lewandowska_wielkanoc_2020_v03.pdf

(3943 KB) Pobierz
W ie l k an o c
A N N A
L E W A N D O W S K A
Spis treści
Wstęp
• Babka cytrynowo-pomarańczowa
• Babka z rodzynkami
• Brownie
• Chłodnik z buraków z jajem
• Domowy majonez
• Jajka faszerowane na zielono
• Jajka faszerowane z papryką
• Kostki czekolady o smaku daktyli
• Mazurek daktylowo-czekoladowy
• Pieczona biała kiełbasa w ziołach
• Pieczony schab wielkanocny
• Sałatka z ananasem i rzeżuchą
• Sałatka z burakiem, jajkami, serem halloumi i rzeżuchą
• „Sernik” kokosowo-jaglano-cytrynowy
• „Sernik” z kaszy jaglanej z pysznym musem i malinami
• Tarta bez glutenu, bez jajek, bez nabiału
• Tarta z malinami
• Wegetariański pasztet
• Wielkanocne bezglutenowe ciasto ze słodkim kremem
• Żurek opcja wegetariańska i z mięsem
Jedzenie to niezwykle ważna część każdych świąt. Nie inaczej jest w przypadku
Wielkanocy!
Z radością oddaję więc w Twoje ręce ten poradnik wypełniony moimi
autorskimi przepisami na pyszne i zdrowe wielkanocne dania.
W środku znajdziesz aż 20 różnych propozycji: zarówno na dania wytrawne,
jak i słodkie.
Obiecuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie - bezglutenowcy, wegetarianie i
weganie, ale także Ci, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, czy
białej kiełbasy.
Święta to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego. W tym roku
postaw na smak i zdrowie! Jestem przekonana, że skorzystasz na tym nie
tylko Ty, ale też cała Twoja rodzina i bliscy.
Pozostaje mi już tylko życzyć wesołych, rodzinnych Świąt i… smacznego!
Anna Lewandowska
WIELKANOC
DIET & TRAINING BY ANN
d i e t a . h p b a. p l
WIELKANOC
DIET & TRAINING BY ANN
diet a. hp ba.p l
Babka cytrynowo-pomarańczowa
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• 5 jajek
• 200-250 g cukru kokosowego
• 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• tarta skórka z cytryny i pomarańczy
• sok z �½ cytryny
• 200 mg masła klarowanego
1. Jajka ubić w całości mikserem.
2. Dodać cukier kokosowy i dalej ubijać
aż masa będzie puszysta.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać.
4. Zetrzeć skórkę z cytryny i
pomarańczy na tarce o małych
oczkach.
5. Wycisnąć sok z połówki cytryny.
6. Dodać resztę składników i wszystko
wymieszać.
7. Piec około godziny w 180
o
C.
8. Gotową babkę można polać polewą
czekoladową i udekorować startą
skórką z cytryny i pomarańczy.
WIELKANOC
DIET & TRAINING BY ANN
d i e t a . h p b a. p l
DANIA WYTRAWNE
DIET & TRAINING BY ANN
diet a. hp ba.p l
Babka z rodzynkami
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• szklanka mąki jaglanej
• 5 łyżek cukru kokosowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli morskiej
• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
(lub jajko)
• 4 łyżki gorącej wody
• �½ szklanki oleju kokosowego
• sok z �½ cytryny
• tarta skórka z cytryny
• 200 g startej cukinii
• garść rodzynek
• tabliczka czekolady
1. Suche składniki wymieszać.
2. Siemię lniane zalać gorącą wodą i
odstawić na kilkanaście minut lub użyć
w zamian jajko.
3. Dodać mokre składniki i wymieszać.
4. Zetrzeć skórkę z cytryny.
5. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
6. Wszystkie składniki wymieszać.
7. Dodać sparzone rodzynki i ponownie
wymieszać.
8. Formę na babkę wysmarować
tłuszczem. Piec około godziny w 180
o
C.
9. Ciasto pozostawić w piekarniku do
wystudzenia.
10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
11. Babkę polać czekoladą.
WIELKANOC
DIET & TRAINING BY ANN
d i e t a . h p b a. p l
DANIA WYTRAWNE
DIET & TRAINING BY ANN
diet a. hp ba.p l
Brownie
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• szklanka kaszy jaglanej
• szczypta soli
• 3 jajka
• 5 łyżek kakao
• kilka orzechów włoskich i sparzonych
migdałów
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 3 łyżki miodu
• słoiczek powideł z wiśni lub innych
• garść płatków migdałowych (do
dekoracji)
1. Kaszę jaglaną gotować w 2
szklankach osolonej wody do
momentu aż wchłonie całą wodę.
2. Ubić pianę z białek, a żółtka dodać
do kaszy.
3. Do kaszy dodać pozostałe składniki i
zmiksować.
4. Na koniec dolać pianę z białek i
wymieszać wszystko.
5. Ciasto piec w 180
o
C przez około 50
minut.
6. Ciasto pozostawić w piekarniku do
ostudzenia.
7. Wierzch posypać płatkami
migdałowymi.
WIELKANOC
DIET & TRAINING BY ANN
d i e t a . h p b a. p l
DANIA WYTRAWNE
DIET & TRAINING BY ANN
diet a. hp ba.p l
Zgłoś jeśli naruszono regulamin