E-BOOK-SUB-LIDL-Smaki-lata-w-domowej-spiżarni-01.pdf
(
2993 KB
)
Pobierz
Smaki lata
w domowej spiżarni
PRZETWORY Z OWOCÓW I WARZYW
PRZETWORY KROK PO KROKU
Jeśli trafiły do nas większe ilości owoców i warzyw – kierujcie się zasadą zero waste!
Robienie przetworów jest świetnym sposobem konserwowania żywności!
JAK WYBIERAĆ SŁOIKI DO PRZETWORÓW?
Rant słoika dokładnie wycieramy. Zakręcamy i odwra-
camy słoik do góry dnem. Konfitury zostawiamy
w takiej pozycji do wystudzenia. Dobrze zamknięty
słoik będzie miał zassane wieczko.
•
•
•
•
Sprawdzamy, czy gwint słoika nie jest
wyszczerbiony ani uszkodzony.
Sprawdzamy, czy pokrywki nie są powyginane.
Każdy słoik i każdą pokrywkę wkładamy na kilka
sekund do garnka z wrzącą wodą.
Wyparzone słoiki osuszamy – nie może
w nich zostać ani jedna kropla wody!
JAK PRZECHOWYWAĆ PRZETWORY?
Przetwory przechowujemy w chłodnych, zacienionych
miejscach. Nie powinny być wystawiane na działanie
światła słonecznego. Jeśli przetwory są otwarte –
przechowujemy je w lodówce i spożywamy w ciągu
2 tygodni.
JAK ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWAĆ
WARZYWA I OWOCE NA PRZETWORY?
•
•
•
•
Owoce i warzywa, które będziemy przetwarzać,
muszą być dokładnie umyte.
Umyte owoce i warzywa dobrze osuszamy.
Do przetworów używamy dojrzałych
owoców i warzyw.
Nie używamy do przetworów owoców i warzyw,
które zaczęły gnić lub pleśnieć.
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ
PRZETWORY OWOCOWE
OD MOMENTU ICH
PRZYGOTOWANIA?
Przechowujemy przez rok.
Warto opisywać swoje
przetwory, żebyśmy zawsze
wiedzieli, co jest w środku.
Wpisujmy rok przygotowania
przetworu, aby mieć pod kontrolą
jego przydatność do spożycia!
JAK SKUTECZNIE ZAMKNĄĆ SŁOIKI
Z KONFITURĄ LUB DŻEMEM?
Gorącą konfiturę lub gorący dżem wlewamy do wypa-
rzonych słoiczków, uważając, by nie oblać boków.
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY NA
MOKRO?
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY NA
SUCHO?
•
•
•
•
Garnek wykładamy ściereczką lub ręcznikiem.
Ustawiamy słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały.
Wlewamy wodę do ¾ wysokości słoiczków.
Przykrywamy garnek i ustawiamy mały ogień
pod garnkiem.
Od zagotowania wody pasteryzujemy przez
10-30 minut.
•
•
•
•
Przeprowadzamy pasteryzację w piekarniku.
Słoiki umieszczamy na blaszce z wysokim rantem
(nie mogą się ze sobą stykać).
Zimne przetwory wkładamy do zimnego piekarnika.
Ustawiamy temperaturę w zakresie 100-135°C.
Przetwory podgrzewamy przez około 50-60 minut.
SPIS PRZEPISÓW
SPIS PRZEPISÓW
>
2
SPIS PRZEPISÓW
PRZETWORY OWOCOWE
Smaki lata zamknięte w słoiczku
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami........................................................
Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania.........................................
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa...............................................................
Konfitura borówkowa z limonką........................................................................
Konfitura czereśniowa z nasionami chia..........................................................
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe....................................................
Gruszki w syropie.................................................................................................
3 sposoby na chutney jabłkowy...........................................................................
4
5
6
7
8
9
10
11
PRZETWORY WARZYWNE
Warzywa do domowej spiżarni
Ogórki małosolne..................................................................................................
Ogórki kiszone.......................................................................................................
Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby........................................................
Kimchi....................................................................................................................
Kiszone buraki z anyżem i goździkami.............................................................
Cztery sposoby na wytrawne przetwory...........................................................
Domowy keczup....................................................................................................
Słodki dżem z pomidorów....................................................................................
12
13
14
15
16
17
19
20
3
KONFITURA
Z RABARBARU
Z SUSZONYMI
FIGAMI
0:30
POZIOM
łatwy
27 PORCJI
zobacz film!
SKŁADNIKI
rabarbar – 1,1 kg
suszone figi – 100 g
pomarańcza bio – 1 szt.
cukier żelujący 2:1 – 500 g
sherry – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE
ZASYPUJEMY RABARBAR CUKREM
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy
ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do
garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy
sok – dodajemy je do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym
i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTUJ
5 słoiczków po 250 ml
ZAGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Następnie całość doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu
mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKÓW
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy gotową
konfiturę do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi
słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
SPIS PRZEPISÓW
SPIS PRZEPISÓW
>
4
ZMIKSOWANA
KONFITURA
Z TRUSKAWEK
BEZ
GOTOWANIA
0:30
POZIOM
łatwy
zobacz film!
SKŁADNIKI
truskawki – 500 g
sok z cytryny – ok. 60 ml
cukier żelujący 1:1 – 500 g
woda różana lub posiekana mięta
do smaku – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Truskawki oczyszczamy i lekko miksujemy. Mieszamy z sokiem
z cytryny i odważamy 500 g, następnie w wysokiej misce mieszamy
z taką samą ilością cukru żelującego.
Miksujemy przez 15 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje (uwaga:
w przypadku starszych urządzeń lepiej miksować 3 razy po
5 minut, aby mikser się nie przegrzał). Dodajemy wodę różaną lub
miętę do smaku, mieszamy.
Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych
gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i przechowujemy
w lodówce. Konfitura z surowych owoców ma trwałość od 2 do
3 tygodni i smakuje świetnie nie tylko z pieczywem, lecz również
wymieszana z twarożkiem lub jogurtem.
PRZYGOTUJ
2 słoiczki o pojemności 250 ml
SPIS PRZEPISÓW
SPIS PRZEPISÓW
>
5
Plik z chomika:
bigcherrylove
Inne pliki z tego folderu:
15-fit-przepisow-specjalnie-dla-Ciebie-SMACZNEGO.pdf
(3565 KB)
30dni-chodakowska.pdf
(6412 KB)
6-pomyslow-na-pasty-kanapkowe.pdf
(1936 KB)
7-DNI-DETOX.pdf
(4470 KB)
Chodakowska E. - Gotuj z nami smacznie,niedrogo i szybko.pdf
(31713 KB)
Inne foldery tego chomika:
inne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin