ŚWIĄTECZNY FIT PRZEPIŚNIK GYM BREAK.pdf

(175 KB) Pobierz
GYMBREAK.PL
MAKOWIEC WEGAŃSKI
SKŁADNIKI:
Mak niebieski, nasiona – 1 �½ szklanki (230 g)     
Banan – 2 sztuki (220 g)      
Suszone morele – �½ szklanki (75 g)    
 Suszona żurawina – �½ szklanki (75 g)      
Sok z cytryny – 2 łyżki    
Orzechy włoskie – �½ szklanki (50 g)    
Czekolada gorzka – �½ tabliczki (50 g)     
Olej rzepakowy – ¼ szklanki    
PRZYGOTOWANIE:
1. Mak gotuj w wodzie pod przykryciem przez około 15 minut.
2. Następnie zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia lub termomiksie.
3. Banany umyj, obierz i pokrój, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć widelcem.
4. Morele zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
5. Do zmielonego maku dodaj olej, banany, morele, żurawinę, posiekane orzechy
włoskie i czekoladę, a następnie wymieszaj.    
6. Blachę o średnicy ok. 20-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę, a
następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
www.dieta.gymbreak.pl
GYMBREAK.PL
KULKI PIERNIKOWE
SKŁADNIKI:
·       Płatki owsiane – 1 szklanka (100 g)       
Masło orzechowe – 3 łyżki     
Daktyle suszone – ¾ szklanki (100 g)     
Skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka    
Przyprawa piernikowa – 1 łyżeczka  
Sól – 1 szczypta     
Orzechy laskowe – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 10 minut.  
2. Do misy blendera włóż płatki owsiane i zmiksuj na mąkę.
3. Następnie dodaj odsączone daktyle, masło orzechowe, przyprawy, skórkę
pomarańczową i ponownie zblenduj.    
4. Uformuj kulki i obtocz w zmielonych orzechach. 
Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
www.dieta.gymbreak.pl
GYMBREAK.PL
PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI I KASZY
GRYCZANEJ
SKŁADNIKI:
-·       Biała fasola, nasiona suche – 1 szklanka (200 g)    
Kasza gryczana sucha – �½ szklanki (ok. 120 g)     
Suszone grzyby – �½ szklanki (15 g)    
 Cebula – 1 sztuka 
Czosnek – 2 ząbki       
Orzechy włoskie – 3 łyżki    
Olej rzepakowy – �½ szklanka      
Sos sojowy – 3 łyżki       
Majeranek suszony – 1 łyżeczki      
Tymianek suszony – 1 łyżeczki     
Gałka muszkatołowa – 2 szczypty     
Sól - �½ łyżeczki       
Pieprz - �½ łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę mocz przez noc, a następnie odcedź, opłucz i gotuj w nieosolonej wodzie do miękkości.
2. Kaszę gryczaną ugotuj  w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu
produktu.
3. Grzyby namocz w wodzie, a następnie odciśnij i drobno posiekaj.
4. Cebulę i czosnek, obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem. 
5. Fasolę, kaszę, grzyby, cebulę oraz czosnek zblenduj wraz z sosem sojowym i przyprawami na gładką
masę, a następnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
6. Przełóż masę do formy, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45
minut.
www.dieta.gymbreak.pl
GYMBREAK.PL
SELER À LA RYBA PO GRECKU
SKŁADNIKI:
·       Seler korzeniowy - 1 sztuka (540g)      
Arkusz nori - 2 sztuki (4 g)      
Mąka orkiszowa - 2 łyżki (20g)       
Marchew - 4 sztuki (300g)     
Pietruszka korzeń - 2 sztuki (150g)      
Por - �½ sztuki (90g)       
Cebula – �½ sztuki (45g)      
Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (60g)      
Bulion - 2 szklanki (500ml)      
Olej rzepakowy rafinowany - 2 łyżki (14ml)     
Ziele angielskie 3 sztuki      
Liść laurowy - 2 sztuki    
Papryka słodka mielona – �½ łyżeczki      
Sól biała – �½ łyżeczki     
Pieprz czarny – �½ łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
1. Seler umyj, obierz i pokrój na 1 cm plastry. Gotuj go w bulionie aż będzie miękki. Następnie
odcedź, owiń w pokrojone na paski nori i oprósz mąką.
2. Marchew oraz pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Pora i cebulę umyj, obierz i posiekaj.
4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmaż seler z dwóch stron, a następnie odłóż go na
bok.
5. Na tej samej patelni podsmaż cebulę oraz por. Dodaj pozostałe warzywa oraz przyprawy i
smaż przez 5 minut.
6. Dodaj koncentrat, odrobinę wody i duś aż warzywa zmiękną.
7. Na dnie naczynia ułóż połowę warzyw, następnie seler i pozostałą część warzyw.
www.dieta.gymbreak.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin