Cukierki i słodycze domowej roboty.pdf
(
17686 KB
)
Pobierz
Cukierki
1
sto
dyczc
.
o
■
.
-i
nomowej
roboty
U
l
Igi
o
Nr.
72
„ŻYCIE
PRAKTYCZNE"
WYDAWNICTWO,
POŚWIĘCONE
SPRAWOM
PROWADZENIA
DOMU
I
GOSPODARSTWA
KOBIECEGO
CUKIERKI
I
SŁODYCZE
DOMOWEJ
ROBOTY
OPRACOWAŁA
W.
D.
TOWARZYSTWO
WYD.
„BLUSZCZ"
WARSZAWA
Biblioteka
Narodowa
Warszawa
30001015349079
i?
6^.
m
SŁOWO
WSTĘPNE
Przyrządzanie
cukierków
w
domu
nie
jest
dostatecznie
doceniane
i
rzadko
bywa
stosowane
przez
nasze
panie;
a
jednak
cukierek,
jako
taki,
odgrywa
rolę
dosyć
poważną,
zarówno
w
budżecie
domowym,
jak
i
w
ogólnem
upodobaniu
do
spożywania
słodyczy,
jakiem
odżnaczają
się
nietylko
dzieci,
ale
i
osoby
dorosłe.
Faktem
stwierdzonym
jest,
że
organizm
nasz
wymaga
pewnej
dawki
cukru,
który,
dzięki
swym
wartościowym
składnikom
odżyw
czym.
przynosi
nam
wielki
pożytek.
Cukier,
zawarty
w
owocach
i
ja
rzynach,
nie
jest
w
stanie
dostarczyć
organizmowi
potrzebnej
dawki,
lo
też
spożywamy
go
jeszcze
w
napojach
słodzonych,
w
kompotach,
leguminach,
ciastkach
i
cukierkach.
Cukierki
kupne
o
tyle
tylko
przynoszą
pożytek
organizmowi
ludz
kiemu,
o
ile
pochodzą
z
pierwszorzędnych,
pewnych
wytwórni,
które
gwarantują
użycie
wartościowego
surowca.
Te
jednak
są
zazwyczaj
bardzo
drogie
i
nie
dla
każdego
budżetu
dostępne:
to
też
ludzie,
nie
posiadający
odpowiednich
środków
na
nabywanie
słodyczy
w
najwyż
szym
gatunku,
spożywają
sami,
a
co
ważniejsze,
dają
dzieciom
swym
cukierki
i
karmelki
tanie,
w
wątpliwym,
a niejednokrotnie
nawet
i
szko-
<
d
i
wy
m
gatunku.
Ponieważ
doświadczenie
uczy
nas,
że
słodycze
cieszą
się
olbrzymim
popytem,
gdyż
nawet
w
czasach
wojny,
kiedy
budżety
były
więcej,
niż
skromne
i
niewystarczające
—
niewielkie
part
je
wyrobów
cukierni
czych,
jakie
zaledwie
parę
razy
w
tygodniu
ukazywały
się
w
sklepach
pierwszorzędnych
firm,
były
rozchwytywane
momentalnie,
przeto
pa
nowanie
„cukierków44
zdaje
się
być
trwałe,
ugruntowane
i,
jako
takie,
zasługuje
na
należne
mu
względy.
Cukierki,
przyrządzane
domowym
sposobem,
mogą
łatwo,
przy
umiejętnem
postępowaniu,
dorównać
wykwintem
i
dobrocią
cukierkom
fabrycznym,
a
mają
ponad
niemi
jeszcze
i
tę
wyższość,
że,
przyrzą
dzając
cukierki
na
użytek
domowy,
używamy
surowców
w
najwyższym
gatunku,
przez
co
słodycze
osiągają
swój
cel
prawdziwy,
mianowicie;
nietylko
zadowalniają
smak,
ale
przynoszą
jeszcze
poważny
pożytek
naszemu
organizmowi.
Pozatem,
przy
pewnym
„polocie44,
można
w
wy
rób
cukierków
domowych
włożyć
dużo
własnej
indywidualności,
uni
kając
szablonu
i
stwarzając
tern
samem
prawdziwe
arcydzieła,
które
zachować
należy
w
ścisłej
tajemnicy,
jeżeli
chcemy
chlubić
się
niemi
w
czasie
przyjęć,
w
okresie
Świąt
Bożego
Narodzenia,
kiedy
cukierki
takie
poda
jemy
razem
z
bakaljami;
wreszcie,
nadają
się
na
prezent.
3
Plik z chomika:
wupio
Inne pliki z tego folderu:
F. Starzyńska - Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa.pdf
(11618 KB)
Oszczedne konserwowanie jarzyn na zime - Elzbieta Kiewnarska.pdf
(7401 KB)
kwas chlebowy na zakwasie.pdf
(718 KB)
Dziko rosnące rośliny lekarskie wskazówki do zbierania.pdf
(27484 KB)
Pieczywa domowe.pdf
(24350 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
Audiobooki
Chorał gregoriański - moje nagrania
Chorał, śpiewniki, śpiew a cappella - nuty
Ebooki (hasło - nazwa chomika)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin