gotuj w stylu eko (1).pdf

(36201 KB) Pobierz
Passion for Fine Organic Oils
Oleje kokosowe BIO PLANÈTE
do
ś
wiadczenie i pasja, w których si
ę
rozsmakujesz!
Olej kokosowy bezwonny
Swoje szczególne wła
ś
ciwo
ś
ci zawdzi
ę
cza delikatnemu procesowi
produkcji z u
ż
yciem pary wodnej, zatem nie jest rafinowany
Łagodny, neutralny smak
Dla wegan
Bogaty w kwas laurynowy* (ok. 50 %)
Podgrzewanie do 190° C
Pakowany pró
ż
niowo w atmosferze ochronnej
Ekologiczny
Olej kokosowy virgin
Olej kokosowy virgin jest uzyskiwany poprzez tłoczenie
na zimno, wi
ę
c zachowuje swoje naturalne wła
ś
ciwo
ś
ci
Naturalny smak i
ś
wie
ż
y zapach kokosa
Odpowiedni dla wegan i w diecie surowej
Bogaty w kwas laurynowy* (ok. 50 %)
Podgrzewanie do 190° C
Pakowany pró
ż
niowo w atmosferze ochronnej
Ekologiczny
zap
ch
a
i
smak
| 400 ml | 1 L
| 30 ml | 200 ml | 400 ml | 1 L | 2,5 L
Dystrybutor:
www.bioplanet.pl
FR-BIO-01
Wi
ę
cej informacji o naszych produktach znajdziesz na stronie internetowej
www.bioplanete.com
Redaktor naczelny
Menu:
ARTYKUŁY:
Ekologia
Kwartalnika:
Lato to przede wszystkim czas odpo-
czynku i relaksu. Jest to także okres,
w którym nasze organizmy nastawiają
się na otrzymywanie dużych porcji wita-
min i mikroelementów, które w sposób
naturalny pojawiają się w przyrodzie
i których brakowało nam w ostatnich
miesiącach. Zapraszam do przeczyta-
nia pierwszego drukowanego numeru
Gotujwstylueko.pl, w którym pokażemy
Wam jak zachować słodycz lata na kolejne pory roku. Zapraszam czytelników do wspólnego
gotowania. Podpowiemy jak łączyć smaki egzotycznych składników, zaś nasi eksperci dora-
dzą, na co warto zwracać uwagę, dokonując ekologicznych wyborów. Nie zabraknie również
pomysłów na koktajle, napoje oraz lodowe desery, które umilą każdy letni upalny dzień.
W przepisach zastosowaliśmy oznaczenia mówiące o ich cechach szczególnych. Dzięki
nim łatwiej rozpoznać, które przepisy są wegańskie, a w których nie znajdziemy dodatku
cukrów. Oznaczyliśmy również przepisy dla osób, które cierpią na wybrane nietolerancje
pokarmowe. Wszystkich czytelników zapraszam także na stronę naszego portalu
www.gotujwstylueko.pl, gdzie każdy może dołączyć do grona użytkowników. Zachęcam
do dzielenia się swoimi przepisami z innymi użytkownikami portalu – najciekawsze
z nich umieścimy w kolejnych drukowanych wydaniach naszego kwartalnika.
5
12
16
19
29
34
39
47
58
72
80
co to znaczy?
Algi
skarby z morskiej toni
Dieta wegańska
sprawdź, czy jest dla Ciebie
Wszystkie kolory soli
Słodka akcja
naturalny izotonik
zamykamy lato w słoiku
sól morska, himalajska i kala namak
Woda kokosowa
Koktajle z superfoods
funkcjonalne i proste
każdy je pokocha!
Letnie desery, sorbety i lody
Arbuz
idealny na upały i nie tylko
kakao, sorgo, matcha
Redaktor naczelny portalu:
www.gotuj w stylu eko
Czym jest dla mnie ekologia? To po pro-
stu moja miłość, druga zaraz po rodzinie.
Nie chodzi mi tylko o produkty ekologiczne
oraz sposób ich przyrządzania, ale o po-
strzeganie świata. Szacunek do ziemi, ro-
ślin i zwierząt wyniosłam z domu i bardzo
się cieszę, że ekologia jest coraz popular-
niejsza w Polsce. Trend ten nie tylko służy
naszemu zdrowiu, ale także uświadamia
nam różnice między konwencjonalnym,
a ekologicznym sposobem uprawy roślin oraz hodowli zwierząt. Zwrot ku zdrowemu odży-
wianiu pozwala szerzej spojrzeć na gamę dostępnych produktów, wartościowych i smacznych,
cenionych na całym świecie, jak choćby kokos lub quinoa. To, co mnie cieszy jeszcze bardziej,
to spojrzenie wstecz i czerpanie z wiedzy naszych babć. Zaczęliśmy korzystać ze starych receptur,
w naszym menu ponownie znalazły się takie produkty jak kasza jaglana, orkisz czy soczewica.
Doceniamy polskie „superfoods”: pokrzywę, czarny bez czy jagody. Pasjonuje mnie odkrywanie
nowych produktów, smaków, poznawanie gospodarstw i metod produkcji ekologicznej. Cały
ten świat chciałabym przedstawić właśnie na portalu i w gazecie gotujwstylueko.pl – także i Ty
możesz uczestniczyć w jego tworzeniu.
Poznaj i zasmakuj w:
Oleje kosmetycznie
zastosowanie olejów w domowej kosmetyce
9
23
36
57
60
64
78
66
26
44
54
62
Z WIZYTĄ U:
TERRASANA
FARMA ŚWIĘTOKRZYSKA
COCO Dr. Martins
SÖBBEKE
LITTLE MIRACLES
BIO PLANET
BIO PLANÈTE
Sklepy Specjalistyczne
specjalnie dla was odwiedzamy cztery
wybrane sklepy z ekologiczną żywnością
OKIEM EKSPERTA,
CZYLI EKOLOGICZNE TRENDY:
ŚWIEŻE WARZYWA I OWOCE
SUPERFOODS
JOGURTY
NAPOJE EKOLOGICZNE
oznaczenia przepisów kulinarnych:
bez dodatku cukrów
przepisy wegańskie
bez glutenu
bez jaj
bez laktozy
czas przygotowania
Wszystkie przepisy kulinarne publikowane na łamach kwartalnika pochodzą z portalu:
www.gotujwstylueko.pl
Lato 2017
gotuj w stylu eko
3
Pełna smaku,
wartości odżywczych ,
naturalnie bezglutenowa!
QUINOA BIO
Quinoa, zwana również komosą ryżową pochodzi z Peru
i znana już była w starożytności, często w tamtych
rejonach jest nazywana matką zbóż, chociaż nie jest
zbożem. To bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,
witaminy i składniki mineralne, naturalnie bezglutenowe
pseudozboże. Dzięki zawartości flawonoidów ma właści-
wości antyoksydacyjne.
EKOLOGICZNA QUINOA BIO PLANET:
Quinoa Biała Bio
- najbardziej powszechna, najdelikatniej-
sza w smaku, najbardziej pęcznieje podczas gotowania,
ale nie zwiększa znacząco swojej objętości.
Quinoa Czerwona Bio
- najbardziej wartościowa
pod względem zawartości składników m.in.: ma mniej
białka i więcej węglowodanów niż biała, ale za to więcej
błonnika; nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje
twardość i chrupkość.
Quinoa Czarna Bio
- najrzadszy rodzaj komosy, charakte-
ryzuje się orzechowym posmakiem, również nie pęcznieje
podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość.
Quinoa Trójkolorowa Bio
- produkt, w którego składzie
zawarte są wszystkie trzy rodzaje komosy.
Teraz dostępne również
w opakowaniach 500g!
SPRAWDŹ. KTÓRA TOBIE
SMAKUJE NAJLEPIEJ!
........................................................
Bio Planet S.A.
www.bioplanet.pl
PL -EKO-07
........................................................
Żywność
ekologiczna - co to znaczy?
„Żadna dziedzina ludzkiej działalności, nawet medycyna,
nie ma takiego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo.”
Pierre Delbet
Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości uzyskiwana
z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są
w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w któ-
rym unika się stosowania chemicznych środków ochrony roślin,
nawozów sztucznych, regulatorów wzrostu, dodatków
do pasz. To produkty bezpieczne, bogate w substancje odżywcze,
zawierające więcej witamin, minerałów i innych cennych skład-
ników, niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób.
Nie dostarczają żadnych toksycznych substancji chemicznych
i są gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego
takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku. Co ważne pod-
kreślenia, żywność ekologiczna jest produkowana
bez użycia
organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz nie jest pod-
dawana promieniowaniu jonizującemu.
To również produkty,
których negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksy-
malnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane.
w terenie uprawnym pozostawia się zbiorniki i cieki wodne,
a nawet buduje nowe zamiast stosowanej dotychczas to-
talnej melioracji;
powszechnie stosuje się nawozy zielone, szczególnie z ro-
ślin motylkowych co w połączeniu z kompostem, oborni-
kiem i z udziałem wapnowania pozwala utrzymać strukturę
i żyzność gleby na prawidłowym poziomie;
przygotowuje się siano i kiszonki zgodnie z prawidłowo-
ściami biologicznymi;
w odżywianiu zwierząt hodowlanych nie stosuje się sub-
stancji czynnych takich jak antybiotyki, hormony a sto-
sowana pasza pochodzi z własnego gospodarstwa
(o znanych właściwościach);
zwierzęta hoduje się w tak zwanym systemie ściółkowym,
w efekcie powstaje obornik, a nie gnojowica.
Jakie standardy są przestrzegane w gospodar-
stwach ekorolniczych?
Produkcja ekologiczna to taki system zarządzania gospodar-
stwem, który łączy najkorzystniejsze dla środowiska praktyki,
wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów
naturalnych, zapewnienie dobrostanu zwierząt i stosowanie
naturalnych metod produkcji. W gospodarstwie ekologicznym
prowadzona jest kontrola całego sposobu produkcji, a nie tyl-
ko produktu końcowego. Jakość produktów zależy zarówno
od warunków środowiskowych, jak i od sposobu ich wytwarza-
nia. W gospodarstwach takich, m.in:
nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin
(pestycydów, fungicydów, herbicydów itd.), w celu zwal-
czania chorób, szkodników i chwastów wykorzystuje
się przede wszystkim prawidłowy płodozmian oraz metody
biologiczne i agrotechniczne;
unika się wielohektarowych monokultur, za to prowadzi
się uprawy na niewielkich polach, oddzielonych od siebie
uprawami osłonowymi oraz barierami z drzew i krzewów;
Jak wygląda system kontroli i certyfikacji w rol-
nictwie ekologicznym?
Przedsiębiorcy wytwarzający i wprowadzający do obrotu pro-
dukty ekologiczne podlegają obowiązkowej certyfikacji i sys-
temowi kontroli produkcji. Certyfikat zgodności wydawany jest
przez upoważnioną jednostkę na okres 12 miesięcy. Jednostka
taka przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodno-
ści. Każda jednostka posiada swój własny numer identyfikacyj-
ny. W Polsce organem upoważniającym jednostki certyfikują-
ce do przeprowadzenia kontroli oraz wydawania certyfikatów
zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego jest Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast nadzór nad upoważniony-
mi jednostkami certyfikującymi oraz nad produkcją ekologiczną
prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rol-
no-Spożywczych. Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfika-
cji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem
dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku
wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami
dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zanieczysz-
czeń, takich jak: pozostałości środków ochrony roślin, hormony,
a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych
i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
Lato 2017 gotuj w stylu eko
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin