E-BOOK-SUB-LIDL-Najlepsze-ciasta-na-Wielkanoc-01.pdf

(7887 KB) Pobierz
SPIS PRZEPISÓW
Ciasto marchewkowe...........................................................................................
Wegański tort marchewkowy...............................................................................
Wegańskie ciasto leśny mech...............................................................................
Limonkowa babka majonezowa.........................................................................
Karmelowy sernik z rosą.....................................................................................
Orzechowiec..........................................................................................................
Wegański tofurnik z borówkami.........................................................................
Wegańska tarta z malinami................................................................................
Karpatka fit...........................................................................................................
Sernik na zimno z malinami...............................................................................
Mazurek marchewkowy.......................................................................................
Sernik z kajmakiem i migdałami........................................................................
Pascha klasyczna...................................................................................................
Wegańskie ciasto à la Raffaello...........................................................................
Wegański sernik z owoców lasu..........................................................................
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
2
CIASTO MARCHEWKOWE
zobacz film!
2:30
POZIOM
średni
8
porcji
SKŁADNIKI
CIASTO
marchewka - 250 g
mąka pszenna - 250 g
jajka - 4 szt.
cukier trzcinowy - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
orzechy brazylijskie - 100 g
olej słonecznikowy - 150 ml
PRZYGOTOWANIE
PRZYGOWUJEMY MASĘ CIASTA
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota. Mąkę mieszamy
w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie
przesypujemy do ubitych jaj i mieszamy za pomocą kuchennej rózgi.
PIECZEMY CIASTO
Masę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem, oprószonej
mąką i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
KREM
serek homogenizowany Pilos, naturalny - 400 g
cukier puder - do posypania ciasta
starta marchewka - 1 szt.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Serek mieszamy w misce z cukrem pudrem przesianym przez sitko
i sokiem wyciśniętym z cytryny.
DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę.
Wierzch ciasta dekorujemy grubą warstwą kremu i posypujemy
orzechami, cukrem pudrem przesianym przez sito i - opcjonalnie, tuż
przed podaniem - marchewką startą na tarce o drobnych oczkach.
DODATKOWO
orzechy brazylijskie - do posypania ciasta
cukier puder - do posypania ciasta
starta marchewka - 1 szt.
SPIS PRZEPISÓW
>
3
WEGAŃSKI TORT MARCHEWKOWY
zobacz film!
1:20
POZIOM
łatwy
10
porcji
SKŁADNIKI
SUCHE
mąka pszenna pełnoziarnista bio - 2¼ szklanki
cukier trzcinowy - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cynamon - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
zmielone siemię lniane - 1�½ łyżeczki
orzechy włoskie - ¾ szklanki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
PIECZEMY CIASTO
Formy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy
ze sobą składniki suche wraz z pokruszonymi orzechami, a w drugiej
mokre z marchewką startą na grubych oczkach tarki. Następnie
suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto
rozkładamy na dwóch przygotowanych blaszkach. Pieczemy około 60
minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania
góra-dół. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem razem z nasionkami
wydrążonymi z laski wanilii.
MOKRE
starta marchewka - 2�½ szklanki
olej rzepakowy - �½ szklanki
mus jabłkowy lub jabłka prażone - �½ szklanki
sok pomarańczowy - �½ szklanki
sok z cytryny - 1 łyżka
SKŁADAMY ELEMENTY CIASTA
Na paterze układamy jeden blat ciasta i smarujemy go połową kremu.
Następnie przykrywamy krem drugim blatem, a pozostałą część kremu
rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy morelami i listkami
mięty.
KREM
tofu naturalne - 400 g
mleko sojowe - ¼-�½ szklanki
masło orzechowe - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżki
laska wanilii - 1 szt.
DEKORACJA
morele
świeża mięta
SPIS PRZEPISÓW
>
4
WEGAŃSKIE CIASTO LEŚNY MECH
zobacz film!
1:30
POZIOM
średni
8
porcji
SKŁADNIKI
SUCHE SKŁADNIKI
mąka pszenna bio – 1¾ szklanki
cukier trzcinowy – 1 szklanka
soda – 1 łyżeczka
sól – �½ łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Orzechy nerkowca mocz w zimnej wodzie ok. 6-8 godzin lub zalej wrzątkiem
i mocz co najmniej 1 godznę. Odcedź dokładnie na sicie.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.
MOKRE SKŁADNIKI
napój roślinny (np. kokosowy w kartonie) – 1 szklanka
olej rzepakowy –
1
/
3
szklanki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
świeży szpinak – 4 garście
BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej miesce
na jednolitą masę.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi
składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.
KREM Z NERKOWCÓW
orzechy nerkowca – 2 szklanki
krem kokosowy lub mleczko kokosowe – �½ szklanki
syrop klonowy – ¼ szklanki
laska wanilii – 1 szt.
sól – ¼ łyżeczki
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
PIECZEMY BISZKOPT
Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do
pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180°C. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe za pomocą
drewnianego patyczka. Gdy patyczek będzie suchy, wyjmujemy biszkopt
z piekarnika i odstawiamy go do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW
Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami
z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką,
jednolitą masę.
DEKORACJA
borówki – 1 garść
SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiam do
wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę
przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski. Na grubszy biszkopt
wykładamy część kremu z nerkowców i przykrywamy go cieńszym
(połową wcześniej przekrojonego blatu). Nakładamy kolejną warstę
kremu. Ciasto dekorujemy z wierzchu pokruszonym biszkoptem
i borówkami.
SPIS PRZEPISÓW
>
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin