E-BOOK-SUB-LIDL-Smaki-lata-w-domowej-spiżarni-01.pdf

(2993 KB) Pobierz
Smaki lata
w domowej spiżarni
PRZETWORY Z OWOCÓW I WARZYW
PRZETWORY KROK PO KROKU
Jeśli trafiły do nas większe ilości owoców i warzyw – kierujcie się zasadą zero waste!
Robienie przetworów jest świetnym sposobem konserwowania żywności!
JAK WYBIERAĆ SŁOIKI DO PRZETWORÓW?
Rant słoika dokładnie wycieramy. Zakręcamy i odwra-
camy słoik do góry dnem. Konfitury zostawiamy
w takiej pozycji do wystudzenia. Dobrze zamknięty
słoik będzie miał zassane wieczko.
Sprawdzamy, czy gwint słoika nie jest
wyszczerbiony ani uszkodzony.
Sprawdzamy, czy pokrywki nie są powyginane.
Każdy słoik i każdą pokrywkę wkładamy na kilka
sekund do garnka z wrzącą wodą.
Wyparzone słoiki osuszamy – nie może
w nich zostać ani jedna kropla wody!
JAK PRZECHOWYWAĆ PRZETWORY?
Przetwory przechowujemy w chłodnych, zacienionych
miejscach. Nie powinny być wystawiane na działanie
światła słonecznego. Jeśli przetwory są otwarte –
przechowujemy je w lodówce i spożywamy w ciągu
2 tygodni.
JAK ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWAĆ
WARZYWA I OWOCE NA PRZETWORY?
Owoce i warzywa, które będziemy przetwarzać,
muszą być dokładnie umyte.
Umyte owoce i warzywa dobrze osuszamy.
Do przetworów używamy dojrzałych
owoców i warzyw.
Nie używamy do przetworów owoców i warzyw,
które zaczęły gnić lub pleśnieć.
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ
PRZETWORY OWOCOWE
OD MOMENTU ICH
PRZYGOTOWANIA?
Przechowujemy przez rok.
Warto opisywać swoje
przetwory, żebyśmy zawsze
wiedzieli, co jest w środku.
Wpisujmy rok przygotowania
przetworu, aby mieć pod kontrolą
jego przydatność do spożycia!
JAK SKUTECZNIE ZAMKNĄĆ SŁOIKI
Z KONFITURĄ LUB DŻEMEM?
Gorącą konfiturę lub gorący dżem wlewamy do wypa-
rzonych słoiczków, uważając, by nie oblać boków.
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY NA
MOKRO?
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY NA
SUCHO?
Garnek wykładamy ściereczką lub ręcznikiem.
Ustawiamy słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały.
Wlewamy wodę do ¾ wysokości słoiczków.
Przykrywamy garnek i ustawiamy mały ogień
pod garnkiem.
Od zagotowania wody pasteryzujemy przez
10-30 minut.
Przeprowadzamy pasteryzację w piekarniku.
Słoiki umieszczamy na blaszce z wysokim rantem
(nie mogą się ze sobą stykać).
Zimne przetwory wkładamy do zimnego piekarnika.
Ustawiamy temperaturę w zakresie 100-135°C.
Przetwory podgrzewamy przez około 50-60 minut.
SPIS PRZEPISÓW
SPIS PRZEPISÓW
>
2
SPIS PRZEPISÓW
PRZETWORY OWOCOWE
Smaki lata zamknięte w słoiczku
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami........................................................
Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania.........................................
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa...............................................................
Konfitura borówkowa z limonką........................................................................
Konfitura czereśniowa z nasionami chia..........................................................
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe....................................................
Gruszki w syropie.................................................................................................
3 sposoby na chutney jabłkowy...........................................................................
4
5
6
7
8
9
10
11
PRZETWORY WARZYWNE
Warzywa do domowej spiżarni
Ogórki małosolne..................................................................................................
Ogórki kiszone.......................................................................................................
Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby........................................................
Kimchi....................................................................................................................
Kiszone buraki z anyżem i goździkami.............................................................
Cztery sposoby na wytrawne przetwory...........................................................
Domowy keczup....................................................................................................
Słodki dżem z pomidorów....................................................................................
12
13
14
15
16
17
19
20
3
KONFITURA
Z RABARBARU
Z SUSZONYMI
FIGAMI
0:30
POZIOM
łatwy
27 PORCJI
zobacz film!
SKŁADNIKI
rabarbar – 1,1 kg
suszone figi – 100 g
pomarańcza bio – 1 szt.
cukier żelujący 2:1 – 500 g
sherry – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE
ZASYPUJEMY RABARBAR CUKREM
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy
ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do
garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy
sok – dodajemy je do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym
i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTUJ
5 słoiczków po 250 ml
ZAGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Następnie całość doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu
mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKÓW
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy gotową
konfiturę do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi
słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
SPIS PRZEPISÓW
SPIS PRZEPISÓW
>
4
ZMIKSOWANA
KONFITURA
Z TRUSKAWEK
BEZ
GOTOWANIA
0:30
POZIOM
łatwy
zobacz film!
SKŁADNIKI
truskawki – 500 g
sok z cytryny – ok. 60 ml
cukier żelujący 1:1 – 500 g
woda różana lub posiekana mięta
do smaku – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Truskawki oczyszczamy i lekko miksujemy. Mieszamy z sokiem
z cytryny i odważamy 500 g, następnie w wysokiej misce mieszamy
z taką samą ilością cukru żelującego.
Miksujemy przez 15 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje (uwaga:
w przypadku starszych urządzeń lepiej miksować 3 razy po
5 minut, aby mikser się nie przegrzał). Dodajemy wodę różaną lub
miętę do smaku, mieszamy.
Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych
gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i przechowujemy
w lodówce. Konfitura z surowych owoców ma trwałość od 2 do
3 tygodni i smakuje świetnie nie tylko z pieczywem, lecz również
wymieszana z twarożkiem lub jogurtem.
PRZYGOTUJ
2 słoiczki o pojemności 250 ml
SPIS PRZEPISÓW
SPIS PRZEPISÓW
>
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin