Gotujwstyluekopl (5)LATO2018.pdf

(25078 KB) Pobierz
MAKARONY
naturalnie bezglutenowe
bio•organic
MENU:
4
5
11
19
22
23
28
41
50
57
70
75
78
79
9
17
27
38
48
55
66
80
10
18
62
69
Polska Izba Żywności Ekologicznej
Amarantus
+ przepisy!
poznajmy się bliżej
dla każdego i do wszystkiego
przekąski na mecz i nie tylko
o organizacji, która zrzesza przedstawicieli, producentów i firmy eko
Redaktor naczelny
Kwartalnika:
Roślinne zamienniki nabiału
+ przepisy!
Zdrowo kibicuj
+ przepisy!
Opalenizna w stylu eko
eko oleje z naturalnymi filtrami
pomogą przetrwać upały
Domowe izotoniki na lato
+ przepisy!
Grill w stylu eko
+ przepisy!
Pomidor
+ przepisy!
dlaczego warto go jeść?
naturalnie bezglutenowe
zalety i wady
kluczem do udanego grilla są marynaty i zdrowe oleje!
Najdłuższe dni w roku zachęcają do spędzania czasu na świeżym
powietrzu. Dla tych, którzy przed słońcem się nie chowają i kochają
w ten sposób dostarczać organizmowi witaminy D przygotowaliśmy
specjalny artykuł. Przeczytajcie o ciekawostce, jaką są naturalnie wy-
stępujące w niektórych olejach filtry ochronne. Pamiętajmy, jednak,
że wszystko jest dobre, ale z umiarem, dlatego też podpowiadamy
jak mądrze obchodzić się ze słońcem.
Podczas lata niezbędne jest odpowiednie i regularne nawadnianie
organizmu, dlatego zachęcam do wypróbowaniu naszych przepisów
na domowe izotoniki, które nie tylko dostarczą wody, ale i wielu skład-
ników odżywczych.
Nie zapomnijmy o prawidłowym odżywianiu. W lecie niechętnie prze-
siadujemy w kuchni. Proponuję doskonałą alternatywę – zróbmy so-
bie ucztę w ogrodzie. Serwujemy Wam receptury na idealne marynaty
do grillowanych potraw, przepisy na świeże sałatki i dodatki na bazie
ekologicznych smakołyków.
Jeśli zdecydujecie się na wizytę w kuchni lub macie dobrą klimatyzację
i wcale nie chcecie z niej wychodzić, ”ugryźcie” tematy: pomidorów,
bezglutenowych makaronów i sera. Chociaż brzmi włosko, przekona-
cie się, że nie do końca tak jest.
W tym roku lato nadeszło bardzo szybko, zaczęło się słonecznie i upal-
nie. Życzę Wam, by tak pozostało do jesieni!
Niezwykłe makarony
+ przepisy!
Mleko i jego przetwory
+ przepis!
Ryż
+ przepisy!
wszystkie rodzaje
Daktyle sproszkowane
+ przepisy!
dla sportowców i nie tylko
Moringa
Newsy
królowa superfoods
Z WIZYTĄ U:
SOJADE
NATUMI
DR. ANTONIO MARTINS
WASĄG
ALCE NERO
EKOKNIAŹ
STARA MLECZARNIA
(dawniej
Ser Farm)
GENTLE DAY
OKIEM EKSPERTA:
ROŚLINNE ALTERNATYWY NABIAŁU
PIWA BEZALKOHOLOWE
SERY
+ przepisy!
RYŻ
oznaczenia przepisów kulinarnych:
przepisy wegańskie
bez laktozy
bez jaj
bez glutenu
czas przygotowania
Wszystkie przepisy kulinarne publikowane na łamach kwartalnika pochodzą z portalu:
www.gotujwstylueko.pl
Lato 2018
3
Polska Izba Żywności Ekologicznej jest organizacją, która zrzesza przedstawicieli, producentów oraz firmy
produkujące żywność ekologiczną. W dniu 1 grudnia 2017 roku PIŻE została wpisana do Krajowego Rejestru
Sądownictwa. Prezesem Izby jest Krystyna Radkowska, zaś wiceprezesem Sylwester Strużyna.
CELE IZBY
Głównym celem PIŻE jest promowanie żywności ekologicznej
oraz inicjowanie działań na rzecz zapewnienia wyższej jakości
produktów dostępnych na rynku. Co więcej, organizacja dzia-
ła na rzecz aktywnej polityki w zakresie wprowadzania ekolo-
gicznych produktów do obrotu gospodarczego. Warto dodać,
iż dzięki wspólnym kampaniom reklamowym wraz z innymi człon-
kami PIŻE promuje polskie rolnictwo ekologiczne. Jednocząc siły
w postaci najlepszych ekspertów w jednym miejscu PIŻE jest
w stanie weryfikować, zgłaszać oraz korygować przepisy do-
tyczące żywności ekologicznej. Cała działalność oparta jest
na jak najszerszym reklamowaniu produktów certyfikowanych,
a co za tym idzie, zwiększaniu sprzedaży produktów ekologicz-
nych i zmianie świadomości oraz stylu życia polskich konsu-
mentów.
W dniach 4-6 kwietnia tego roku Ambasada Francji w Polsce
gościła przedstawicieli francuskiego Parlamentu, Andre Chais-
saigne oraz Aleksandra Freschi. Spotkanie odbyło się w ramach
misji
Assemeble Nationale
na temat zrównoważonego rolnic-
twa w Europie, głównie w zakresie mechanizmu zazielenienia
oraz produkcji i płatności ekologicznych. W ramach tej wizyty
odbyło się spotkanie z przedstawicielami Ministerstwa Rolnic-
twa, polskimi parlamentarzystami oraz miała miejsce wizyta
w gospodarstwie ekologicznym Farmy Świętokrzyskiej, która
za pośrednictwem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej zaprosiła
do siebie parlamentarzystów.
PIŻE systematycznie informuje swoich członków, którzy
są zainteresowani współpracą z zagranicą o konferencjach,
spotkaniach, czy też targach tematycznych z dziedziny ekologii.
Różnego rodzaju targi oraz spotkania branżowe to doskonała
okazja dla członków PIŻE do zgłębienia tematu żywności eko-
logicznej.
W dniu 9 kwietnia bieżącego roku Najwyższa Izba Kontroli zor-
ganizowała panel ekspertów, w którym wzięli udział członkowie
Izby. Spotkanie dotyczyło zapoznania się z opiniami na temat:
rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce, jakości i pra-
widłowości oznakowania produktów wprowadzanych do ob-
rotu handlowego oraz działań wspierających rozwój żywności
ekologicznej w Polsce. Polska Izba Żywności Ekologicznej ob-
jęła patronatem, Targi Biocontarcting, które odbyły się w maju
tego roku. Co więcej, została przygotowana specjalna oferta
dla wszystkich członków Izby, którzy chcieli wziąć udział
we wspomnianym wydarzeniu.
Beata Wisowska - Specjalista ds. Marketingu
(Farma Świętokrzyska)
Polska Izba Żywności
Ekologicznej
EDUKACJA NAJWAŻNIEJSZA
Polska Izba Żywności Ekologicznej cały czas prężnie działa.
Upowszechnianie żywności ekologicznej i korzyści, płynących
ze spożywania bio produktów jest szczególnie ważne dla Izby.
Niestety świadomość społeczeństwa jest wciąż zbyt mała. Bra-
kuje podstawowej edukacji w przedszkolach oraz szkołach
na temat zdrowej żywności, na co zwraca uwagę Izba.
WSPÓLNE PLANY
Obecnie PIŻE wspólnie z francuską Agence Bio przygotowu-
je projekt promocji żywności ekologicznej we Francji i Polsce
na dużą skalę w latach 2020 i 2021 roku. Izba jest tak-
że w stałym kontakcie z organizacjami i instytucjami Bio,
aby wypracować jak najlepszy i przynoszący efekty system dzia-
łań, oddziaływujący na rynek żywności ekologicznej.
4
Lato 2018
Jeśli nie macie czasu na czytanie całego artykułu, zaufajcie tezie, któ-
ra z niego wypływa – amarantus (nazywany w Polsce szarłatem)
to wyładowana po brzegi spiżarnia wartości odżywczych. Pomimo
swoich zalet jest on jednak mało znany, dlatego warto poświęcić chwilę
na lekturę i zapoznać się z nim bliżej.
ZNANY OD STAROŻYTNOŚCI
W Południowej i Środkowej Ameryce ama-
rantus uprawiany jest od trzech tysięcy lat.
Był jedną z głównych upraw w imperium In-
ków, Majów i Azteków, jednak w przeciwień-
stwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął
się w Europie od razu po podboju Ameryki.
starzenia skóry i obniża poziom choleste-
rolu w surowicy krwi. Jakby tego było mało,
ma też najwięcej
błonnika
(więcej niż w otrę-
bach owsianych).
Amarantus
– poznajmy się bliżej
ODSŁONY AMARANTUSA
WARTOŚCI ODŻYWCZE AMARANTUSA
Zwiększone zainteresowanie tym zbożem
(choć botanicznie nie jest to zboże, tylko po-
dobnie jak gryka pseudozboże) pojawiło
się w ostatnich latach jako efekt licznych badań
naukowych. Wynika z nich, że ziarno amaran-
tusa jest pod wieloma względami wyjątkowe.
Zawiera więcej białka niż pozostałe zboża,
a jednocześnie jest to białko o
najwyższej
wśród zbóż wartości odżywczej
(około 75%
wyższej niż białko mleka). W jego składzie
znajdują się
wszystkie aminokwasy egzo-
genne,
których głównym źródłem w prze-
ciętnej diecie jest białko zwierzęce. Z uwagi
na
pełną pulę aminokwasów
i
wysoką przy-
swajalność białka,
amarantus zalecany jest
więc w diecie wegetariańskiej, a ze względu
na to, że nie zawiera białek glutenowych
jest
najlepszym zbożem dla osób chorych
na celiakię
i
uczulonych na gluten.
Co więcej,
żadne inne zboże nie zawiera tylu makro i mi-
kroelementów co amarantus. Jest w nim więcej
magnezu
niż w czekoladzie, więcej
wapnia
niż w mleku i więcej
żelaza
niż w szpinaku.
Spożycie 100 g nasion amarantusa wystarczy,
aby pokryć prawie 30% dziennego zapotrzebo-
wania na
wapń
i ponad połowę zalecanej dzien-
nej dawki
żelaza.
Jest też źródłem
niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
oraz
skwalenu,
który m.in. hamuje procesy
W polskich sklepach amarantus dostępny jest
w trzech postaciach: jako nasiona (ziarno),
mąka i nasiona ekspandowane. Coraz częściej
można znaleźć też produkty, których receptury
oparte zostały na amarantusie takie jak bato-
ny, ciastka czy mieszanki śniadaniowe. Dzięki
temu wprowadzenie go do diety stało się pro-
ste i wygodne.
Ostatnio najwięcej uwagi poświęca się ama-
rantusowi ekspandowanemu, który jest goto-
wy do spożycia i najbardziej uniwersalny pod
względem zastosowań. Dzięki poddaniu suro-
wych nasion krótkotrwałej obróbce termicznej
uzyskują one
białą, chrupiącą formę
i stają
się doskonałym pełnoziarnistym półproduk-
tem do bezpośredniego spożycia.
Mamy więc
produkt o najwyższej wartości odżywczej,
pełnoziarnisty, gotowy do spożycia, lek-
kostrawny i neutralny smakowo.
Amaran-
tus ekspandowany może być wykorzystany
do przyrządzania pełnowartościowych i szyb-
kich śniadań (wystarczy dodać go do ulubio-
nych płatków czy owsianki), placków (nadaje
im lekkość i puszystość), muffinek, wypieków,
deserów czy jako posypka do zup typu krem.
Warto mieć go w kuchni zawsze pod ręką i do-
dawać do przeróżnych dań słodkich i słonych
– to sprzymierzeniec najróżniejszych ekspery-
mentów, wiec można bawić się nim do woli.
Marcin Dębski - technolog marki Ekoprodukt
AMARANTUS EKSPANDOWANY
Lato 2018
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin