E-BOOK-SUB-LIDL-Grilluj-domowym-sposobem-01.pdf

(13834 KB) Pobierz
GRILLUJ
domowym sposobem!
Najlepsze wegetariańskie,
swojskie i wykwintne przepisy!
AR
T
YKU
Ł
NAJLEPSZE
PORADY NA UDANE
GRILLOWANIE!
A
ST
RONIE
SPIS PRZEPISÓW
5
N
2
1
SPIS PRZEPISÓW
Grilluj w wykwintnym stylu
Tajskie szaszłyki z indyka
Stek z polędwicy wołowej z Chimichurri
Cheesburger z frytkami z batatów
Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
3 dania grillowane w folii
Faszerowana pizza z grilla
4
5
6
8
9
12
Wegetarianskie smaki prosto z grilla
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Camembert z grilla
Szaszłyki z grzybami i cukinia w marynacie czosnkowej
Szybka sałatka ziemniaczana
14
15
16
17
18
Grillowe przeboje w swojskim stylu
Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Grillowane kiełbaski w boczku
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Kiełbaski piwne z grilla
Grillowana karkówka w piwie
20
21
22
23
24
Najlepsze porady na udane grillowanie!
25
w wykwintnym stylu
Tajskie szaszłyki z indyka
Stek z polędwicy wołowej z Chimichurri
Cheesburger z frytkami z batatów
Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
3 dania grillowane w folii
Faszerowana pizza z grilla
Grilluj
SPIS PRZEPISÓW ▶
3
TAJSKIE
SZASZŁYKI
Z INDYKA
0:45
POZIOM
średni
4 PORCJE
SKŁADNIKI
MARYNOWANY INDYK
piersi indyka – 500 g
czosnek – 2 ząbki
listki tajskiej bazylii – 2 łyżki
mleczko kokosowe – 200 ml
curry – 2 łyżeczki
limonka – 1 szt.
miód – 1 łyżeczka
sól, pieprz
MARYNOWANE WARZYWA
czerwona papryka – 2 szt.
cukinia – 1 szt.
sos sojowy – 2 łyżeczki
miód
SZASZŁYKI
4 szalotki
SOS
woda – 200 ml
oliwa z oliwek – 50 ml
papryczka chili – 1 szt.
sól, pieprz
PRZYGOTUJ
patyczki do szaszłyków,
grill lub patelnię grillową.
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: MARYNUJEMY INDYKA
Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy,
odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe
mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką
otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem,
sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obta-
czamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu
mięsa – nie wylewamy marynaty!
KROK 2: MARYNUJEMY WARZYWA
Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym,
dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy
odrobiną miodu.
KROK 3: NABIJAMY SZASZŁYKI
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając wa-
rzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy
około 12 minut, obracając na każdą stronę.
KROK4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Marynatę po mięsie rozcieńczamy w 200 ml wody. Gotujemy na
wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę,
doprawiamy posiekana papryczka chili, sola i pieprzem.
Szaszłyki podajemy z sosem.
SPIS PRZEPISÓW ▶
4
STEK Z POLĘDWICY
WOŁOWEJ
Z CHIMICHURRI
0:35
POZIOM
łatwy
4 PORCJE
SKŁADNIKI
cebula - 1szt.
czosnek - 2 ząbki
czerwona papryczka chili - 1 szt.
pęczek pietruszki - 1 szt.
oregano z doniczki - ¹/₂ szt.
biały ocet balsamiczny - 1 łyżka
sól
oliwa z oliwek - 4 łyżki
polędwica wołowa - 4 steki (po 200-
250 g)
folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Chili oczyszczamy,
pozbawiamy nasion i grubo siekamy. Zioła myjemy, osuszamy,
listki obrywamy i grubo siekamy. Wszystko miksujemy z octem
i �½ łyżeczki soli, odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy
olej, mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kolejne
20-30 minut.
Steki myjemy i osuszamy. Smarujemy niewielką ilością sosu i gril-
lujemy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3-4 mi-
nuty z każdej strony, lekko przy tym soląc. Odstawiamy owinięte
w folię aluminiową na 10 minut. Następnie podajemy z pozosta-
łym sosem.
SPIS PRZEPISÓW ▶
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin