębie każdego działu kultur wydzielono dwie grupy: jedną
na oborniku bez nawozów mineralnych, drugą bez obornika,
wyłącznie na naw ozach mineralnych. W każdej z czterech grup
uwzględniono po dwa zespoły roślin. Pierwszy płodozm ian: po­
midor, cebula, fasola i odpowiednie stałe kultury; drugi pło­
dozm ian: kapusta, burak ćwikłowy, groch i odpowiednie stałe
kultury.
of
Zgłoś jeśli naruszono regulamin