Cukierki i słodycze domowej roboty.pdf

(17686 KB) Pobierz
Cukierki
1
sto
dyczc
.
o
.
-i
nomowej
roboty
U
l
Igi
o
Nr.
72
„ŻYCIE
PRAKTYCZNE"
WYDAWNICTWO,
POŚWIĘCONE
SPRAWOM
PROWADZENIA
DOMU
I
GOSPODARSTWA
KOBIECEGO
CUKIERKI
I
SŁODYCZE
DOMOWEJ
ROBOTY
OPRACOWAŁA
W.
D.
TOWARZYSTWO
WYD.
„BLUSZCZ"
WARSZAWA
Biblioteka
Narodowa
Warszawa
30001015349079
i?
6^.
m
SŁOWO
WSTĘPNE
Przyrządzanie
cukierków
w
domu
nie
jest
dostatecznie
doceniane
i
rzadko
bywa
stosowane
przez
nasze
panie;
a
jednak
cukierek,
jako
taki,
odgrywa
rolę
dosyć
poważną,
zarówno
w
budżecie
domowym,
jak
i
w
ogólnem
upodobaniu
do
spożywania
słodyczy,
jakiem
odżnaczają
się
nietylko
dzieci,
ale
i
osoby
dorosłe.
Faktem
stwierdzonym
jest,
że
organizm
nasz
wymaga
pewnej
dawki
cukru,
który,
dzięki
swym
wartościowym
składnikom
odżyw­
czym.
przynosi
nam
wielki
pożytek.
Cukier,
zawarty
w
owocach
i
ja­
rzynach,
nie
jest
w
stanie
dostarczyć
organizmowi
potrzebnej
dawki,
lo
też
spożywamy
go
jeszcze
w
napojach
słodzonych,
w
kompotach,
leguminach,
ciastkach
i
cukierkach.
Cukierki
kupne
o
tyle
tylko
przynoszą
pożytek
organizmowi
ludz­
kiemu,
o
ile
pochodzą
z
pierwszorzędnych,
pewnych
wytwórni,
które
gwarantują
użycie
wartościowego
surowca.
Te
jednak
zazwyczaj
bardzo
drogie
i
nie
dla
każdego
budżetu
dostępne:
to
też
ludzie,
nie
posiadający
odpowiednich
środków
na
nabywanie
słodyczy
w
najwyż­
szym
gatunku,
spożywają
sami,
a
co
ważniejsze,
dają
dzieciom
swym
cukierki
i
karmelki
tanie,
w
wątpliwym,
a niejednokrotnie
nawet
i
szko-
<
d
i
wy
m
gatunku.
Ponieważ
doświadczenie
uczy
nas,
że
słodycze
cieszą
się
olbrzymim
popytem,
gdyż
nawet
w
czasach
wojny,
kiedy
budżety
były
więcej,
niż
skromne
i
niewystarczające
niewielkie
part
je
wyrobów
cukierni­
czych,
jakie
zaledwie
parę
razy
w
tygodniu
ukazywały
się
w
sklepach
pierwszorzędnych
firm,
były
rozchwytywane
momentalnie,
przeto
pa­
nowanie
„cukierków44
zdaje
się
być
trwałe,
ugruntowane
i,
jako
takie,
zasługuje
na
należne
mu
względy.
Cukierki,
przyrządzane
domowym
sposobem,
mogą
łatwo,
przy
umiejętnem
postępowaniu,
dorównać
wykwintem
i
dobrocią
cukierkom
fabrycznym,
a
mają
ponad
niemi
jeszcze
i
wyższość,
że,
przyrzą­
dzając
cukierki
na
użytek
domowy,
używamy
surowców
w
najwyższym
gatunku,
przez
co
słodycze
osiągają
swój
cel
prawdziwy,
mianowicie;
nietylko
zadowalniają
smak,
ale
przynoszą
jeszcze
poważny
pożytek
naszemu
organizmowi.
Pozatem,
przy
pewnym
„polocie44,
można
w
wy­
rób
cukierków
domowych
włożyć
dużo
własnej
indywidualności,
uni­
kając
szablonu
i
stwarzając
tern
samem
prawdziwe
arcydzieła,
które
zachować
należy
w
ścisłej
tajemnicy,
jeżeli
chcemy
chlubić
się
niemi
w
czasie
przyjęć,
w
okresie
Świąt
Bożego
Narodzenia,
kiedy
cukierki
takie
poda
jemy
razem
z
bakaljami;
wreszcie,
nadają
się
na
prezent.
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin